Νετανιάχου: «Μπράβο στους στρατιώτες για τη φύλαξη των συνόρων του Ισραήλ»

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε το Σάββατο τον στρατό για τη "φύλαξη των συνόρων της χώρας" κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πηρά. "Μπράβο στους στρατιώτες μας", είπε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση του.

"Το Ισραήλ δρα σθεναρά και με αποφασιστικότητα για την προστασία της κυριαρχίας του και την ασφάλεια των πολιτών του", υπογράμμισε. Την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ στο πλαίσιο της κινητοποίησης "της μεγάλης πορείας για την επιστροφή", που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει έξι εβδομάδες. Το κίνημα διαμαρτυρίας προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν "το δικαίωμα επιστροφής" των παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.
 
Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών. Σύμφωνα με το στρατό, διαδηλωτές προσπάθησαν να καταστρέψουν τον συνοριακό φράκτη και να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων 758 από πραγματικά πυρά κατά τις συγκρούσεις.
 
Δεν υπήρξε νεκρός ή τραυματίας από την ισραηλινή πλευρά. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για δυσανάλογη χρήση βίας, καταγγέλλοντας ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια σε διαδηλωτές χωρίς να αποτελούν απειλή, ενώ οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναρωτιούνται για τη χρήση πραγματικών πυρών.
 
Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε το Σάββατο μέρα εθνικού πένθους επιρρίπτοντας στο Ισραήλ την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τα γεγονότα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Απειλεί τις ΗΠΑ ο Χαμενεΐ«Καμία επιτυχία στις επιθέσεις, το πυρηνικό μας πρόγραμμα παραμένει άθικτο»
Το μυστικό διπλωματικό σχέδιο Τραμπ για το Ιράν-Προσφέρει 30 δισ. για ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκτελέστηκε στην Ιαπωνία ο «δολοφόνος του Τwitter» που σκότωσε και διαμέλισε εννέα άτομα-Πώς έβρισκε τα θύματά του
Αντόνιο Κόστα: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτη
Η ΕΕ έτοιμη για εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ διαμηνύουν Ευρωπαίοι ηγέτες
To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στην Ουκρανία και ετοιμάζει νέες κυρώσεις για τη Ρωσία
Δεν υπάρχει πλάνο για συνομιλίες με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, επιμένει το Ιράν
Στους 65 ανήλθαν οι νεκροί στη Γάζα-Καταγγέλλει γενοκτονία η Ισπανία
Το Παρίσι καλεί την Τεχεράνη να μην διακόψει τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Ισραηλινά ΜΜΕ: Παρασκηνιακή συμφωνία Τραμπ με Νετανιάχου για λήξη του πολέμου στη Γάζα -