Βγήκαν μαχαίρια με φόντο το θάνατο της 46χρονης στην Πάφο - «Είμαστε μάνες στο κουκούλωμα»
12:42 - 06 Μαρτίου 2018
Φόβους για τη πιθανότητα κουκουλώματος στην υπόθεση του θανάτου της 46χρονης Petrana Milchova Nikolova εκφράζει με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Βάσος Οικονόμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Κύπρο «είμαστε μάνες» σε αυτό το θέμα.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι επίκειται 5η κατά σειρά ιατροδικαστική εξέταση στην σορό της 46χρονης, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «κάτι δεν πάει καλά» στο τομέα των ιατροδικαστών επισημαίνοντας ότι ο ΠΙΣ κρούει εδώ και χρόνια τον κώδωνα του κινδύνου και υποβάλλει εισηγήσεις χωρίς όμως να γίνει οτιδήποτε.
Ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό και πως υπήρξαν και άλλα περιστατικά στο παρελθόν. «Δεν είναι ένα τυχαίο σφάλμα που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε επαγγελματία», είπε, ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ανέφερε ότι έχουμε γίνει ρεζίλι διεθνώς και κάποιοι επιτέλους θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «γελοιότητες που μας προσβάλλουν σε όλο τον κόσμο» σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται σε αυτό το περιστατικό, ΠΙΣ, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Αστυνομία και Εισαγγελία, θα πρέπει «υπεύθυνα, με σοβαρότητα και ήθος επιτέλους να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσπάθειας κουκουλώματος, είπε ότι αυτό είναι «ο μεγάλος μας φόβος. Προσωπικά είναι ο μεγάλος μου φόβος.»
Ερωτηθείς εάν είναι πιθανόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Οικονόμου απάντησε καταφατικά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Κύπρο είμαστε μάνες, κι ας με κατηγορήσουν, ας με δικάσουν ας με καταδικάσει το κατεστημένο».
Είπε ότι αν και το ζητούμενο δεν είναι να τιμωρηθεί ένας γιατρός, εντούτοις εάν ένας γιατρός αποδειχθεί δικαστικώς ότι παρανόμησε τότε επιβάλλεται να τιμωρηθεί και για παραδειγματισμό αλλά για να σταλεί το μήνυμα ότι «δεν είναι μπείτε σκύλοι αλέστε ή μπείτε σκύλοι δαγκώστε οποιονδήποτε άνθρωπο περιφέρεται σε οποιοδήποτε χώρο».
«Όλοι μπορούν να κάνουν λάθη ή μια λάθος εκτίμηση. Είναι ανθρώπινο, ανεκτό, αλλά το καθήκον μας είναι να μειώσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη πιθανότητα διάπραξης λάθους ή επίδειξης αμέλειας από γιατρούς» ανέφερε, προσθέτοντας ότι « με τους γιατρούς πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί γιατί ο γιατρός χειρίζεται τα πολυτιμότερα ανθρώπινα αγαθά που είναι η υγεία και η ζωή».
«Για αυτό θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και αυστηροί εκεί που οι γιατροί κρίνονται δικαστικά ότι έκαμαν λάθος ή αμέλεια ή ακόμα χειρότερα εάν υπήρξε σκοπιμότητα εκ μέρους κάποιου γιατρού για να καλύψει κάποιους ή κάποιον. Εκεί πρέπει να είμαστε διπλά αυστηροί εάν και εφόσον κάτι τέτοιο τεκμηριωθεί δικαστικώς», είπε.
Το γεγονός, είπε, « ότι κάποιος γιατρός έκαμε ένα λάθος, μια λάθος διάγνωση δεν είναι θέμα που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός και αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο και ο ιατροδικαστής είναι γιατρός. Τα λάθη κρίνονται, εκδικάζονται και αναλόγως τιμωρούνται», είπε.
«Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια και είχαμε συγκαλέσει στον ΠΙΣ τους ιατροδικαστές και είχαμε συνάντηση μαζί τους», είπε ο κ. Οικονόμου καταθέτοντας μια σειρά από εισηγήσεις. Είπε επίσης ότι «στο τομέα αυτό δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ευθέως, ειλικρινώς και εντίμως όπως συνηθίζω να πράττω ότι κάτι συμβαίνει ή μας δίνεται το δικαίωμα να πούμε ότι κάτι δεν πάει καλά».
«Εξ ου και εμείς επειδή αντιληφθήκαμε αυτό το πράγμα, όχι τώρα με αυτό το περιστατικό, αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πήραμε τη πρωτοβουλία και καλέσαμε τους ιατροδικαστές στο Σύλλογο και τους είπαμε ότι πρώτο, πρέπει να θεσμοθετηθούν και να κάνουν επιστημονική εταιρεία, όπως υπάρχει επιστημονική καρδιολογική εταιρεία, γυναικολογική εταιρεία και ούτω καθεξής, με το δικό τους καταστατικό και να λειτουργούν υπό κάποιους κανονισμούς», είπε. «Είχαν δεχθεί την εισήγηση μας αλλά δεν έγινε τίποτε», είπε.
