Μπουλούτ: Ο Ερντογάν θα δώσει εντολή για χτύπημα στην αν. Μεσόγειο αν επιχειρήσουν εξόρυξη

Εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο θα δώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη την οποία η Τουρκία δεν εγκρίνει, δήλωσε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, γνωστός για τις γραφικές του δηλώσεις.

Ο Γιγίτ Μπουλούτ σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης TRT ανέφερε ότι “η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν το αφήνει να πάει”.

“Βλέπετε το θράσος; Οι Ε/κ τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι' αυτό”, ανέφερε.
 
Ο Ερντογάν για S-400
 
«Εμείς μία φορά το λέμε. Η δουλειά έκλεισε. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ρώσους και η δουλειά αυτή έχει κλείσει», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην αγορά των S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος και στους S-300 που αγόρασε η Αθήνα είπε πως «και η Ελλάδα, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αγόρασε πυραύλους S-300 από τη Ρωσία. Επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Ελλάδα; Δεν είμαστε από εκείνους που θα ρωτήσουν τους άλλους για θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας μας. Από τους στρατηγικούς εταίρους μας, από τις χώρες που ανήκουν στην ίδια συμμαχία, αναμένουμε να συμπεριφερθούν ως σύμμαχοι. Για παράδειγμα, μία χώρα - σύμμαχος, που παρέχει όπλα σε μία τρομοκρατική οργάνωση και μάλιστα δωρεάν, δεν είναι δυνατόν να την αντιμετωπίζουμε λογικά» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
 
Σταθάκης: Ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο οι θέσεις της Άγκυρα
 
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, με απόλυτα σαφείς θέσεις αναφορικά με την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών, που εκπορεύονται αυστηρά από τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Σχολιάζοντας τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ως ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο. «Ο σεβασμός των διεθνών κανόνων αποτελεί την καλύτερη βάση καλλιέργειας και τελικά ευδοκίμησης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου και η κατασκευή καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης των διεθνών κανόνων.
 
Αναφορικά με τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της». Όπως σημείωσε, «με τις εξελίξεις αυτές βρισκόμαστε στο σημείο όπου η Ελλάδα αποκτά κοινό βηματισμό με τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Μεσογείου, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναφορικά με τις προοπτικές αξιοποίησης σημαντικών κοιτασμάτων».
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Ενέργειας: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Εγκαθίδρυση έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ζητούν πολίτες από όλα τα φάσματα
Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ
Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα
Στην ΝΥ έφτασε ο Ταταρ, συναντάται στις 28/9 με τον ΓΓ ΟΗΕ
Το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες
Επιμένει ο Κουλίας να διορίσει τον αντικαταστάτη Οδυσσέα-Πώς απαντά η Κυβέρνηση
«Οι διμερείς σχέσεις δεν ετεροκαθορίζονται»-Το μήνυμα της Αθήνας πριν το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν
Εξέφρασε την ελπίδα να τεθούν οι βάσεις στη Νέα Υόρκη για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