Η Γκαραζό - πορτα της τεχνης

Όπως φαίνεται η περιοχή της Παλαιάς Λευκωσίας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημείο πολιτισμού. Χρόνο με το χρόνο η περιοχή αποτελεί επιλογή αρκετών καλλιτεχνών για να φιλοξενήσουν εκεί το εργαστήρι τους, την γκαλερί τους και τον χώρο δημιουργία τους. Ένας από αυτούς είναι και η 27χρονη εικαστικός Άννα- Μαρία Χαραλάμπους. Έχοντας ως μέντορα τον παππού της, το γνωστό Κύπριο ζωγράφο Λευτέρη Οικονόμου, άνοιξε εδώ περίπου και ένα χρόνο το δικό της εργαστήρι – γκαλερί,  με την ιδιαίτερη  επωνυμία «Γκαράζ», το οποίο βρίσκεται κοντά στη πύλη Αμμοχώστου.  Σκοπός της δημιουργίας της γκαλερί είναι  να εκθέσει έργα παλιών Κύπριων καλλιτεχνών αλλά και νέων αλλά και τη δική της έκθεση την οποία οργανώνει μετά το τέλος της χρονιάς.
 
Η Άννα- Μαρία συστήνεται στο Reporter, μιλάει για τη δουλειά της, τα επόμενα της σχέδια αλλά και τους στόχους στο δικό της «Γκαράζ».
 
Γιατί αποφάσισες να εγκαταστήσεις το «Γκαράζ» στην Παλιά Λευκωσία;

Για δύο λόγους: η παλιά Λευκωσία είναι το κομμάτι της πόλης με το οποίο νιώθω ιδιαίτερη σύνδεση και όπου περνάω μεγάλο μέρος της ημέρας μου εκεί και επειδή είχα την τύχη να βρω εντός της περιοχής αυτής τον ιδανικό χώρο – το οβάλ κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το ΓΚΑΡΑΖ.
 
Γιατί το ονόμασες Γκαράζ;

Το ΓΚΑΡΑΖ άνοιξε στο κοινό το Νοέμβρη του 2016. Χρειάστηκαν 2 περίπου χρόνια δουλειάς για να έρθει ο χώρος στη σημερινή του μορφή. Επέλεξα το συγκεκριμένο όνομα ώστε να παραπέμπει στην προηγούμενη χρήση του χώρου ως γκαράζ αυτοκινήτων. Μου αρέσει η ιδέα της σύνδεσης αυτής αλλά ταυτόχρονα και της ανάδειξης της αντίθεσης ανάμεσα στο σημερινό και τον παλαιότερο χαρακτήρα του κτιρίου μέσα από την ονομασία.

Ποιος υπήρξε το ερέθισμα ώστε να αποφασίσεις να σπουδάσεις εικαστικά;

Δεν φανταζόμουν ποτέ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι άλλο. Σίγουρα σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος μου για την τέχνη έπαιξε και το οικογενειακό μου περιβάλλον. Έβλεπα από μικρό παιδί τον παππού μου που ήταν ζωγράφος να είναι εργάζεται στο εργαστήρι του ή να ζωγραφίζει έξω. Σπούδασα για τρία χρόνια Καλές Τέχνες στο Kingston University του Λονδίνου και αργότερα ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο Frederick στη Λευκωσία στη Σύγχρονη Τέχνη. Στο επίκεντρο της δουλειάς μου είναι οι εικαστικές εγκαταστάσεις.

Τι είναι οι εικαστικές εγκαταστάσεις;
 
Εικαστικές εγκαταστάσεις,(Installations) είναι η δημιουργία ενός εικαστικού «σώματος» ή περιβάλλοντος με χρήση ποικίλων υλικών και τεχνικών  για να περιγράψουμε μια μεγάλη διαστάσεων  κατασκευή με μικτά υλικά που συχνά κατασκευάζεται για ένα συγκεκριμένο τόπο για ένα χρονικό διάστημα. Η διαφορά της εικαστικής εγκατάστασης  από άλλες παραδοσιακές μορφές τέχνης είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Έχει αρκετή σημασία πως ο θεατής θα βίωσε το έργο και να έχει μια έντονη εμπειρία. Μερικές φορές η εγκατάσταση μπορεί να καταβάλει ένα ολόκληρο χώρο και ο θεατής καλείτε να περπατήσει ανάμεσα στο έργο για να το δει.

