Μικρή χαραμάδα επανέναρξης με την προοπτική στο ναδίρ

Τις χαμηλές προσδοκίες με τις οποίες αναμενόταν το χθεσινοβραδινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επιβεβαίωσε όπως εν πολλοίς αναμενόταν η κατάληξη και το αποτέλεσμα του.
 
Οι δύο ηγέτες, ουσιαστικά επαναβεβαίωσαν απλώς τις σημαντικές ουσιώδεις διαφωνίες τους, με την προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας να συντηρείται μεν ως υπαρκτή, αλλά την ίδια ώρα να γεννάται το ερώτημα πώς θα εκκινήσει-και το σημαντικότερο πώς θα προχωρήσει-ένας ενδεχόμενος νέος γύρος συνομιλιών, ακόμα και εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στείλει προσωπικό απεσταλμένο για διερευνητικές επαφές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναβεβαίωσαν τις διαφωνίες και έριξαν την μπάλα στον Γ.Γ.
 
Δηλαδή, πώς μπορεί να αναμένεται ότι η όποια εδώ παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών με πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης, από τη στιγμή που το μοναδικό κοινό έδαφος που διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση-όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε-ήταν η… διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους.
 
Συναφώς, μπορεί η επόμενη μέρα του δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί να επιδέχεται διπλής ανάγνωσης υπό την έννοια ότι παρά τη διατήρηση των διαφωνιών, η χαραμάδα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων διατηρήθηκε ανοικτή μέσω της αποδοχής από τους δύο ηγέτες μιας πιθανής καθόδου προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, ωστόσο υπό τα σημερινά δεδομένα μάλλον ουτοπικό μοιάζει να πιστεύει κανείς πως το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί βήμα προς θετική κατεύθυνση και δύναται να επανεκκινήσει τη διαδικασία.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ΝτιΚάρλο πιθανόν η νέα απεσταλμένη του Γ.Γ. ΟΗΕ στην Κύπρο

Άλλωστε, ο στόχος της αποδοχής από τους ηγέτες, και συγκεκριμένα τον Μουσταφά Ακιντζί, αποστολής προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα ήταν το μέγιστο που αναμενόταν ως θετική εξέλιξη από το ψεσινό δείπνο και μια πιθανή μη επίτευξη ακόμα και του στόχου αυτού θα συνιστούσε πολύ πιθανόν την οριστική ταφόπλακα στις όποιες πιθανότητες διατηρούνται σήμερα ανοικτές για ένα νέο γύρο συνομιλιών.     
 
Ενδεικτικές του κλίματος υπήρξαν οι αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη έπειτα από την ολοκλήρωση του δείπνου, σε σχέση με το ενδεχόμενο αποστολής προσωπικού εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για βολιδοσκόπηση αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών.  Ο Μουσταφά Ακιντζί έδειξε να επιχειρεί να υποβαθμίσει μια τέτοια εξέλιξη, λέγοντας πως υπάρχει κάποια πληροφόρηση, αλλά ο εκπρόσωπος δεν θα ενεργεί όπως ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. «Μπορεί να είναι κάτι προσωρινό και δεν υπάρχει κάτι το σίγουρο ακόμα», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε συνεχή διαβούλευση για τον απεσταλμένο του Γ.Γ. τα Ηνωμένα Έθνη
 

Δειτε Επισης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ενημερωθεί από τον Στιούαρτ στις 14 Ιουλίου
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 46χρονο για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού
Σοβαρά λάθη και ευθύνες καταλογίζει η Ελεγκτική σε ΤΔΕ για τις έξυπνές στάσεις-«Μικρές με μηδενική ορατότητα»
Διαρροή υγραερίου από βυτιοφόρο στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισαν και οι δύο λωρίδες
Αρχίζει επαφές σε Λονδίνο και Βρυξέλλες η Ολγκίν
Επανέρχεται το Άλμα για τους πύργους στη Λάρνακα-«Το Τμ. Περιβάλλοντος με υπηρεσιακή γλώσσα επιλεκτικά διευκρινίζει»
Συνελήφθησαν δύο πρόσωπα μετά από έλεγχο σε 15 διαμερίσματα στην παλιά Λευκωσία
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός-«Ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα παντού»
Ο Τραμπ αίρει τις κυρώσεις στη Συρία με προεδρικό διάταγμα-Εξαιρούνται Άσαντ και στενοί συνεργάτες
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ιράκ