Φοιτητές, εργαζόμενοι και στη μέση ο Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μαζικές διαδηλώσεις την Πέμπτη, καθώς οι συνδικαλιστές προσπαθούν να ωθήσουν τους θυμωμένους φοιτητές, τους εργαζόμενους του δημοσίου και τους οδηγούς τρένων, οι οποίοι απεργούν, σε μια από κοινού κινητοποίηση εναντίον της πολιτικής του για αναδιάρθρωση της οικονομίας της Γαλλίας.
 
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντεχνία «σκληρής γραμμής» CGT έχει καλέσει ένα ευρύ φάσμα ομάδων οι οποίες αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν να βγουν μαζί στους δρόμους, με ορισμένους αριστερούς να ονειρεύονται μια επανάληψη των τεράστιων διαδηλώσεων του Μαΐου του 1968, οι οποίες ταρακούνησαν τη Γαλλία πριν από μισό αιώνα.
 
Η πίεση προς τον Μακρόν ολοένα και αυξάνεται σχεδόν ένα χρόνο από την ανάληψη εκ μέρους του 40χρονου κεντρώου της εξουσίας, με μια έρευνα της Ifop- Fiducial, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την  Τετάρτη να  δείχνει ότι το 58% των ψηφοφόρων είναι δυσαρεστημένοι με την προεδρία του.
 
Αλλά τα συνδικάτα έχουν επίσης δυσκολευθεί να κερδίσουν την υποστήριξη του κοινού για τις κινητοποιήσεις τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις απεργίες, οι οποίες έχουν ως στόχο να παρεμποδιστεί η αναδιάρθρωση της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF.
 
«Έχουν κατεβεί στους δρόμους επειδή δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Τετάρτη στην ανατολική πόλη Σαν-Ντι-ντε-Βόζ, όπου γιουχαΐστηκε από συνδικαλιστές.
 
Οι αριστεροί επικριτές του Μακρόν κατηγορούν τον φιλικό προς τις επιχειρήσεις, πρώην στέλεχος επενδυτικών τραπεζικών εργασιών, ότι προσπαθεί να καταστρέψει τις δημόσιες υπηρεσίες, επικαλούμενοι την υπόσχεσή του για περικοπή 120.000 εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.
 
Την Πέμπτη, καταβάλλεται μια προσπάθεια για από κοινού επίδειξη δύναμης των ομάδων που αντιτίθενται στις πολιτικές αυτές του Μακρόν, περιλαμβανομένων φοιτητών οι οποίοι έχουν θυμώσει με σχεδιασμούς να γίνει η εισαγωγή φοιτητών στα πανεπιστήμια πιο επιλεκτική.     
 
Τα συνδικάτα της εταιρείας μεταφορών της πρωτεύουσας RATP έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Πέμπτης, αν και οι υπηρεσίες επηρεάστηκαν οριακά το πρωί, ενώ και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας υποσχέθηκαν να λάβουν μέρος.
 
Αν ισχύσει η παράδοση,  οι πρώτες ενδείξεις καλού καιρού σε ολόκληρη τη Γαλλία μπορεί επίσης να ενισχύσουν τους αριθμούς των διαδηλωτών.
 
Αλλά η βαθύτερη ενότητα μεταξύ των εργαζομένων έχει αποδειχθεί δύσκολη, με τον Λοράν Μπερζέρ της πιο μετριοπαθούς συντεχνίας CFDT, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά αριθμό μελών, να αρνείται να συμμετάσχει, όπως την καλεί η CGT, στις διαδηλώσεις της Πέμπτης και στην παραδοσιακή πορεία της Πρωτομαγιάς.
 
«Πρόκειται για μια πιο πολιτική προσέγγιση, η οποία δεν είναι η ίδια με τη δική μας», είπε ο Μπερζέρ σε τηλεοπτική εκπομπή.
 
Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα έχουν καλέσει άλλη ημέρα για απεργιακά μέτρα και διαδηλώσεις στις 22 Μαΐου, διαμαρτυρόμενοι για τους μισθούς τους οι οποίοι δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.
 
Στο μεταξύ, το προσωπικό της Air France απεργούσε χθες, Τετάρτη, για ένατη ημέρα, από τον Φεβρουάριο, σε μια ξεχωριστή διαφορά που έχει να κάνει με τις απολαβές του.
 
Ο ίδιος ο Μακρόν, επέμενε σε συνεντεύξεις την προηγούμενη εβδομάδα, ως μέρος σειράς παρουσιάσεων του στα ΜΜΕ πριν την επέτειο ενός χρόνου από την εκλογή του, ότι η εκλογή του έγινε με βάση την διακήρυξή του για αλλαγή ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις του.
 
«Κάνω αυτά που είπα ότι θα κάνω», είπε στην κρατική τηλεόραση TF1.
 
Στο μεταξύ, ενθαρρυντικές μπορεί να είναι για τον Γάλλο Πρόεδρο οι ενδείξεις ότι τα απεργιακά κλιμακωτά μέτρα τους σιδηροδρόμους έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αν και ακόμη προκαλούν το χάος για τα σιδηροδρομικά δίκτυα τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά 4,5 εκατομμύρια πολίτες.
 
Το τελευταίο κύμα των απεργιών αυτών, οι οποίες πραγματοποιούνται δύο ημέρες κάθε πέντε, συνεχίζονται την Πέμπτη, αλλά το ένα τρίτο των τρένων υψηλής ταχύτητας TGV να κάνουν δρομολόγια, σε σχέση με το ένα στα οκτώ όταν άρχισαν οι απεργίες στην αρχή του μήνα.
 
Στο μεταξύ, μια έρευνα μεταξύ 16.000 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ενός από τα πανεπιστήμια υπό κατάληψη, δείχνει ότι το 72% επιθυμούν την επανέναρξη των μαθημάτων. Μόλις τέσσερα από τα 70 πανεπιστήμια στη Γαλλία παραμένουν υπό κατάληψη με ένα δικαστήριο να έχει διατάξει τους διαδηλωτές στην νότια πόλη του Μονπελιέ, από όπου άρχισε η κινητοποίηση να φύγουν από το πανεπιστήμιο αμέσως ειδάλλως θα τους γίνει έξωση.
 
Αλλά η φοιτητική επανάσταση, έφτασε την Τετάρτη στο γνωστό πανεπιστήμιο Sciences Po, στο Παρίσι, το πανεπιστήμιο του ίδιου του Μακρόν, εναντίον των σχεδίων για κριτήρια εισαγωγής κάτι που θα τερμάτιζε την εγγυημένη εισαγωγή για οποιονδήποτε κατέχει απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης.   
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ απελευθέρωσε 183 Παλαιστίνιους κρατούμενους-Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα
Απελευθερώνονται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές
Τέσσερις οι νεκροί από ρωσική επίθεση με πυραύλους στην Ουκρανία-Περισσότερη βοήθεια ζητά ο Ζελένσκι
Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι στέλνει βαλίτσες με μετρητά στη Χεζμπολάχ
Κορυφώνεται ο αγώνας των φοιτητών για δικαιοσύνη-Σήμερα η ιστορική διαμαρτυρία στη Σερβία
Νεκροί και οι έξι επιβαίνοντες του αεροασθενοφόρου που συνετρίβη στη Φιλαδέλφεια-Συγκλονιστικά πλάνα
Η Χαμάς παρέδωσε τους δύο από τους τρεις Ισραηλινούς ομήρους
Οι ιστορίες των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα συγκλονίζουν-«Η καταστροφή είναι αφύσικη»
ΒΙΝΤΕΟ: Συνετρίβη ιδιωτικό αεροσκάφος με έξι επιβαίνοντες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν το Σάββατο δασμούς στα προϊόντα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα