Οι Κύπριοι και οι άλλοι -  Ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι, ποιοι ζουν καλύτερα

Έρευνα μέσα από την οποία εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο ζωής τόσο των Κυπρίων, όσο και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η Eurostat. 

Η έρευνα απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών, τη μόρφωση την επαγγελματική σταδιοδρομία, τον δείκτη ευτυχίας των κυπριακών λαών, το ποσοστό των καπνιστών το ρεκόρ του οποίου κατέχουν οι Κύπριοι άνδρες, τη βοήθεια που προσφέρουν στο νοικοκυριό σε σχέση με τις γυναίκες και άλλα πολλά.

Οι γυναίκες τα κάνουν όλα πιο γρήγορα

Η ζωή μας είναι γεμάτη ορόσημα, όπως η έναρξη του σχολείου, η ενηλικίωση, η εγκατάλειψη του πατρικού σπιτιού και η πρώτη δουλειά, ο γάμος, η γέννηση των παιδιών μας, η συνταξιοδότηση κλπ, και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι Κύπριοι άνδρες και γυναίκες ξεκινούν την υποχρεωτική εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Οι γυναίκες πιάνουν την πρώτη τους δουλειά στα 23 ενώ οι άντρες στα 24. Οι γυναίκες εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι στα 26 τους χρόνια ενώ οι άντρες στα 27. Ο μέσος όρος ηλικίας γάμου για τις γυναίκες είναι τα 27,7 έτη ενώ οι άντρες στα 30,4. Η συνταξιοδότηση και των δύο φύλων έρχεται περίπου στα 61 ενώ το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες είναι τα 79,9 έτη ενώ για τις γυναίκες τα 83,7. 

5% περισσότερες οι γυναίκες από τους άντρες στην ΕΕ

Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες στην ΕΕ, με 105 γυναίκες ανά 100 άνδρες (5% περισσότερες) το 2016. Σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη οι γυναίκες ήταν περισσότερες από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές στη Λετονία (18% περισσότερες), τη Λιθουανία (17% περισσότερες) και την Εσθονία (13% περισσότερες), ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Σουηδία οι άνδρες ήταν κατά τι περισσότεροι από τις γυναίκες.

Επταπλάσιες οι γυναίκες που ζουν μόνες με παιδιά

Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι γυναίκες και οι άνδρες —ως ζευγάρι, άγαμες/οι, με ή χωρίς παιδιά —εντοπίζονται αρκετές διαφορές. Στην ΕΕ το 2016, το 7,7% των γυναικών ηλικίας 25-49 ετών ζούσαν μόνες τους με παιδιά, σε σύγκριση με το 1,1% των ανδρών της ίδιας ηλικίας. Για τους άγαμους χωρίς παιδιά στην ίδια ομάδα ηλικιών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,5% για τις γυναίκες και 16,1% για τους άνδρες.

Μια άλλη ομάδα όπου παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι η ομάδα άγαμων ηλικίας άνω των 65 ετών: το ποσοστό των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες (40,1%) ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (19,7%).

Σε άλλες ομάδες υπάρχουν μικρές διαφορές. Στην ομάδα νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών, το 8,2%των γυναικών και το 7,8% των ανδρών ζουν μόνοι τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους ζουν ως ζευγάρι: το 44,9% των γυναικών και το 48,2% των ανδρών ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ ζουν ως ζευγάρι.

Οι άνδρες πιστεύουν πως έχουν καλύτερη υγεία 

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την υγεία τους επηρεάζεται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα από περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερο θεωρούμε ότι η υγεία μας είναι καλή - ισχύει το ίδιο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Εξετάζοντας διαφορετικές ομάδες ηλικιών, παρατηρείται ότι στα άτομα ηλικίας 16 έως 44 ετών, το 94,5% των γυναικών και το 93,9% των ανδρών στην Κύπρο δήλωσαν ότι η υγεία τους είναι καλή. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 74,7% για τις γυναίκες και 74% για τους άνδρες για τα άτομα ηλικίας 45 έως 64 ετών και για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε 48,3% και 46,2%, αντίστοιχα

Σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι νέοι 16-44 οι Κύπριοι είναι οι πιο αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας τους  αφού ο μέσος όρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών είναι γύρω στο 86%. Στις ηλικίες 45-64 οι Κύπριοι είναι οι τρίτοι πιο αισιόδοξοι μετά τους Ιρλανδούς και τους Έλληνες ενώ για τους των 65 οι αισιοδοξία των Κυπρίων πέφτει κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Πιο αισιόδοξοι σε αυτές τις ηλικίες είναι οι Ιρλανδοί οι Σουηδοί και οι Δανοί. 

