Αποχωρούν οι ΟΗΕδες, αποκτά νέα χρήση το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας

Το στρατιωτικό απόσπασμα του Ηνωμένου Βασιλείου στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) θα αποχωρήσει από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας προς τα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, και θα εγκατασταθεί στο υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή δήλωση του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις  Ζαν Πιέρ Λακρουά για το θέμα της χρήσης του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.
 
Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Μάθιου Κιντ αναχωρεί στα τέλη Απριλίου από το νησί. Τη θέση του θα αναλάβει ο διπλωμάτης Stephen Lillie. Ο διορισμός του κ. Lillie στη θέση του ‘Υπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκωσία είχε ανακοινωθεί από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών πέρσι το καλοκαίρι.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας είπε στο ΚΥΠΕ πως «η βρετανική μεραρχία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αποχωρήσει από το Λήδρα Πάλας προς τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2019 και θα εγκατασταθεί στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας».
 
Πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα χρησιμοποιούν πλέον το Λήδρα Πάλας για φιλοξενία κυανόκρανων, παρά μόνο για τελετές στις αίθουσες δεξιώσεων.   
 
«Η απόφαση εντάσσεται  στα πλαίσια των συστάσεων αναθεώρησης της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο», είπε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, προσθέτοντας πως «δεν υπήρχε ποτέ σενάριο ανάληψης του χώρου από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Υπενθυμίζεται πως στον ιστορικό χώρο του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας φιλοξενούνται οι υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δείπνα των ηγετών των δυο κοινοτήτων.

Δειτε Επισης

Παράταση για αιτήσεις εταιρειών για είδη σε σχολικά κυλικεία
Ενίσχυση Σχεδίου Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων ζητούν οι συνταξιούχοι από Παναγιώτου
Κλείνει για πέντε ημέρες ο δρόμος Ριζοκαρπάσου-Αποστόλου Ανδρέα
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής η υποβολή στοιχείων στρατευσίμων 2025 ΕΣΣΟ
Εισήγηση για οικονομική αυτονόμηση των σχολείων-«Θα παρέχονται κονδύλια ανάλογα με το μέγεθος τους»
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Παροχή βοήθειας από Υφ. Πολιτισμού για συμπλήρωση αίτησης για ΘΥΜΕΛΗ
Τραγική η κατάσταση στο ΤΟΜ Αμμοχώστου μετά από «έφοδο» της Επ. Μεταφορών-«Στεγάζεται σε μια αποθήκη»
Σημαντική πτώση στην αγορά οχημάτων-Βουτιά 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο