Βρετανός Υπατος Αρμοστής : Το Κυπριακό δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα

Το Κυπριακό δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα στην ταραγμένη από εντάσεις ευρύτερη περιοχή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο απερχόμενος Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να επαναρχίσει η διαδικασία σύντομα.
 
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την αναχώρησή του από το νησί, ο κ. Κιντ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της χώρας του στο θέμα της Συρίας ενώ ανέφερε ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων υποστηρίζει την άποψη ότι ο κόσμος δεν υποθέτει αυτόματα ότι η χρήση των Βάσεων συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για το νησί.
 
Εξελίξεις στο Κυπριακό
Σχετικά με το ανεπίσημο δείπνο που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 16 Απριλίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Κιντ είπε ότι φαίνεται οι δύο ηγέτες να συμφώνησαν ότι επιθυμούν να υπάρξουν διερευνητικές αποστολές από τον ΟΗΕ και να διασαφηνίσουν τα επόμενα βήματα, κάτι που χαρακτήρισε ως θετικό, λέγοντας ότι αυτό φανερώνει ότι και οι δύο ηγέτες θέλουν να προχωρήσουν.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη όπως οτιδήποτε συμβεί, να ξεκινήσει σύντομα, διότι, όπως ανέφερε, μετά από μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση από το περασμένο καλοκαίρι, και με τα άλλα που επισυμβαίνουν, η διεθνής κοινότητα δεν περιμένει και η πρόκληση να υπάρξει πρόοδος γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
 
‘Ετσι, όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο’.
 
Ανέφερε ότι ο ΟΗΕ θα έχει μεν ένα ρόλο να διαδραματίσει, αλλά εάν οι δύο ηγέτες δεν δείξουν την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να κινηθούν, τότε ο διεθνής Οργανισμός δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο, υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.
 
Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Βρετανίας, είπε πως αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί στην παρούσα φάση γιατί δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συζήτησαν οι δύο ηγέτες στο δείπνο. Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο υποθέτει ότι θα υπάρξει ένα μέρος της συζήτησης που θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εγγυήτριες δυνάμεις και ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη για αυτό.
 
Θα είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε να είμαστε μέρος της προετοιμασίας, της οικοδόμησης  κατανόησης, της ανάπτυξης ιδεών, με τον τρόπο με τον οποίο ήμασταν και πριν, αν αυτό είναι χρήσιμο και ευπρόσδεκτο από τα μέρη στην Κύπρο, συνέχισε.
 
 
Σχετικά με το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ (πλαίσιο Γκουτέρες) είπε ότι όπως ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ το παρουσίασε τον Ιούλιο, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και για πρώτη φορά περιέγραψε έναν τρόπο συγκέντρωσης και εξισορρόπησης εκείνων των σημείων.
 
Πρόσθεσε ότι θα ήταν πραγματικά καλό αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρωθεί εκείνο το μέρος της διαπραγμάτευσης.
 
Σημείωσε ωστόσο ότι το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες δεν έχει συζητηθεί. Επομένως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να λεχθεί ότι υπάρχει μια μέθοδος χρησιμοποίησής του που να συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.
 
‘Ήταν μια πολύ χρήσιμη μέθοδος, αλλά θα χρειαστεί να υπάρξει μια συζήτηση, μια συμφωνία για το πώς να  χρησιμοποιηθεί, πώς να υπάρξει - από τον πολύ γενικό τρόπο με τον οποίο συζητήθηκε τον Ιούλιο - κάτι που να μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε ένα ώριμο αποτέλεσμα’, συνέχισε.
 
Υδρογονάνθρακες
Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς αυτές επιδρούν πάνω στις προοπτικές για λύση, ο Υπατος Αρμοστής σημείωσε ότι τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες έχουν προκαλέσει ‘εντάσεις και αμοιβαία δυσπιστία’.
 
 
Εξέφρασε τη θέση ότι αναγκαστικά οι εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων καθώς και οι σχέσεις όπως εξελίσσονται τελευταίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελούν μέρος του κλίματος αυτή τη στιγμή και θα ληφθούν υπόψη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 
 
 
‘Αν και δεν είναι άμεσα μέρος της διαδικασίας και ποτέ δεν ήταν, τώρα αποτελούν μέρος του κλίματος, στο οποίο η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί’, ανέφερε.
 
 
Ο κ. Κιντ είπε επίσης ότι εάν οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για επίτευξη συμφωνίας αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να υπάρχει καθόλου επαφή μεταξύ των μερών επί του θέματος. Το πώς και το πότε θα μπορεί να γίνει αυτό, εξαρτάται από τα ίδια τα μέρη, ανέφερε. 
 