Αιτίες θανάτου

Ο καρκίνος, οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες (για παράδειγμα καρδιακή προσβολή) και οι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι μεταξύ των τριών πιο κοινών αιτιών θανάτου και για τους άνδρες και τις γυναίκες στην ΕΕ.

Και για τις τρεις αυτές αιτίες σημειώνονται περισσότεροι θάνατοι ανδρών παρά γυναικών: στην ΕΕ το 2014, από καρκίνο πέθαναν 349 ανά 100 000 άνδρες και 201 ανά 100 000 γυναίκες, από καρδιακές παθήσεις πέθαναν 171 ανά 100 000 άνδρες σε σύγκριση με 94 γυναίκες και, τέλος, από παθήσεις των αγγείων πέθαναν 93 ανά 100 000 άνδρες σε σύγκριση με 79 γυναίκες.

Για τους άνδρες πιο συχνή αιτία θανάτου στην Κύπρο είναι οι καρκίνοι με 274,6 άνδρες ανά 100 χιλιάδες να πεθαίνουν τον χρόνο. Ακολουθούν οι καρδιοπάθειες με 158,8 άνδρες ανά 100 χιλιάδες να πεθαίνουν τον χρόνο ενώ ακολουθούν οι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις με 64,3 ανά 100 χιλιάδες άνδρες να πεθαίνουν τον χρόνο. 

Για τις γυναίκες πρώτη αιτία θανάτου είναι επίσης οι καρκίνοι με 140,4 γυναίκες ανά 100 χιλιάδες να χάνουν τη ζωή τους τον χρόνο ενώ ακολουθούν οι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις με 74,3 και οι καρδιοπάθειες με 68,9 ανά 100 χιλιάδες γυναίκες. 

Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη ζωή μας

Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι εξίσου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους

Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ το 2013, οι γυναίκες ηλικίας 16 ετών και άνω βαθμολόγησαν την ικανοποίηση από τη ζωή τους με 7,0, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, και οι άνδρες με 7,1. Στα περισσότερα κράτη μέλη, οι βαθμολογίες ήταν ίδιες ή υπήρχαν μικρές διαφορές της τάξεως του 0,1.

Οι Κύπριο ωστόσο εμφανίζονται να είναι στο γκρουπ των Ευρωπαίων που είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τη ζωή τους μαζί με τους Κροάτες, τους Ούγγρους, τους Πορτογάλους και τους Έλληνες. Οι πιο δυσαρεστημένοι όμως είναι με διαφορά οι Βούλγαροι πολίτες της ΕΕ. 

Πιο μορφωμένες οι γυναίκες από τους άνδρες 

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat το ποσοστό των γυναικών με ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών. 

Εξετάζοντας το επίπεδο εκπαίδευσης, παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ, όσον αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, στη δευτεροβάθμια και ανώτερη εκπαίδευση τα ποσοστά διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα.

Το ίδιο ποσοστό (23%) γυναικών και ανδρών ηλικίας 25 - 64 ετών είχαν ολοκληρώσει την κατώτερη βαθμίδα της μέσης εκπαίδευσης, το 2016 στην ΕΕ. Μικρότερο ποσοστό γυναικών (45%) συγκριτικά με τους άνδρες (48%) στην ΕΕ είχαν ολοκληρώσει την ανώτερη βαθμίδα της μέσης εκπαίδευσης. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη. Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 33% των γυναικών στην ΕΕ είχε ολοκληρώσει αυτό το επίπεδο, σε σύγκριση με το 29% των ανδρών. 

Για την Κύπρο η έρευνα καταδεικνύει πως στην πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση  το ποσοστό των ανδρών ανέρχεται σε 21,2% και των γυναικών σε 19,8%. Στην Ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το ποσοστό των ανδρών ανέρχεται σε 41% και των γυναικών σε 34,5%, ενώ στην ανώτατη εκπαίδευση το ποσοστό των γυναικών ξεπερνά αυτό των ανδρών αφού το 45,7% των γυναικών διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου σε αντίθεση με τους άνδρες που το ποσοστό ανέρχεται σε 37,8%.

Μεγαλύτερο το ποσοστό των γυναικών που είναι άνεργες 

Στην ΕΕ το 2016, το ποσοστό ανεργίας  ήταν 8,7% για τις γυναίκες και 8,4% για τους άνδρες. Σε δεκατέσσερα κράτη μέλη, το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες, σε δεκατρία ήταν υψηλότερο για τους άνδρες και στην Ουγγαρία ήταν το ίδιο και για τα δύο φύλα. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του ποσοστού ανεργίας των γυναικών και αυτού των ανδρών, όπου το ποσοστό ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες, παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (28,1% για τις γυναίκες και 19,9% για τους άνδρες) και την Ισπανία (21,4% και 18,1%, αντίστοιχα). Οι μεγαλύτερες διαφορές για το αντίθετο μοτίβο, όπου το ποσοστό ήταν χαμηλότερο για τις γυναίκες από ότι για τους άνδρες, παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (6,5% για τις γυναίκες και 9,1% για τους άνδρες), τη Λετονία (8,4% για τις γυναίκες και 10,9% για τους άνδρες) και τη Λιθουανία (6,7% και 9,1%, αντίστοιχα).

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Στην επαγγελματικό τομέα, οι άνδρες, σε γενικές γραμμές, καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις απ' ότι οι γυναίκες. Για παράδειγμα, παρατηρείται ότι μόνο το ένα τρίτο (33%) των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στην ΕΕ το 2016 ήταν γυναίκες. Σε κανένα κράτος μέλος το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών δεν ξεπερνούσε το 50%: τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Λετονία (47%), την Πολωνία και τη Σλοβενία (41%), τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία (39%). Από την άλλη πλευρά, τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (18%), την Τσεχία, την Ολλανδία και την Ελλάδα (25%) Κύπρος (26%).

Οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο 

Στην ΕΕ το 2015, οι αποδοχές των γυναικών ήταν κατά 16,3% χαμηλότερες απ' ότι των ανδρών, συγκρίνοντας τον μέσο όρο των ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών τους. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ποικίλει. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι γυναίκες στην Κύπρο αμείβονται κατά 14% λιγότερο. 

Διατροφικές συνήθειες και άθληση

Μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών, απ' ότι γυναικών, στην ΕΕ καταναλώνουν αλκοόλ και καπνίζουν…

Εξετάζοντας τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων ή φρούτων και λαχανικών, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών.

Στην Κύπρο ποσοστό 28% των ανδρών καταναλώνουν αλκοόλ κάθε εβδομάδα με το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες να μην υπερβαίνει το 9%. Όσο αφορά το κάπνισμα η Κύπρος κατέχει αρνητική πρωτιά αφού το 39,6% των ανδρών δηλώνουν καπνιστές και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ούτε οι μισές γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες δεν καπνίζουν. Το ποσοστό τους ανέρχεται στο 14,9% του γυναικείου πληθυσμού του νησιού. 

Σε αντίθεση με την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θεωρείται σημαντικό στοιχείο για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Στην ΕΕ το 2014, το 49% των ανδρών κατανάλωνε από ένα έως τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 54% των γυναικών. Τα ποσοστά των ανδρών ανέρχεται σε 48,1% και των γυναικών σε  54,1% στην Κύπρο.

