Σταθερά στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου με ασπίδα και δόρυ τη δήλωση της Ε.Ε.

Την πρώτη του συνάντηση ως υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα στην Αθήνα ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και του τέλματος στο οποίο έχουν περιέλθει οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
 


Της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων, ενώ αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αύριο το απόγευμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στη συνεδρία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την οποία θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο θέμα του φυσικού αερίου.

«Μαζί επιτύχαμε την επαναφορά της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως το κύριο ζήτημα του Κυπριακού», δήλωσε στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως είναι τιμή και χαρά «να υποδεχόμαστε στην Αθήνα τον φίλο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο έχουμε συνυπάρξει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις».
 
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν για τα ζητήματα της περιοχής, την κατάσταση σε Συρία, τις ήδη υπάρχουσες πέντε τριμερείς συνεργασίες και την έκτη που Ελλάδα και Κύπρος θα προωθήσουν με την Αρμενία.
 
«Ελλάδα και Κύπρος», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, «είχαμε δίκιο όταν υπογραμμίζαμε τη σημασία των ζητημάτων ασφάλειας και εγγυήσεων για το Κυπριακό και η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ το επιβεβαιώνει».
 
«Η πρόσφατη δήλωση της Ε.Ε. για Τουρκία», υπογράμμισε, «είναι η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Μένουμε σταθερά στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και στην αποτροπή συμπεριφορών, που θέτουν σε κίνδυνο ειρηνική μας συνύπαρξη».
 
Ο Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή και σημείωσε ότι οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από διαρκή νευρικότητα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συναφώς, κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και να σταματήσει να ενεργεί προκλητικά απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.
 
Παράλληλα, όπως έχει προαναφερθεί, σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας εντός ενός πλαισίου λύσης του Κυπριακού και υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα αν η Τουρκία ήταν μια νομιμοποιημένη δύναμη ασφαλείας στο νησί.
 
«Είναι για μένα ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα, στο πρώτο μου επίσημο ταξίδι με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο συμβολισμός εμφανής, καταδεικνύει τους αδελφικούς διαχρονικά δεσμούς Κύπρου-Ελλάδας», υπέδειξε με τη σειρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως πέραν των συμβολισμών, πρόκειται για μια ουσιαστική επίσκεψη ανταλλαγής απόψεων, διαβούλευσης, συντονισμού σε μια σειρά θεμάτων επίκαιρων, καίριων, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ώστε οι επόμενες ενέργειες των δύο χωρών να είναι ακόμα πιο συγχρονισμένες και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικές.
 
«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «ότι η τουρκική προκλητικότητα που την περίοδο αυτή εκδηλώθηκε τόσο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στο Αιγαίο δεν στρέφεται αποκλειστικά ενάντια στην Λευκωσία και Αθήνα, αλλά και εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επενδύει για να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ένας εναλλακτικός διάδρομος για την Ευρώπη.
 
Την ίδια στιγμή οι ενέργειες της Άγκυρας αποσκοπούν να προκαλέσουν πλήγμα στην επιτυχή πολιτική περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει ως επίκεντρο και καταλύτη τους υδρογονάνθρακες. Είναι για αυτούς τους λόγους που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες», υπογράμμισε.
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου για τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού, εφόσον η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα για μια καλή προεργασία διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μελών του συμβουλίου ασφαλείας.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε προβληματισμένος από τη στάση της Άγκυρας για τις προθέσεις της στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι οι ενέργειές της δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
 
Υπογράμμισε, όμως, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα χωρίς να αποπροσανατολίζεται από τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού.
 
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και θα ληφθεί υπόψη η στάση της Τουρκίας ενόψει της συνόδου της Βάρνας.
 
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η μη ανανέωση της τουρκικής ΝΑVTEX δεν είναι αρκετή και υπενθύμισε ότι η στάση και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αξιολογούνται συνεχώς.
«Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται άνευ προϋποθέσεων. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια», συμπλήρωσε.
 

Δειτε Επισης

Υπ. Ενέργειας: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Εγκαθίδρυση έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ζητούν πολίτες από όλα τα φάσματα
Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ
Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα
Στην ΝΥ έφτασε ο Ταταρ, συναντάται στις 28/9 με τον ΓΓ ΟΗΕ
Το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες
Επιμένει ο Κουλίας να διορίσει τον αντικαταστάτη Οδυσσέα-Πώς απαντά η Κυβέρνηση
«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