Διορία μέχρι Ιούνιο στην Τουρκία για τα περιουσιακά των εγκλωβισμένων

Η Λευκωσία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) να θέσει υπό το μικροσκόπιό του τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών, που είναι ορισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2018, διασυνδέοντας το θέμα με τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων. Ζητά παράλληλα να δοθεί διορία στην Άγκυρα μέχρι την 1η Ιουνίου 2018, ώστε να αποδείξει την υποτιθέμενη συμμόρφωσή της.
 
Το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών, μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου, στο Στρασβούργο, με τη Λευκωσία να υπογραμμίζει την απροθυμία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την καταβολή των αποζημιώσεων για τις παραβιάσεις στα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων.  
 
Ζητά άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και καλεί το ΣτΕ να εκφράσει την απογοήτευσή του για την συνεχιζόμενη αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί.
 
Ακόμη πιο σημαντικό για την κυπριακή πλευρά είναι ωστόσο οι επιπτώσεις από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην αποστολή του Δικαστηρίου και στο σύστημα για την προάσπιση των προνοιών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 
Για τη Λευκωσία, οι παραβιάσεις στα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων δεν αφορούν μόνο τις μερικές εκατοντάδες που συνεχίζουν να διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά επεκτείνονται σε όσους έφυγαν από την Καρπασία μετά το 1974, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες τους, αλλά και στους κληρονόμους τους που δεν είναι εγκατεστημένοι στα κατεχόμενα.
 
Επιπρόσθετα, η άποψη της κυπριακής πλευράς είναι ότι διασυνδέονται τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων με αυτά των εκτοπισμένων, καθώς υπάρχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη.
 
Με δικό της υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η απόφαση για αποζημιώσεις που πήρε το ΕΔΑΔ το 2014 αναφορικά με τις «συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Καρπασίας» δεν σχετίζεται με τα περιουσιακά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων ή των κληρονόμων τους» και ζητά από το ΣτΕ το κλείσιμο της εξέτασής του θέματος. Αποφεύγοντας την αναφορά σε «εγκλωβισμένους», η Άγκυρα λέει ότι η αποζημίωση που επιδικάστηκε το 2014 δεν έχει καμία επίπτωση στο κομμάτι που αφορά τους «κατοίκους της Καρπασίας ή τους κληρονόμους τους».
 
Αναφέρει τέλος ότι η τ/κ πλευρά έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουν οι εγκλωβισμένοι την περιουσία τους, ακόμη και αν έχουν αναχωρήσει από τον «βορρά» – όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα – ενώ λέει ότι η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας είναι επίσης στη διάθεση τους ως έσχατη λύση.
 
ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ στην Μπεκάα-«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις στον Λίβανο»
Άρχισε στο Εκλογοδικείο η ακρόαση ένστασης Κώστας Κωνσταντίνου για αποτέλεσμα εκλογών ΤΑ
Νεκρός έφηβος στη Βρετανία που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη μέση του δρόμου
Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζητά ο ΥΠΕΞ με ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Ε. Μακρόν: Να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη κατοχή ως νόμιμη»
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά
Δύο με τρία άτομα φέρονται να μετακίνησαν τη μοτοσικλέτα του 16χρονου-Έρευνες για αναρτήσεις σε ΜΚΔ
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της