… και παρόλο που αθλούνται πιο τακτικά…

Μια άλλη συνιστώσα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι η τακτική σωματική άσκηση. Στην ΕΕ το 2014, το 36% των ανδρών ασχολήθηκε για 150 λεπτά ή περισσότερο ανά εβδομάδα με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση που δε σχετίζεται με την εργασία, σε σύγκριση με το 26% των γυναικών. Το ποσοστό για τους Κύπριους άντρες ανέρχεται στο 30, για τις γυναίκες στο 20,9%.

Πολλοί οι υπέρβαροι άνδρες 

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν επιπτώσεις στο σωματικό βάρος. Στην ΕΕ το 2014, το 57%των ανδρών θεωρούνταν υπέρβαροι (με  δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω), σε σύγκριση με το 44%των γυναικών. Στην Κύπρο το ποσοστό των υπέρβαρων ανδρών ανέρχεται σε 57,1% ενώ για τις γυναίκες στο 36,8%. 

Πολιτιστικές συνήθειες και κοινωνικές σχέσεις

Οι κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η συναναστροφή με φίλους, και οι πολιτιστικές συνήθειες, όπως η παρακολούθηση συναυλιών, διαφέρουν κι αυτές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Στην ΕΕ οι γυναίκες διαβάζουν βιβλία περισσότερο από τους άνδρες (το 42% των γυναικών και το 31% των ανδρών, το 2013) και παρακολουθούν πιο πολύ ζωντανές παραστάσεις, όπως συναυλίες (το 30% των γυναικών και το 27% των ανδρών το 2015). Τα στοιχεία για τις πολιτιστικές συνήθειες, όπως παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο (το 28% των γυναικών και το 27% των ανδρών) και επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους (27% και για τα δύο φύλα) ή συναναστροφή με φίλους (23% και για τα δύο φύλα) δεν παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Ωστόσο, η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων παρατηρείται περισσότερο στους άνδρες απ' ότι στις γυναίκες (21% των ανδρών και 13% των γυναικών) στην ΕΕ.

Όσο αφορά την Κύπρο το 12% των ερωτηθέντων, άντρες και γυναίκες, δήλωσαν πως προτιμούν την συναναστροφή με φίλους, το 23% των γυναικών των κινηματογράφο με το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες να φτάνει στο 22%. 

Την παρακολούθηση ζωντανών παραστάσεων επιλέγει το 33,7% των γυναικών και το 30% των Κυπρίων αντρών, ενώ την παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων το 15% των ανδρών και το 7,5% των γυναικών. 

Ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ που καταγράφουν οι άνδρες σε σχέση τόσο με τις γυναίκες, όσο και με τους ομόφυλους τους στην Ευρώπη, είναι αυτό της ανάγνωσης βιβλίων, αφού μόλις το 14% δήλωσε πως διάβασε τουλάχιστον πέντε βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ανέρχεται στο 26%.

Οι γυναίκες social media, οι άντρες ειδήσεις 

Στην ΕΕ, οι γυναίκες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά τι λιγότερο από τους άνδρες (το 77% των γυναικών ηλικίας 16 - 74 ετών χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το 2016, σε σύγκριση με το 81% των ανδρών /  βλ. πίνακα για όλα τα κράτη μέλη).

Εάν εξετάσουμε τα στοιχεία που δείχνουν για ποιους λόγους χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, παρατηρείται ότι μικρότερο ποσοστό γυναικών απ’ ό,τι ανδρών στην ΕΕ χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για τις ειδήσεις (το 68% των γυναικών και το 72% των ανδρών που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες μέσα στο 2016). Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου για τηλεφωνικές κλήσεις (το 38% των γυναικών και το 40% των ανδρών), διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες (το 58% των γυναικών και το 60% των ανδρών) και αναζήτηση εργασίας (το 22% των γυναικών και το 21% των ανδρών το 2015). Τέλος, δεν παρατηρούνται διαφορές όσον αφορά στην αποστολή και παραλαβή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (86% τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών).

Από την άλλη πλευρά, υψηλότερο ποσοστό γυναικών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (το 65% των γυναικών και το 61% των ανδρών).

Η Κύπρος καταγράφει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη στη χρήση διαδικτύου για τα social media, με το 81% των γυναικών από 16-74 να τα χρησιμοποιούν με το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών να είναι στο 77%. 

Αντίθετα οι Κύπριο δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αφού περιορίζονται στην τρίτη θέση από το τέλος της σχετικής λίστας με το 37% των γυναικών και το 36% των αντρών να τα χρησιμοποιούν. 

Όσο αφορά την αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο μόλις το 20% των γυναικών και μόλις το 17% των αντρών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αυτό το σκοπό. 

Το 76% των ερωτηθέντων αντρών στις ηλικίες 16-74 δήλωσαν πως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ανάγνωση ειδήσεων την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι στο 70%. 

Πολύ διαδεδομένες στην Κύπρο αποδεικνύεται πως είναι οι κλήσεις και οι βιντεοκλήσεις μέσω ιντερνέτ αφού οι Κύπριοι είναι οι δεύτεροι στην ΕΕ στη χρήση αυτών των εφαρμογών πίσω από την Βουλγαρία. 

Στον αντίποδα καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ από τους Κύπριους στη χρήση διαδικτύου για αποστολή email, αφού βρίσκονται στην προτελευταία θέση μπροστά μόνο από τη Ρουμανία. 

Φροντίδα των παιδιών και οικιακές εργασίες

Ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών απ’ ό, τι ανδρών ασχολείται με τις οικιακές εργασίες, τη φροντίδα των παιδιών και το μαγείρεμα, ειδικά στην Κύπρο. 

Σε όλα τα κράτη μέλη, παρατηρείται ότι ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, απ’ ότι ανδρών, ασχολούνται με τις οικιακές εργασίες, τη φροντίδα των παιδιών και το μαγείρεμα. Στην ΕΕ το 2016, το 92% των γυναικών ηλικίας 25 - 49 ετών (με παιδιά κάτω των 18 ετών) είχε τη φροντίδα των παιδιών σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 68% των ανδρών. Μεταξύ των κρατών μελών, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σημειώνονται στην Ελλάδα (το 95% των γυναικών και το 53% των ανδρών) και τη Μάλτα (93% και 56%), ενώ οι μικρότερες στη Σουηδία (το 96% των γυναικών και το 90% των ανδρών) και τη Σλοβενία (88% και 82%). Στην Κύπρο μόλις το 54% των αντρών ασχολούνται με την εκπαίδευση των παιδιών σε σχέση με το 79% των γυναικών.

Για τις οικιακές εργασίες και το μαγείρεμα, οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στην ΕΕ το 2016, το 79% των γυναικών μαγείρευαν και /ή έκαναν οικιακές εργασίες σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 34% των ανδρών. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σημειώνονται στην Ελλάδα (85% των γυναικών και 16% των ανδρών) και την Ιταλία (81% και 20%) και οι μικρότερες στη Σουηδία (το 74% των γυναικών και το 56% των ανδρών) και τη Λετονία (82% και 57%, αντίστοιχα). Στην Κύπρο η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι 54 ποσοστιαίες μονάδες με το 27% των αντρών να ασχολούνται με οικιακές εργασίες σε σχέση με το 81% των γυναικών. 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Παράταση για αιτήσεις εταιρειών για είδη σε σχολικά κυλικεία
Ενίσχυση Σχεδίου Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων ζητούν οι συνταξιούχοι από Παναγιώτου
Κλείνει για πέντε ημέρες ο δρόμος Ριζοκαρπάσου-Αποστόλου Ανδρέα
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής η υποβολή στοιχείων στρατευσίμων 2025 ΕΣΣΟ
Εισήγηση για οικονομική αυτονόμηση των σχολείων-«Θα παρέχονται κονδύλια ανάλογα με το μέγεθος τους»
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Παροχή βοήθειας από Υφ. Πολιτισμού για συμπλήρωση αίτησης για ΘΥΜΕΛΗ
Τραγική η κατάσταση στο ΤΟΜ Αμμοχώστου μετά από «έφοδο» της Επ. Μεταφορών-«Στεγάζεται σε μια αποθήκη»
Σημαντική πτώση στην αγορά οχημάτων-Βουτιά 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο