Στον αέρα η εκλογή Σάντσες ως προέδρου της Καταλονίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης του Ζόρντι Σάντσες, του αυτονομιστή ηγέτη και υποψηφίου για την προεδρία της Καταλονίας, προκειμένου να δώσει το παρών στη διαδικασία εκλογής του που είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα.

Καθώς ο Σάντσες είναι ο μοναδικός υποψήφιος, φαίνεται απίθανο να διεξαχθεί τελικά αυτή η συνεδρίαση όπως προβλεπόταν, στις 10.00 το πρωί (11.00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας. Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, ο Ρότζερ Τόρεντ, δεν έχει κάνει καμία δήλωση προς το παρόν.

Ο δικαστής Πάμπλο Λαρένα απέρριψε το αίτημα του Σάντσες, ο οποίος κατηγορείται για "στάση", επειδή όπως υποστηρίζει υπάρχει "απτός κίνδυνος επανάληψης του αδικήματος".

Ο 53χρονος Σάντσες εξελέγη βουλευτής στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, ενώ ήταν ήδη προφυλακισμένος. Ορίστηκε υποψήφιος πρόεδρος αφού ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πρώην πρόεδρος που διώκεται επίσης για "ανταρσία" και "στάση", αρνήθηκε να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα, από τις Βρυξέλλες όπου ζει τους τελευταίους μήνες αυτοεξόριστος.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ίνιγκο Μέντεθ δε Βίγκο περιορίστηκε να δηλώσει ότι σέβεται τις αποφάσεις των δικαστών και επανέλαβε ότι "κάποιος που έχει τεθεί υπό προσωρινή κράτηση δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Καταλονίας". Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους αυτονομιστές, που έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, να βρουν κάποιον άλλο υποψήφιο, "ικανό να ασκήσει τα καθήκοντα αυτά εντός των νομίμων πλαισίων".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Aναβλήθηκαν για τις επόμενες ώρες οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με πρωτοβουλία Ερντογάν
Ξεκινούν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια-Ποιοι εκπροσωπούν την κάθε πλευρά
Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Τουρκία αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Στην Κωνσταντινούπολη η ρωσική αντιπροσωπεία
Κακή αρχή για τις συνομιλίες στην Τουρκία-Ρωσία και Ουκρανία διαφωνούν για το πότε αρχίζουν
Έφηβη ήταν για επτά χρόνια αιχμάλωτη της μητέρας και του πατριού της-Τη βίαζαν και την έκλειναν σε κλουβί για σκύλους
Προς φιάσκο η συνάντηση για την Ουκρανία στην Τουρκία-Εμπαίζει τον Τραμπ ο Πούτιν με τη σύνθεση της ρωσικής αποστολής
Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του