Στο εδώλιο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Ίον Ιλιέσκου

Ο πρώην πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου διώκεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην υπόθεση-ποταμό της αιματηρής περιόδου που ακολούθησε την αντικομμουνιστική εξέγερση του Δεκεμβρίου 1989 στη Ρουμανία, ανακοίνωσε σήμερα στο Βουκουρέστι η εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι διώξεις αυτές αφορούν εσκεμμένα μέτρα «αντιπερισπασμού» που ελήφθησαν μετά την πτώση του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του, της Έλενα Τσαουσέσκου, οι οποίοι δικάσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέσθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 1989.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέτρα αυτά, καθώς ενίσχυαν τότε «την τρομοκρατική ψύχωση πού είχε φθάσει σε παροξυσμό μεταξύ των στρατιωτικών και των ένοπλων πολιτών», οδήγησαν κυρίως σε πολυάριθμες καταστάσεις «αδελφοκτόνων πυρών».

Ο Ίον Ιλιέσκου «δέχθηκε και επικύρωσε μέτρα στρατιωτικού χαρακτήρα, ορισμένα από τα οποία είχαν προφανή χαρακτήρα αντιπερισπασμού», σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων.

Η εν λόγω ανακοίνωση συνιστά έναν νέο σταθμό σ' αυτή τη διαδικασία, η οποία είχε μπει στο αρχείο το 2015, όμως άνοιξε και πάλι το 2016 με απόφαση του Εφετείου.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων διώκονται επίσης για έκδοση «διαταγών» και δημοσιοποίηση πληροφοριών «αντιπεριπασμού» αντιστοίχως, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Ιωσήφ Ρους, πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διώκεται σε σχέση με τον θάνατο 48 ανθρώπων στο αεροδρόμιο του Οτοπένι (κοντά στο Βουκουρέστι) στις 23 Δεκεμβρίου 1989, όταν στρατιωτικοί του υπουργείου Άμυνας και της Σεκουριτάτε (η μυστική πολιτική αστυνομία) αντάλλαξαν πυρά εξαιτίας σύγχυσης.

Συνολικά 1.104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία στη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1989, 162 πριν από την πτώση του Τσαουσέσκου, ο οποίος είχε διατάξει την καταστολή των διαδηλώσεων, και 942 τις ημέρες που ακολούθησαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό που, 28 χρόνια μετά, παραμένει αμφίβολος.

Ηλικίας σήμερα 88 ετών, ο Ιλιέσκου διετέλεσε πρόεδρος της Ρουμανίας από το 1989 έως το 1996 και στη συνέχεια από το 2000 έως το 2004.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει στις αρχές Απριλίου το πράσινο φως από τον νυν πρόεδρο της Ρουμανίας, τον Κλάους Γιοχάνις, για να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Ιλιέσκου και του πρώην πρωθυπουργού Πέτρε Ρομάν για ένα άλλο σκέλος του «Φακέλου της Επανάστασης». Την περασμένη εβδομάδα, ο Γιοχάνις ανακοίνωσε πως συμφωνεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη δικαστική απόφαση για αποζημίωση για την τραγωδία στα Τέμπη-800.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος
Προσπάθησε να σώσει το σκυλάκι της η 60χρονη και υπέστη εγκαύματα-Από ξυλόσομπα ξεκίνησε μάλλον η φωτιά
Απελευθερώνονται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές
Ξεκαθαρίζει το ΥΠΑΝ για τα ξενόγλωσσα προγράμματα-«Δεν επηρεάζεται η υφιστάμενη διαδικασία εισαγωγής»
Τέσσερις οι νεκροί από ρωσική επίθεση με πυραύλους στην Ουκρανία-Περισσότερη βοήθεια ζητά ο Ζελένσκι
Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν ότι στέλνει βαλίτσες με μετρητά στη Χεζμπολάχ
Κορυφώνεται ο αγώνας των φοιτητών για δικαιοσύνη-Σήμερα η ιστορική διαμαρτυρία στη Σερβία
Η Χαμάς παρέδωσε τους δύο από τους τρεις Ισραηλινούς ομήρους
Δύο ληστείες περιπτέρων με διαφορά μερικών λεπτών στη Λεμεσό-Υπάλληλος κατάφερε να απωθήσει τον δράστη
Οι ιστορίες των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα συγκλονίζουν-«Η καταστροφή είναι αφύσικη»