Αυστρία και Λουξεμβούργο υπέρ της διπλωματικής λύσης για τη Συρία

Να τεθεί σε τροχιά η διαδικασία της Γενεύης για πολιτική λύση στη Συρία ζητά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, ενώ δηλώνει ότι δεν τον προβληματίζει η διαφοροποίηση Βρετανίας και Γαλλίας μέσα στην ΕΕ, σημειώνει η Deutsche Welle.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνέρχονται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις εξελίξεις γύρω από τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία. Δύο από τα μέλη της διαφοροποιήθηκαν από την αναγκαιότητα χάραξης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και συντάχθηκαν στο πλευρό του Αμερικανού Προέδρου. Η αυτόνομη δράση της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν αναμένεται ωστόσο ότι θα προβληματίσει στην αυριανή συνάντηση των 27, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν, στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι μόνες χώρες από την ΕΕ που έχουν την στρατιωτική ικανότητα να συμμετάσχουν σε ένα στρατιωτικό πλήγμα, ήταν δική τους απόφαση να συμμετάσχουν, όχι όπως πέρυσι, τον Απρίλιο του 2017, που οι Αμερικανοί έδρασαν μόνοι τους» υπενθυμίζει. «Νομίζω όμως ότι αυτό δεν θα μας εμποδίσει να πάρουμε κοινή θέση και να ενισχυθούμε διπλωματικά. Ξέρετε ότι στις 25 Απριλίου η ΕΕ οργανώνει στις Βρυξέλλες διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία αλλά και για να τονώσει την πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν η Γαλλία και η Βρετανία. Ξέρουν και οι δύο αυτές χώρες, ότι με όπλα δεν μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου εκφράζει την κατανόησή του για το στρατιωτικό πλήγμα, εφόσον, όπως σημειώνει, δεν υπάρξει συνέχεια και με μόνο στόχο να καταστραφούν χωρίς θύματα τα κέντρα παρασκευής χημικών ουσιών στη Συρία. Αλλά υπάρχει και το διεθνές δίκαιο. Και το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει ρητώς, όπως υπενθυμίζει, ότι για στρατιωτικά πλήγματα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ακόμη κι αν είναι περιορισμένα.

Την διπλωματική οδό, όμως, προκρίνει και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε "κατανόηση" για τη δυτική στρατιωτική επίθεση στη Συρία, ως αντίδραση στην πρόσφατη χρήση χημικών στη χώρα.

Σε δηλώσεις του ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, πρότεινε τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία που είχαν αρχίσει το 2015 στη Βιέννη.

«Αυτή η πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του άμαχου πληθυσμού προκάλεσε σοκ και είναι εντονότατα καταδικαστέα. Ενόψει του μπλοκαρίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχω κατανόηση για αυτή την περιορισμένη στρατιωτική δράση με στόχο την αποτροπή περαιτέρω εγκλημάτων πολέμου με χημικά όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος.

Κατά την άποψή του, με πάνω από 400.000 νεκρούς και πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός της χώρας, ο πληθυσμός της Συρίας έχει ήδη υποφέρει πάρα πολλά και δεν μπορεί να υπάρξει μία στρατιωτική λύση σε αυτή τη διένεξη. Για το λόγο αυτό, ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς όλους τους υπεύθυνους να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, που είχαν ξεκινήσει το 2015 στη Βιέννη, με τη συμμετοχή είκοσι μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων, όπως επίσης των διεθνών οργανισμών, τόνισε στις δηλώσεις του ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δειτε Επισης

Νεκροί και οι έξι επιβαίνοντες του αεροασθενοφόρου που συνετρίβη στη Φιλαδέλφεια-Συγκλονιστικά πλάνα
Η Χαμάς παρέδωσε τους δύο από τους τρεις Ισραηλινούς ομήρους
Δύο ληστείες περιπτέρων με διαφορά μερικών λεπτών στη Λεμεσό-Υπάλληλος κατάφερε να απωθήσει τον δράστη
Οι ιστορίες των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα συγκλονίζουν-«Η καταστροφή είναι αφύσικη»
ΒΙΝΤΕΟ: Συνετρίβη ιδιωτικό αεροσκάφος με έξι επιβαίνοντες στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ
Με εγκαύματα σε πρόσωπο και χέρι νοσηλεύεται διασωληνωμένη 60χρονη από την πυρκαγιά στο Στρόβολο
Αυξάνονται από σήμερα οι βαθμοί ποινής για στέρηση άδειας-Τι ισχύει για όσους δεν πλήρωσαν τα εξώδικα
Τα παίρνουν λίγοι, φακελώνονται όλοι-Ο χρηματισμός γιατρών, η άδικη ισοπέδωση και ο φόβος ασθενών για καταγγελίες
Σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ: Εγκληματική απραξία, εφαρμογή Νόμων αλά καρτ και ένα κράτος σε ρόλο ηθικού αυτουργού
Η πονεμένη συζήτηση για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και η ανάγκη για θέσπιση νομοθεσίας