Πρ. Παυλόπουλος: Και προκλήσεις απέναντι στην Ε.Ε. οι προκλήσεις της Τουρκίας

Συνέχεια στις επαφές που πραγματοποιεί στην Αθήνα, στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου και του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, δίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και ακολούθως  έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή  Δημοκρατία συνιστούν και προκλήσεις απέναντι στην Ε.Ε. 
 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από το δίκαιο της θάλασσας και σημείωσε ότι η Άγκυρα γνωρίζει πως οποιαδήποτε παραβίασή του συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
 
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, τέλος, ότι συμφωνεί με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου να θέσουν το ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον όλων των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τερματισμό της κατοχής και για επανένωση του νησιού.
 
Σημείωσε ότι υπ’ αριθμό ένα στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα παρασυρθεί από ενέργειες της Τουρκίας ούτε θα αποπροσανατολιστεί από τον στόχο της λύσης.
 
Υπογράμμισε ότι με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά συμφώνησαν να θέσουν τα ζητήματα της παραβίασης των δικαιωμάτων της κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.
 
Τέλος, χαρακτήρισε θετική τη δήλωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το γεγονός ότι στην ατζέντα του επίσημου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου θα βρεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
 

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο αργότερα σήμερα θα είναι ομιλητές σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σταθερά στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου με ασπίδα και δόρυ τη δήλωση της Ε.Ε.

Το απόγευμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στη συνεδρία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την οποία θα ενημερώσει κεκλεισμένων των θυρών για τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την κατάσταση στο Κυπριακό γενικότερα.

Δειτε Επισης

Υπ. Ενέργειας: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Εγκαθίδρυση έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ζητούν πολίτες από όλα τα φάσματα
Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ
Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα
Στην ΝΥ έφτασε ο Ταταρ, συναντάται στις 28/9 με τον ΓΓ ΟΗΕ
Το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες
Επιμένει ο Κουλίας να διορίσει τον αντικαταστάτη Οδυσσέα-Πώς απαντά η Κυβέρνηση
«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