Χρονιά ρεκόρ για βόμβες και ναρκωτικά – Η ακτινογραφία του εγκλήματος
10:47 - 19 Απριλίου 2018
Η νύχτα έδειχνε πάντα το πρόσωπο της αλλιώς… Συμβόλαια θανάτου, απόπειρες δολοφονίας, επιθέσεις με κάθε δυνατό τρόπο έτσι ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.
Πλέον ο νέος αναίμακτος τρόπος και φυσικά αυτός που δυσκολεύει και το έργο της Αστυνομίας για εξιχνίαση, είναι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί και οι εμπρησμοί οχημάτων, μαγαζιών αλλά και κατοικιών.
Ένα φαινόμενο που έχει καταντήσει μάστιγα για την Αστυνομία η οποία καλείται να βρει λύσεις και να σταματήσει κάθε τέτοια ενέργεια.
Ωστόσο τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αρχές αδυνατούν να εξιχνιάσουν τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες, καθώς δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου ελλείψει τεκμηρίων και υπόπτων.
Χρονιά ρεκόρ! Ένας εμπρησμός ή μια απόπειρα κάθε 36 ώρες!
Όπως φαίνεται και μέσα από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία σε σύγκριση με τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το 2017 -χρονιά ρεκόρ- είχαμε 232 εμπρησμούς, απόπειρες εμπρησμών και τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών κάτι που σε απλά παμθηματικά δείχνει ότι κάθε 36 ώρες η Αστυνομία και η Πυροσβεστική τρέχουν να διερευνήσουν τέτοιου είδους περιστατικά.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι το 2016 είχαμε 173 τέτοιες υποθέσεις και το 2015 άλλες 188. Η μόνη χρονιά της τετραετίας που πλησιάζει την περσινή είναι το 2014 που είχαμε 229.
Περισσότερες από μια κάθε μέρα οι κακόβουλες βλάβες σε περιουσία!
Εάν αθροίσουμε όλες τις κακόβουλες βλάβες εναντίον περιουσιών για το 2017 αυτές ανέρχονται στις 373, περισσότερες και από τις ημέρες του χρόνου!
Σε αυτές εκτός από τους εμπρησμούς, τους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τις απόπειρες τέτοιων υποθέσεων εντάσσονται μεταξύ άλλων οι φωτιές σε σοδειές και φυτείες, οι γραπτές απειλές εμπρησμού και οι βλάβες σε ζώα.
Στα τάρταρα η εξιχνίαση αλλά…
Μπορεί η εξιχνίαση υποθέσεων εμπρησμών για το 2017 να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αφού από τις 232 υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί οι 38 που σε ποσοστό μεταφράζεται σε μόλις 16,4%. Ελαφρώς μεγαλύτερο από το 2016 όπου έφτασε στο ιστορικά χαμηλό του 16,2%.
Mειώθηκαν οι φόνοι, μειώθηκε και η εξιχνίαση!
Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας οδηγούσε στις πλείστες περιπτώσεις σε δολοφονίες προσώπων της νύχτας. Ωστόσο, υπήρχαν κι άλλες δολοφονίες όπως εγκλήματα πάθους, ανθρωποκτονίες, μαχαιρώματα με φόντο οικονομικές διαφορές κτλ.
Φυσικά η μόδα των τελευταίων ετών είναι η εισαγωγή επαγγελματιών δολοφόνων οι οποίοι κτυπούν χωρίς να αφήνουν ίχνη πίσω τους και ακολούθως διαφεύγουν στο εξωτερικό, με την Αστυνομία να μην μπορεί να εξιχνιάσει τις υποθέσεις.
Όπως για παράδειγμα το 2017 παρέμειναν ανεξιχνίαστες οι δολοφονίες του Άντρου Ροδοθέου και Κυριάκου Χατηζησάββα, όπου επιστρατεύτηκαν εκτελεστές από το εξωτερικό.
Συνολικά το 2017 διαπράχθηκαν επτά φόνοι από τους οποίους εξιχνιάστηκαν οι τέσσερις, ενώ άλλοι τρεις, παρέμειναν ανεξιχνίαστοι. Εκτός από Ροδοθέου και Χατζησάββα ανεξιχνίαστη παραμένει και η στυγερή δολοφονία του Μιλτιάδη Κλεάνθους τον περασμένο Νοέμβριο στη Λεμεσό, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε από το δράστη μετά τη διάπραξη ληστείας.
Το ποσοστό εξιχνίασης έχει φτάσει στο 57,1% το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2015, όταν σε δώδεκα υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί οι οκτώ με το ποσοστό να φτάνει στο 66,7%.
Ρεκόρ των τελευταίων χρόνων αποτελεί το 90,9 % του 2016 όπου από τους 11 φόνους μόλις ένας παρέμεινε ανεξιχνίαστος, ενώ ήταν η χρονιά που διαπράχθηκε το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, το δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα στην Κύπρο με φόντο τον υπόκοσμο.
Αντίστροφη πορεία οι απόπειρες - Μόνη ανεξιχνίαστη του «Γλύκα»
Δέκα υποθέσεις αποπειρών φόνου κατέγραψε η Αστυνομία το 2017 από τους οποίους εξιχνιάστηκε το 90%, δηλαδή οι εννέα. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το 2016 όπου σε επτά απόπειρες είχαμε έξι εξιχνιάσεις, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 85,7%. Μεγαλύτερη από την περσινή επιτυχία για την Αστυνομία σημειώθηκε το 2015 όταν επετεύχθη η εξιχνίαση των δέκα από τις έντεκα απόπειρες και το ποσοστό έφτασε το 90,9%.
Η μοναδική λοιπόν απόπειρα του 2017 που δεν κατέστη δυνατό να εξιχνιαστεί ήταν αυτή ενάντια στον Πανίκο Παναγιώτου άλλως Γλύκας τον περασμένο Νοέμβριο.
Ρεκόρ και στα ναρκωτικά και μείωση στους βιασμούς
Η μάστιγα των ναρκωτικών που έχει πλήξει πολλά νέα παιδιά έχει σημειώσει ρεκόρ για το 2017 αφού έχουν καταχωρηθεί 949 υποθέσεις –περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία τριετία- και έχουν εξιχνιασθεί οι 927με ποσοστό 97,7%. Αντίθετα το 2016 είχε εξιχνιαστεί το 96,5% και το 2015 το 97,1%.
Εντούτοις παρά την τεράστια αύξηση τόσο των υποθέσεων συνολικά, όσο και αυτών που εξιχνιάστηκαν δεν είδαμε να περνούν το κατώφλι των φυλακών μεγάλοι έμποροι ναρκωτικών αλλά κυρίως βαποράκια και χρήστες.
Αντίθετα είχαμε 19 βιασμούς μόλις τρεις λιγότερους από πέρσι και έναν από το 2015 όμως μειώθηκε η εξιχνίαση η οποία έπεσε στο 78,9% από 90,9 που ήταν το 2016.
Πρώτια στις εξιχνιάσεις η Αμμόχωστος - Σταθερά τελευταία η Μόρφου
Με ποσοστό της τάξης του 74,1% η Αμμόχωστος κρατά τα ηνία στην εξιχνίαση υποθέσεων σοβαρού εγκλήματος με την Πάφο να ακολουθεί με 73,9%.Στην τρίτη θέση η Λάρνακα με 68,2%, ενώ η Μόρφου είναι τελευταία με μόλις 44,7% σε εξιχνιάσεις υποθέσεων.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι η Επαρχία Μόρφου έχει τα τελευταία τρία χρόνια σταθερά κάτω από 50% εξιχνίαση και γι'αυτό καταλαμβάνει πάντα την τελευταία θέση.