Το Κυπριακό δεν αποτελεί δευτερεύον ζήτημα
Ο Υπατος Αρμοστής απέρριψε τη θέση ότι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην ταραγμένη από εντάσεις και πολέμους ευρύτερη περιοχή καθιστά το Κυπριακό δευτερεύον ζήτημα. Εξήγησε ότι τουναντίον, μια λύση στο Κυπριακό θα μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα που θα συμβάλει στη διευθέτηση άλλων προβλημάτων καθώς και παράδειγμα για το πώς μπορούν να επιλυθούν προβλήματα στην περιοχή.    
 
‘Ετσι, η ετοιμότητα να υποστηρίξουμε τους ηγέτες για να καλύψουν το τελευταίο έδαφος και να υπάρξει μια επιτυχία σε αυτή την περιοχή - όπου υπάρχει τόσο μικρή επιτυχία- είναι όλο και μεγαλύτερη, αλλά πάντα υπό τη δική τους καθοδήγηση’, τόνισε ο κ. Κιντ. 
Ανέφερε επίσης ότι ‘όσο πιο σταθερός είναι ο τόπος, τόσο το καλύτερο για αυτή τη δύσκολη περιοχή’.
 
Συρία και Βάσεις
 
Ο κ. Κιντ είπε ότι η επιχείρηση των τριών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) στις 14 Απριλίου κατά εγκαταστάσεων στη Συρία ήταν πολύ συγκεκριμένη και πολύ περιορισμένη καθώς και σχεδιασμένη ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο αντιποίνων. Σκοπός της ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να στείλει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη χρήση χημικών όπλων.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, είπε, έπρεπε να υπάρξει μια πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για αντίποινα.
 
‘Κατά την άποψή μας, ο ευκολότερος τρόπος για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό ήταν να χρησιμοποιήσουμε αεροσκάφη που απογειώθηκαν από τις Βάσεις. Αλλά αναγνωρίζουμε απόλυτα - και η Πρωθυπουργός το ανέφερε στον Πρόεδρο, ο υπουργός Άμυνας μας το ανέφερε, εγώ προσωπικά μίλησα με διάφορους, υπήρξαν πολλές επαφές- αναγνωρίζουμε λοιπόν απόλυτα ότι η χρήση των Βάσεων προκαλεί ανησυχία στην Κύπρο, έτσι εμείς είπαμε ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στο μέτρο του δυνατού, αν υπάρχει κίνδυνος αντιποίνων που να προκαλέσει προβλήματα στην Κύπρο και τις Βάσεις, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί’, ανέφερε.
 
Αναγνωρίζουμε, είπε, ‘ότι χρησιμοποιώντας τις Βάσεις με τον τρόπο που το πράξαμε, δημιούργησε ένα ενδεχόμενο -που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη -της ανάγκης να προστατεύσουμε όλο αυτό το νησί, αν θέλετε, ή τουλάχιστον τις Βάσεις και γύρω από τις Βάσεις, και το κάνουμε αυτό και το έχουμε πει και στην κυβέρνηση’.
 
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση από την Βρετανίδα Πρωθυπουργό προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επιχείρηση, είπε ότι η ενημέρωση έγινε λίγες ώρες μετά την επιχείρηση, ενώ στην ερώτηση εάν θα έπρεπε να τον ενημερώσει προηγουμένως, είπε ότι στην ιδανική περίπτωση ναι, αλλά η φύση αυτών των επιχειρήσεων είναι τέτοια που οι αποφάσεις λαμβάνονται λίγο πριν εφαρμοστούν ενώ για επιχειρησιακούς λόγους και λόγους ασφαλείας πρέπει να διεξάγονται με τον πιο γρήγορο και ασφαλή τρόπο.
 
Σε ό,τι αφορά τη σημασία των Βάσεων για τη Βρετανία, είπε ότι είναι πολύ σημαντικές καθώς η πείρα έδειξε ότι οι απειλές για την ασφάλεια της χώρας (της Βρετανίας) προέρχονται και από πολύ μακριά.
 
Εφερε ως παράδειγμα το Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι η χρήση των Βάσεων στο Ακρωτήρι ήταν πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις εκεί.
 
«Δεν νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο υπήρχε κάποια αίσθηση στην Κύπρο ότι αυτό που κάναμε χρησιμοποιώντας το Ακρωτήρι για να στηρίξουμε την εκστρατεία στο Αφγανιστάν έφερε την Κύπρο σε κάποιο είδος κινδύνου. Πιστεύω λοιπόν ότι η υπόθεση, πως, χρησιμοποιώντας το Ακρωτήρι, τίθεται σε κίνδυνο η Κύπρος, είναι στην πραγματικότητα λανθασμένη», είπε. 
 
