Η κατάρρευση στο Κρανς Μοντάνα έφερε δυσπιστία

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών έχει χαθεί μετά το Κραν Μοντανά και θα  χρειαστούν κάποια τολμηρά βήματα ηγεσίας για να αρχίσει να αποκαθίσταται το είδος της εμπιστοσύνης που κάθε πλευρά χρειάζεται από την άλλη, είπε ο απερχόμενος βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Η θητεία του κ. Φέλτμαν ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου και θα αντικατασταθεί από την Αμερικανίδα πρώην αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπο της χώρας της στον ΟΗΕ, Ροσμαρί Ντικάρλο.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το κυπριακό και αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη λύση για το νησί, πριν της επανένωσης, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε στο ζήτημα είναι ότι ο στόχος είναι μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
«Επομένως αυτή θα ήταν η εντολή που θα είχαν τα Ηνωμένα Έθνη στην προσπάθεια να κοιτάξουν προς τα εμπρός και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα μέρη να επιτύχουν μια πολιτική λύση».
 
Αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη δυσπιστία και έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, εξ αιτίας της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστεί να αναληφθούν κάποια αποφασιστικά βήματα ηγεσίας για να αρχίσει να αποκαθίσταται το είδος της εμπιστοσύνης που κάθε πλευρά χρειάζεται από την άλλη, για να προχωρήσουμε ξανά προς οποιαδήποτε βιώσιμη και αειφόρο διαπραγμάτευση, αλλά και πάλι ο στόχος είναι ο ίδιος για το Συμβούλιο Ασφαλείας, να εξευρεθεί μία δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».
 
Σε ερώτημα αν – με αφορμή και την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο – θα πρέπει να παραμεριστούν οι έρευνες για φυσικό αέριο, ο Τζέφρι Φέλτμαν απάντησε:
«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι οι πόροι, οι υπεράκτιοι (φυσικοί) πόροι, θα πρέπει να ωφελήσουν τον πληθυσμό του νησιού στο σύνολό του. Αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι στόχοι προφανώς και βραχυπρόθεσμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εντάσεις και πρέπει να βρούμε τρόπους για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
 
Η Ροσμαρί Ντικάρλο ήταν διπλωμάτης καριέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχοντας υπηρετήσει μεταξύ άλλων και ως βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ενώ από το 2010-2014 ήταν αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, με βαθμό πρέσβη. Είναι 71 ετών και έχει βαθιά γνώση και του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών θεμάτων.
 
Μετά την αφυπηρέτηση της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και δίδασκε στο Ινστιτούτο Παγκοσμίων Θεμάτων του Πανεπιστημίου Γέιλ.
 

Δειτε Επισης

Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι