Η Άγκυρα δεν έχει καμία διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών

Στόχος της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα, είναι να δημιουργήσει προβλήματα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προσπάθεια της ΕΕ να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

Αυτό εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επεσήμανε ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε διάλογο.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στον ΓΓ του ΟΗΕ πως αν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις από πλευράς Τουρκοκυπρίων, είναι έτοιμος άμεσα να προσέλθει στον διάλογο, που άπτεται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, αλλά και να συμμετάσχει σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, εφόσον θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και σε αυτήν θα συμμετάσχουν ενεργά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

O Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι αν η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε προσεγγίσεις που θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση από τον στόχο της επανένωσης της Κύπρου. «Για να πετύχεις στήριξη για τις θέσεις σου σε διεθνές επίπεδο, δεν αρκεί να έχεις είτε το δίκαιο με το μέρος σου, είτε να έχεις να αντιμετωπίσεις μια χώρα, που γενικότερα δεν έχει και την καλύτερη εικόνα σε διεθνές επίπεδο. Εκείνο, που πρέπει να κάνεις είναι μέσα από την επιχειρηματολογία σου να ταυτίσεις τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα σου με όλους εκείνους των οποίων την υποστήριξη προσδοκείς να εξασφαλίσεις. Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα και δεν υπάρχει άλλη οδός για εξυπηρέτηση στόχων στο συστημικό επίπεδο, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μικρά κράτη, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της προσέγγισης Λευκωσίας – Αθήνας για την αναγκαιότητα, εντός του πλαισίου της λύσης, να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας, να τερματιστεί η Συνθήκη Εγγυήσεως και τα επεμβατικά δικαιώματα αλλά και η μόνιμη παρουσία στρατού στην Κύπρο. «Αναλογιστείτε, αν η Τουρκία συμπεριφέρεται σήμερα με τον συγκεκριμένο τρόπο, πώς θα συμπεριφερόταν, αν αποδεχόμασταν αυτά που ζητούσε σε σχέση με το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων», υπογράμμισε

Σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης από την Κυπριακή Δημοκρατία των γεωγραφικών συντεταγμένων οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μόλις ληφθεί η πολιτική απόφαση για μια τέτοια ενέργεια, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση «αν κρίνουμε φυσικά ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όσον αφορά τη διοίκηση του κρατικού ταμείου για τη διαχείριση μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων και τη συμμετοχή σε αυτό των Τουρκοκυπρίων, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υφίσταται η σύγκλιση Χριστόφια - Ταλάτ, η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεσμεύεται στην αρχή ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και σε όλους του νόμιμους πολίτες του. «Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, όπως, επίσης, διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών και βέλτιστων πρακτικών», σημείωσε.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τον προβληματισμό της ελληνοκυπριακής πλευράς για πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα και την γεώτρηση στο τεμάχιο 10, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν καμία σχέση με την διασφάλιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.
 
Στην Αθήνα αύριο ο ΥΠΕΞ
 
Στο μεταξύ, για την Αθήνα αναχωρεί τη Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για επαφές με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Κοτζιά, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει τη Δευτέρα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσουν στη συνέχεια σε γεύμα εργασίας.
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι ομιλητής σε κλειστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη, στο κτίριο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την Τρίτη, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι ομιλητής μαζί με τον κ. Κοτζιά σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στη συνεδρία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για την συνάντηση ηγετών η Λευκωσία
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος Ισραήλ για συνάντηση με ΠτΔ με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή
Αντανακλώνται στον Πρόεδρο τα κακώς έχοντα στην Αστυνομία-Ανάγκη για τάξη σε όλα τα επίπεδα
Επιμένει με το άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά ο Τατάρ-Η έκκληση προς Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση
Έδωσε γραμμή στον Τατάρ ο Φιντάν-Βλέπει «κοινό μέλλον» μέσα από διχοτόμηση
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ
Ο Γιάννης Καρούσος νέος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ-Μαζί με το συνέδριο η ανακήρυξη