«Τους είχαμε πει τότε ότι κατά την άποψη μας και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που διέπει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και την ιατρική δεοντολογία ο γιατρός πρέπει να είναι εχέμυθος, να μιλά λίγο και να μην αποκαλύπτει πληροφορίες που αφορούν τον ασθενή», είπε προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει για όλους τους γιατρούς.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο ΠΙΣ εξέφρασε την άποψη «ότι ο ιατροδικαστής λαμβάνει την εντολή από αρμόδιο σώμα να κάνει μια θανατική ανάκριση, μια διερεύνηση, το αποτέλεσμα της οποίας το παραδίδει σε εκείνον που του έδωσε την εντολή», ανέφερε λέγοντας ότι «δεν είδα ποτέ σε κάποια ευρωπαϊκή πολιτισμένη χώρα να εμφανίζεται δικαστής ή ιατροδικαστής σε κανάλια και να μιλά για το περιστατικό που διερευνά» όπως έγινε, ανέφερε, στην περίπτωση της άτυχης γυναίκας στην Πάφο «κατά την οποία κακώς κατά την άποψη μου κάποιος ιατροδικαστής δήλωσε ότι ‘νομίζω ότι ο θάνατος της προήλθε από γεωργικό μηχάνημα’».
«Θα μπορούσε να αποφύγει αυτή τη δήλωση να μην τη δημοσιοποιήσει με όλο το σεβασμό προς τα ΜΜΕ και το ρόλο που διαδραματίζουν αλλά και το κατοχυρωμένο δικαίωμα της σωστής, έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών», είπε λέγοντας ότι αρχικά είχαν εισακούσει αυτή μας την εισήγηση ωστόσο μετά συνέχισαν τα ίδια, όπως είπε.
Ο κ. Οικονόμου είπε ότι «τους είπαμε ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός στο Υπουργείο Υγείας του παθολογοανατόμου από τον ιατροδικαστή. Άλλο είναι ο παθολογοανατόμος και άλλο ο ιατροδικαστής. Έγινε και αυτό αποδεκτό αλλά δεν προχώρησε η υλοποίηση του», είπε.
Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι θα γίνει και 5η ιατροδικαστική εξέταση, προσθέτοντας ότι « είμαστε εκτεθειμένοι πλήρως ολοσχερώς και ανυπερθέτως ως κράτος, ως ΠΙΣ, ως Υπουργείο Υγείας, ως Εισαγγελία και Αστυνομία».
Ανέφερε ότι «εμείς πρέπει να εγκύψουμε σε αυτό το ζήτημα και να εξασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι θα περιοριστούν τα λάθη σε αυτό το τομέα», σημειώνοντας ότι δεν φτάνει που τα δικαστήρια θέλουν 6 με 10 χρόνια να εκδικάσουν μια υπόθεση ιατρικής αμέλειας τώρα θα έχουμε και το θέμα ότι δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε μια υπόθεση στο δικαστήριο όπως πρέπει, συμπλήρωσε.
«Είναι πολύ σοβαρός ο ρόλος που έχομε να διαδραματίσουμε όλοι μας και πρέπει να συνάξουμε το νου μας όσον έχουμε, όσοι έχουμε κι αν έχουμε και κάποιοι άνθρωποι να αναλάβουν το κόστος και να σηκώσουν στους ώμους τους την ευθύνη και να πουν ως εδώ και μη παρέκει και να αλλάξει και η νομοθεσία αν κριθεί σκόπιμο», είπε.
Είπε ακόμη ότι «είναι μια καλή ευκαιρία να φτάσουμε μέχρι και τον ανώτατο άρχοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναλάβει τα ηνία ο ίδιος διότι έχει δέκα χρόνια» που προσπαθεί ο ΠΙΣ για να αλλάξουν κάποια πράγματα χωρίς αποτέλεσμα λέγοντας ότι « ίσως χρειάζεται μια θαρραλέα αποφασιστική αποτελεσματική παρέμβαση» του Προέδρου.
Με την ευκαιρία αυτή είπε θα θα σταλούν επιστολές προς τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Αρχηγό Αστυνομίας και το Υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τον κ. Ματσάκη ως ένα έμπειρο ιατροδικαστή «και είναι πιθανόν να είναι σωστή η άποψη του» ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετική την καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Χαρά Σπηλιοπούλου που θα διενεργήσει την 5η ιατροδικαστική εξέταση λέγοντας ότι «δεν ανήκει σε κυπριακά κυκλώματα».
Πηγή: ΚΥΠΕ