Διορία μέχρι Ιούνιο στην Τουρκία για τα περιουσιακά των εγκλωβισμένων

Η Λευκωσία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) να θέσει υπό το μικροσκόπιό του τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών, που είναι ορισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2018, διασυνδέοντας το θέμα με τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων. Ζητά παράλληλα να δοθεί διορία στην Άγκυρα μέχρι την 1η Ιουνίου 2018, ώστε να αποδείξει την υποτιθέμενη συμμόρφωσή της.
 
Το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών, μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου, στο Στρασβούργο, με τη Λευκωσία να υπογραμμίζει την απροθυμία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την καταβολή των αποζημιώσεων για τις παραβιάσεις στα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων.  
 
Ζητά άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και καλεί το ΣτΕ να εκφράσει την απογοήτευσή του για την συνεχιζόμενη αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί.
 
Ακόμη πιο σημαντικό για την κυπριακή πλευρά είναι ωστόσο οι επιπτώσεις από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην αποστολή του Δικαστηρίου και στο σύστημα για την προάσπιση των προνοιών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 
Για τη Λευκωσία, οι παραβιάσεις στα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων δεν αφορούν μόνο τις μερικές εκατοντάδες που συνεχίζουν να διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά επεκτείνονται σε όσους έφυγαν από την Καρπασία μετά το 1974, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες τους, αλλά και στους κληρονόμους τους που δεν είναι εγκατεστημένοι στα κατεχόμενα.
 
Επιπρόσθετα, η άποψη της κυπριακής πλευράς είναι ότι διασυνδέονται τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων με αυτά των εκτοπισμένων, καθώς υπάρχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη.
 
Με δικό της υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η απόφαση για αποζημιώσεις που πήρε το ΕΔΑΔ το 2014 αναφορικά με τις «συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Καρπασίας» δεν σχετίζεται με τα περιουσιακά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων ή των κληρονόμων τους» και ζητά από το ΣτΕ το κλείσιμο της εξέτασής του θέματος. Αποφεύγοντας την αναφορά σε «εγκλωβισμένους», η Άγκυρα λέει ότι η αποζημίωση που επιδικάστηκε το 2014 δεν έχει καμία επίπτωση στο κομμάτι που αφορά τους «κατοίκους της Καρπασίας ή τους κληρονόμους τους».
 
Αναφέρει τέλος ότι η τ/κ πλευρά έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουν οι εγκλωβισμένοι την περιουσία τους, ακόμη και αν έχουν αναχωρήσει από τον «βορρά» – όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα – ενώ λέει ότι η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας είναι επίσης στη διάθεση τους ως έσχατη λύση.
 
ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε διεύρυνση του επιδόματος τέκνου ο Πρόεδρος-«Τρίτη δέσμη μέτρων για δημογραφικό αρχές του 2026»
Προκαταρτική ημερομηνία εντός Μαΐου για συνάντηση συμφώνησαν Πρόεδρος και Ολγκίν
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μπούμε στη Ζώνη Σένγκεν το 2026, γίνεται τεράστια προσπάθεια
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικότητα να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»