Ποιον θεωρείς μέντορας σου;
 
Τον παππού μου, τον Λευτέρη Οικονόμου, ζωγράφος και εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς κυπρίων καλλιτεχνών. Η αίθουσα δίπλα από το «ΓΚΑΡΑΖ» θα γίνει σύντομα ένας χώρος με μόνιμη δουλειά του καλλιτέχνη που θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να μάθει περισσότερα για το εικαστικό  του έργο.
 
Ποιους γνωστούς εικαστικούς θαυμάζεις;

Από του αγαπημένους μου είναι οι ιμπρεσιονιστές Κλωντ Μονέ(Claude Monet) και Πωλ Σεζάν (Paul Cézanne) , η Φρίντα Κάλο(Frida Kahlo) και η Λουιζ Μπουρζουα (Louise Bourgeois)

Από Κύπριους;
Μου αρέσει πολύ η δουλειά των Χριστόφου Σάββα και Ιωάννη ενώ βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη δουλειά της  Μαρίας Λοϊζίδου.

Ποιος ο σκοπός ύπαρξης της γκαλερί;
Βασικός σκοπός είναι η ανάδειξη και η επανασύσταση του έργου παλαιότερων Κυπριών καλλιτεχνών από το πεδίο της σύγχρονης τέχνης (α’ και β’ γενιά Κυπρίων καλλιτεχνών)  Επιδιώκουμε έτσι την επανεξέταση της δουλειάς και της συμβολής τους υπό το φως της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας αλλά και τη συσχέτιση -με ποικίλους τρόπους- με τους νέους δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης σήμερα.
 
Πόσες εκθέσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στον χώρο;

Γύρω στις δέκα εκθέσεις από διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Αυτό το διάστημα τα έργα ποιου καλλιτέχνη εκθέτονται στο Γκαράζ;

Μέχρι τις 29 Μαρτίου  φιλοξενήθηκαν στο χώρο οι «Αθαλασσινοί Κρυμμένοι» του Σύμη Σουκιούρογλου, ενώ στις 20 Απριλίου στις 19:30  εγκαινιάζεται η  ομαδική έκθεση γλυπτικής Επιτελέσεις με έργα εκπροσώπων της δεύτερης γενιάς κυπρίων καλλιτεχνών.
 
Ετοιμάζεις κάποια έκθεση με δικά σου έργα;

Τέλος του 2018 υπολογίζω να ετοιμάσω  ατομική έκθεση στον χώρο.
 

Η γκαλερί «Γκαράζ» βρίσκεται στην οδό Αμμοχώστου 16 στη Λευκωσία. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ
 

Δειτε Επισης

Παράταση για αιτήσεις εταιρειών για είδη σε σχολικά κυλικεία
Ενίσχυση Σχεδίου Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων ζητούν οι συνταξιούχοι από Παναγιώτου
Κλείνει για πέντε ημέρες ο δρόμος Ριζοκαρπάσου-Αποστόλου Ανδρέα
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής η υποβολή στοιχείων στρατευσίμων 2025 ΕΣΣΟ
Εισήγηση για οικονομική αυτονόμηση των σχολείων-«Θα παρέχονται κονδύλια ανάλογα με το μέγεθος τους»
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Παροχή βοήθειας από Υφ. Πολιτισμού για συμπλήρωση αίτησης για ΘΥΜΕΛΗ
Τραγική η κατάσταση στο ΤΟΜ Αμμοχώστου μετά από «έφοδο» της Επ. Μεταφορών-«Στεγάζεται σε μια αποθήκη»
Σημαντική πτώση στην αγορά οχημάτων-Βουτιά 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο