Πρώτα δείγματα γραφής από την Τουρκία, μετά απόφαση για Βάρνα

Η Λευκωσία δεν προχωρά με την λογική αντιποίνων προς την Τουρκία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου αναφορικά με το ενδεχόμενο ματαίωσης της επικείμενης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου. Επισήμανε ωστόσο ότι ο σεβασμός της Άγκυρας προς τα κράτη μέλη είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση των σχέσεών της με την ΕΕ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η Λευκωσία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 22 και 23 Μαρτίου – όπου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τη διεξαγωγή ή μη της συνάντησης στη Βάρνα – ο κ. Προδρόμου είπε ότι στόχος είναι να διέπονται οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία από τη συμπεριφορά καλής γειτονίας, από την αποχή από προκλήσεις και από το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών.
 
Αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που τέθηκαν κατά το τελευταίο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 23 Φεβρουαρίου, μετά από κινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και οι οποίες αποτυπώθηκαν στη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
Συμπλήρωσε ότι αυτά τα δείγματα γραφής από την πλευρά της Τουρκίας είναι προϋπόθεση για να υπάρχουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. «Ακόμη και η συνάντηση στη Βάρνα που έχει προγραμματιστεί για να συζητηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία, πρέπει να έχει ως προϋπόθεση μια τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται» είπε.
 
Ως προς το ενδεχόμενο ματαίωσης της συνάντησης στη Βάρνα, ο κ. Προδρόμου παρατήρησε ότι «η απόφαση θα είναι συλλογική, των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» ενώ είπε ότι οι θέσεις της Λευκωσίας έχουν ήδη κατατεθεί.
 

Δειτε Επισης

Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου
Ν. Χριστοδουλίδης: Προετοιμαζόμαστε εντατικά για μια φιλόδοξη Προεδρία τους Συμβουλίου της ΕΕ
Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029
Ενοχλήθηκε και με τον Τασούλα ο Τατάρ-Κάνει λόγο για απόκρυψη της πραγματικότητας
A. Δημητρίου: Η θέση της Κύπρου είναι στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε λόγο και ρόλο