Υπογράμμισε ακόμη ότι το γεγονός πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις κρατήσεων από τουρίστες φαίνεται να υποστηρίζει την άποψη ότι ο κόσμος δεν υποθέτει αυτόματα ότι η χρήση των Βάσεων συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο.
 
Brexit
Σε ό,τι αφορά την έξοδο του Λονδίνου από την ΕΕ, είπε ότι η Κύπρος είναι ένα από τα δύο-τρία κράτη της ΕΕ των οποίων η οικονομία θα επηρεαστεί άμεσα από το Brexit,  όχι απαραίτητα κατά αρνητικό τρόπο, αλλά θα υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις  λόγω των σχέσεων των δύο χωρών σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι συνδέσεις τους στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι ανθρώπινες σχέσεις.
 
Σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Κύπρος και Βρετανία, σε θέματα που απαιτούσαν ψηφοφορία στην ΕΕ, τάσσονταν με τον ίδιο τρόπο στο 90% των ζητημάτων.
 
Το Λονδίνο, είπε, θεωρεί πως Βρετανία και Κύπρος έχουν παρόμοιες ιδέες ως κράτη-μέλη της ΕΕ σε ολόκληρο το φάσμα των εσωτερικών ζητημάτων της Ένωσης, και είπε ότι η Βρετανία ελπίζει ότι και μετά το Brexit η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ που θα υποστηρίζει μια φιλελεύθερη ΕΕ, η οποία θα είναι ο στενότερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας.
 
«Έτσι τόσο για τους άμεσους διμερείς λόγους όσο και επειδή η Κύπρος πιστεύουμε ότι θα είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ που θα υποστηρίζει το είδος της ΕΕ που θέλουμε - ως τον στενότερο γείτονα και τον μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο μετά το Brexit - όλα αυτά θα καταστήσουν την οικονομική και εμπορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών εξίσου σημαντική, αν και σε διαφορετική βάση στο μέλλον από ό,τι τώρα’ είπε.
 
Διμερείς σχέσεις και οικονομική κρίση
Ο κ. Κιντ είπε ότι χρειάστηκαν αρκετό χρονικό διάστημα οι δύο χώρες προκειμένου να φθάσουν στο επίπεδο διμερών σχέσεων που απολαμβάνουν σήμερα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε,  οι σχέσεις τους ήταν επηρεασμένες από κάποια ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούσαν, αλλά αργότερα, και ειδικά μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αυτό άλλαξε. 
 
Έδωσε έμφαση στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο το 2013 λέγοντας ότι η Υπατη Αρμοστεία ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη δημιουργία της ετοιμότητας που επέδειξε το Λονδίνο και ήταν σε θέση να παράσχει άμεση πρακτική, εξειδικευμένη βοήθεια στην αντιμετώπιση της κρίσης.
 
 ‘Επομένως, πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα παράδειγμα ότι μπορέσαμε να δείξουμε πως η Βρετανία ήταν ευαίσθητη στις ανάγκες μιας φίλης χώρας  και ήταν έτοιμη να βρει άμεσα αποτελεσματικούς τρόπους’, ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η εμπειρία να συνέβαλε στην εμπιστοσύνη και σταθερότητα των σχέσεων.
 
 Ο κ. Κιντ, ο οποίος επιστρέφει στο Λονδίνο καθώς αφυπηρετεί, είπε ότι αποχωρεί από την Κύπρο με βαριά τη καρδία, καθώς στο νησί αυτό εργάστηκε το ένα τέταρτο της σταδιοδρομίας του.
 
 ‘Όταν βλέπεις ένα λαμπρό μέλλον για την Κύπρο αλλά και προκλήσεις και δυσκολίες στο δρόμο, φυσικά και είναι δύσκολο να φύγεις στο μέσο αυτής της εξέλιξης’ κατέληξε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άρση της διαθεσιμότητας λοχία που διερευνάται για υπόθεση διαφθοράς, εν μέσω... μηδενικής ανοχής στη διαφθορά
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Ξεγέλασαν με email εταιρεία στη Λεμεσό και τους έστειλαν εμπόρευμα αξίας 81,606 δολαρίων
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής
Παρενέργειες με την αστοχία στην δολοφονία 24χρονου-Ζήτησε έκθεση γεγονότων από Αρχηγό το Υπ. Υγείας
Βρέθηκε το όχημα διαφυγής της απόπειρας φόνου, εξακολουθεί να καταζητείται ο βασικός ύποπτος
Τρομάζουν οι αριθμοί της καταστροφής στο Λος Άτζελες-Μετρούν πληγές, φοβούνται και λεηλασίες
Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας προς 25 εκατομμύρια δολάρια
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο