Ντ. Ντέιβις: Το κοινοβούλιο δε θα μπορέσει να ανατρέψει το Brexit

Το κοινοβούλιο δε θα μπορέσει να εμποδίσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, διαμήνυσε ο Υπουργός Brexit της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Ντέιβις.
 
Καταθέτοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Ντέιβις είπε ότι δε θεωρεί πως η λεγόμενη «ουσιώδης ψήφος» που θα έχουν επί της τελικής συμφωνίας του Brexit οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορεί να ακυρώσει την έξοδο. «Θα φύγουμε σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Ντέιβις απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
Επιβεβαίωσε εξάλλου την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να συζητήσει την εύκολη πρόσβαση Ευρωπαίων επαγγελματιών του τομέα υπηρεσιών στη βρετανική αγορά εργασίας με αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων. Όπως σημείωσε, ωστόσο, «δεν ξέρω αν οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν κάτι τέτοιο», δεδομένου ότι είναι λίγες οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ που περιλαμβάνου τις υπηρεσίες.
 
Τέλος, ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε ότι είναι ακόμα μία ανοιχτή πιθανότητα να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αλλά όπως επισήμανε αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.
 
Νωρίτερα ο κ. Ντέιβις υποδέχθηκε στο Λονδίνο τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις συνομιλίες για το Brexit και σφοδρό επικριτή της βρετανικής προσέγγισης, Γκι Φερχόφσταντ.
 
Σε δηλώσεις του ο Βέλγος ευρωβουλευτής είπε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της βρετανικής οικονομίας να παραμείνει «πολύ κοντά» στους κανόνες της ΕΕ. Όπως πρόσθεσε, αυτό θα επιτυγχανόταν με την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση. «Αυτό δεν είναι όμως η επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο κ. Φερχόφσταντ, ο οποίος επέκρινε τις «θολές φιλοδοξίες» του Λονδίνου για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.
 
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο London School of Economics ο Στεφάαν ντε Ρινκ, κορυφαίος σύμβουλος του διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι αυτά που ζητά η Τερέζα Μέι από την ΕΕ για μια στενή μελλοντική εμπορική σχέση δε συνάδουν με τις προτάσεις που έχει υποβάλει.
 
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το καθεστώς της αμοιβαίας αναγνώρισης και ισοδυναμίας κανόνων μπορεί να λειτουργήσει «μόνο εντός της ενιαίας αγοράς» και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει τον τελικό λόγο.
 
Η τοποθέτηση αυτή έχει εκληφθεί στη Βρετανία ως πρόγευση των αυστηρών θέσεων που αναμένεται να περιλαμβάνουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη μετα-Brexit εμπορική σχέση, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας.
 

Δειτε Επισης

Άγρυπνοι στο μετρό του Κιέβου-«Κάψουλες ζωής» για να ξεφύγουν από τις βόμβες
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δεκαεννέα τραυματίες σε σόου πυροτεχνημάτων στη Γερμανία
Προειδοποιούν οι ΗΠΑ-«Στόχος τρομοκρατών μπορεί να γίνουν όσοι υπηρέτησαν σε Ιράκ ή Συρία»
Γιαγιά γκάνγκστερ και η συμμορία της καταδικάστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών αξίας 92,3 εκατ. ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Έχασε τις αισθήσεις του ο οδηγός που έπεσε σε πλήθος στο Λος Άντζελες
Τουλάχιστον 940 νεκροί από τη βία στη νότια Συρία
Τα τουρκολιβυκά παιχνίδια και τα... deals Ερντογάν-Ντμπεϊμπά
ΒΙΝΤΕΟ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στο Λος Άντζελες-Τουλάχιστον 30 τραυματίες, οι τρεις κρίσιμα
Αγκαλιά 30 εκ. λιρών-Πόσα θα κληθεί να πληρώσει ο διευθύνων της Astronomer σε περίπτωση διαζυγίου
Η Ουάσιγκτον ανακαλεί τις βίζες των βραζιλιάνων δικαστών που διεξάγουν τη δίκη κατά του Μπολσονάρου