«Ζω με ραγισμένο σπόνδυλο μετά από μια επικίνδυνη βουτιά στο Κάβο Γκρέκο»
06:59 - 05 Μαρτίου 2018
Η επίσκεψη στο Κάβο Γκρέκο
«Η περιπέτεια μου άρχισε στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Εκείνη την περίοδο εργαζόμουν σε ένα εστιατόριο στην Αγία Νάπα για την καλοκαιρινή σεζόν. Ήταν Δευτέρα, είχα το ρεπό μου και ανέλαβα χρέη «ξεναγού» μιας κοπέλας που είχα γνωρίσει δυο μέρες πριν στο χώρο όπου εργαζόμουν, η οποία βρισκόταν στην Κύπρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές και ήθελε να γνωρίσει το νησί. Ήμουν ο πρώτος Κύπριος που γνώρισε στη χώρα γι’ αυτό και γω προσφέρθηκα να της δείξω κάποια μέρη που θεωρούσα ξεχωριστά. Ανάμεσα σ’αυτά ήταν και οι θαλασσινές σπηλιές στο Κάβο Γκρέκο, ένα υπέροχο μέρος που θεωρώ ότι αξίζει να δει ένας τουρίστας. Όταν φτάσαμε, μου είπε πως ήθελε να κολυμπήσει και με ρώτησε από πού μπορούμε να κατέβουμε κάτω και γω της εξήγησα πως μπορούμε να πάμε σιγά σιγά από τους βράχους. Βλέποντας όμως άλλους τουρίστες και ντόπιους που επέλεγαν τον πιο σύντομο δρόμο, δηλαδή την εντυπωσιακή αλλά επικίνδυνη βουτιά από ψηλά, μου είπε ότι προτιμά να κατέβουμε και μεις βουτώντας από ψηλα».
«Προσωπικά δεν ήμουν υπέρ αυτής της βουτιάς από ύψος 14 μέτρων περίπου, ούτε το είχα επιχειρήσει ποτέ ξανά. Ποτέ δεν το θεώρησα κάτι σημαντικό. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ανέβει η αδρεναλίνη σου, δεν είναι ανάγκη να κινδυνέψει η σωματική σου ακεραιότητα. Μάλιστα, στο παρελθόν είχα τσακωθεί με μια κοπέλα που ήθελε να το κάνει, επειδή φοβόμουν μήπως χτυπήσει και τελικά το απέφυγε. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή δεν το σκέφτηκα και πολύ. Έβλεπα ανθρώπους να βουτούν με ενθουσιασμό κάνοντας τα αστεία τους και τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο και όλα φαίνονταν μια χαρά και οι ίδιοι τόσο χαρούμενοι. Έβαλα λοιπόν και γω στην άκρη την υψοφοβία μου και μπήκαμε στη σειρά μαζί με ντόπιους και τουρίστες για να βουτήξουμε».
«Περιμένοντας εκεί, είδα να βουτούν άνθρωποι με διαφορετικό σωματότυπο και σκεφτόμουν ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς γυμνασμένος για να το κάνει. Θυμάμαι πως πρώτη βούτηξε μια κοπέλα, μετά την ακολούθησε η κοπέλα που ήμουν μαζί της και υπήρχαν ακόμη τρεις άντρες. Οι δύο βούτηξαν και μείναμε εγώ και κάποιος άλλος, ο οποίος με ρώτησε ποιος θα βουτήξει πρώτος από τους δυο μας. Μέσα μου σκέφτηκα πως αν πάει κι αυτός και μείνω τελευταίος δε θα βουτήξω ποτέ. Αποφάσισα λοιπόν να πάω πρώτος γιατί με περίμενε και η κοπέλα κάτω και μου φώναζε να πάω… Πάτησα λοιπόν στην άκρη του βράχου και έπεσα…»
Ήταν σαν να μου έμπηγαν μαχαίρι
Αμέσως εγχείρηση
«Στην ιδιωτική κλινική που με μετέφεραν αρχικά διέγνωσαν σπάσιμο σπονδύλου και μου είπαν ότι πρέπει να γίνει εγχείρηση. Από τις ακτινογραφίες στο χειρουργείο, ούτε καν MIR δεν μου είχαν κάνει παρότι ήξερα ότι ήταν σημαντικό, κι ας μην είχα νοσηλευτεί ποτέ στη ζωή μου μέχρι τότε. Ο γιατρός με ρωτούσε αν θα υπογράψω και γω μέσα στον πόνο μου έπρεπε να αποφασίσω αν θα κάνω την εγχείρηση, που ήξερα ότι δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. Κάπου εκεί λοιπόν κατάλαβα ότι τους ένοιαζε περισσότερο να κερδίσουν χρήματα σε βάρος της υγείας μου και αποφάσισα να φύγω. Με μετέφεραν με ασθενοφόρο στο γενικό νοσοκομείο Παραλιμνίου όπου μου ζήτησαν να κάνω νέες ακτινογραφίες γιατί αυτές που τους είχε στείλει ο προηγούμενος γιατρός δεν ήταν καθαρές… Θα με υπέβαλλε δηλαδή σε εγχείρηση χωρίς να τη χρειαζόμουν αν δεν κατάφερνα να διαχειριστώ τον πόνο μου και συναινούσα αμέσως να με βάλει στο χειρουργείο και να προχωρήσουμε…»
Είσαι ο 5ος σοβαρά τραυματίας της σεζόν
«Στο νοσοκομείο, με έβαλαν να ξαπλώσω και εκεί συνειδητοποίησα ότι μετά από τόση ταλαιπωρία δεν μπορούσα πλέον να κουνηθώ. Εκεί οι νοσηλευτές μου είπαν ότι είμαι το πέμπτο σοβαρό περιστατικό της σεζόν, μετά από βουτιά στο συγκεκριμένο σημείο, χώρια οι μικροτραυματισμοί. Μου έκαναν MRI και ακτινογραφίες και διαπιστώθηκε ότι είχα ραγίσει τον σπόνδυλό μου. Ήμουν τυχερός διότι αν ήταν λίγο πιο έντονο το χτύπημα, θα μου προκαλούσε σοβαρής μορφής αναπηρία. Το ράγισμα στο συγκεκριμένο σημείο ήταν πολύ επικίνδυνο. Ευτυχώς, μέσα στην ατυχία μου γλίτωσα τα χειρότερα. Έμεινα εκεί για ένα βράδυ και στη συνέχεια ζήτησα να με μεταφέρουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας γιατί στο Παραλίμνι δεν είχα κανέναν».
Στο κρεβάτι για ένα μήνα
«Στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκα για ένα μήνα. Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνες τις μέρες. Ήταν οι πιο δύσκολες της ζωής μου. Με σήκωναν, λυποθυμούσα και έμενα στο κρεβάτι για άλλες τρεις μέρες μέχρι να προσπαθήσω να ξανασηκωθώ. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Έκλεινα τα μάτια μου και ερχόταν αμέσως στο μυαλό μου η στιγμή της βουτιάς. Με έβλεπα να πατώ στην άκρη του βράχου και να πέφτω. Όταν είσαι στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου 24ώρες τη μέρα, ανήμπορος να σηκωθείς, περνά όλη η ζωή από μπροστά σου. Τρομάζεις στην ιδέα του να σου συνέβαινε κάτι πολύ χειρότερο, ειδικά όταν είσαι ένας άνθρωπος αρτιμελής δεν θα ήταν εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξεις την καθημερινότητά σου, μη μπορώντας να κάνεις όσα έκανες πριν… Σκέφτεσαι αν άξιζε τελικά εκείνη η βουτιά… Αν άξιζε να ανησυχήσεις και να στεναχωρήσεις τόσους ανθρώπους με την απερισκεψία σου».
Μια στιγμή αππώματος μπορεί να σου στοιχήσει
Ζω με ένα ραγισμένο σπόνδυλο
Θα ξαναπάω στο σημείο
«Εννοείται πως το καλοκαίρι θα ξαναπάω σ’αυτό το υπέροχο σημείο το οποίο αξίζει να δει και να θαυμάσει κανείς. Η αλήθεια είναι πως θα μου φαίνεται εφιαλτικό να βλέπω τόσους ανθρώπους να πηδούν χωρίς να έχουν ιδέα τι μπορεί να πάθουν, ειδικά ένας τουρίστας που έρχεται μεθυσμένος και είναι πολύ πιο εύκολο να χτυπήσει. Δεν φταίει το σημείο όμως για το κακό που πήγα να πάθω αλλά η απερισκεψία μου. Μέσα στο νοσοκομείο γνώρισα έναν άνθρωπο ο οποίος ανήκε σε ομάδα η οποία προσπάθησε να αποτρέψει κόσμο να κάνει αυτές τις βουτιές. Το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω και εγώ. Το Κάβο Γκρέκο είναι μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Κύπρο και σήμα κατατεθέν της Αγίας Νάπας. Οι περισσότεροι τουρίστες το επισκέπτονται. Πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά.
Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στη χώρα μας, λιγότερο ριψοκίνδυνα».