Βυθισμένη στην ΑΟΖ της Κύπρου η επανέναρξη των συνομιλιών

Σε πλήρη εναρμόνιση, κατεχόμενα και Άγκυρα δείχνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα την… επιθετική τους πολιτική σε ό,τι έχει να κάνει με το Κυπριακό, μη αφήνοντας με τα δεδομένα που δημιουργούν περιθώρια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται αδίστακτη στο θέμα του φυσικού αερίου, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαμηνύει πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε στην Total ούτε στην Exxon Mobil να προβούν στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ενώ παράλληλα να προαναγγέλλει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.
 
Σημειώνεται πως εντός των ημερών αναμένεται να φθάσουν στην ΑΟΖ της Κύπρου τα δύο σκάφη της Exxon Mobil, για τη διενέργεια περιβαλλοντικού χαρακτήρα ερευνών στο οικόπεδο 10, όπου είναι καθορισμένες για το προσεχές φθινόπωρο δύο γεωτρήσεις. Πρόκειται για υπερσύγχρονα σκάφη, που διαθέτουν τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ και θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τους στόχους «Άνθεια», «Δελφίνος» και «Γλαύκος».
 
Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει ενόψει της άφιξης των δύο σκαφών, έγκειται κατά ποσό ή Άγκυρα θα επιχειρήσει ή όχι να τα παρεμποδίσει.
 
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία βρίσκεται υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις παραβατικού χαρακτήρα συμπεριφορές της στην Κυπριακή ΑΟΖ,  με θεωρητικά τουλάχιστον ομιλούντες ανοιχτό το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της Συνόδου της Βάρνας στις 26 του μήνα, στη βάση της σχετικής απόφασης του πρόσφατου Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επανεξέταση της πραγματοποίησης της Συνόδου ή μη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας- 23ης του μήνα.
 
Όσον αφορά την προοπτική επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, με τα υφιστάμενα δεδομένα κάτι τέτοιο φαντάζει ως εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο.
 
Συναφώς, μολονότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβίβασε στον Μουσταφά Ακιντζί μέσω της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ την ετοιμότητά του για διερευνητικού χαρακτήρα προθέσεων, συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές πως προϋπόθεση για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είναι ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τερματισμός της προβολής νέων απαράδεκτων αξιώσεων από την τ/κ ηγεσία.
 
Επισημαίνεται πως η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο θα βρίσκεται αυτή  την εβδομάδα για επαφές στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί και με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προς ενημέρωσή του για την αξιολόγηση της εικόνας που αποκόμισε για το Κυπριακό, μετά τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Στην Αθήνα εξάλλου, όπου σήμερα συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και αύριο με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Υπ. Ενέργειας: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Εγκαθίδρυση έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ζητούν πολίτες από όλα τα φάσματα
Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ
Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα
Στην ΝΥ έφτασε ο Ταταρ, συναντάται στις 28/9 με τον ΓΓ ΟΗΕ
Το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες
Επιμένει ο Κουλίας να διορίσει τον αντικαταστάτη Οδυσσέα-Πώς απαντά η Κυβέρνηση
«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