Αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ , το Ισραήλ και η Κύπρος, με αξιωματικό παρατηρητή, συμμετείχαν στη φετινή αεροναυτική άσκηση "NOBLE DINA 2018", που διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 19 έως τις 29 Μαρτίου.
 
Οι εν όρμω δραστηριότητές της εκτυλίχθηκαν στις εγκαταστάσεις του κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC) στην Κρήτη και στον ναύσταθμο της Χάιφας.
 
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τα κύρια αντικείμενα εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό επιχειρησιακό και τακτικό-τεχνικό επίπεδο.
 
Περαιτέρω, η συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων.
 
Στην άσκηση, η Ελλάδα συμμετείχε με μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, μία πυραυλάκατο, δύο υποβρύχια καθώς και υποβρύχιους καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.
 
Οι ΗΠΑ συμμετείχαν με ένα αντιτορπιλικό και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, και το Ισραήλ με μία κορβέτα με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο πυραυλακάτους, ένα υποβρύχιο και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.
 
Η Κύπρος συμμετείχε με το κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης Λάρνακας και έναν αξιωματικό ως παρατηρητή.
 
Στο πλαίσιο της άσκησης, οι συμμετέχουσες ελληνικές μονάδες (η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ και το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) κατέπλευσαν στο λιμάνι της Χάιφας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, 25 Μαρτίου, ημέρα εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας, παρατέθηκε δεξίωση επί της φρεγάτας ΨΑΡΑ υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ, στην οποία παρέστησαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ`, ο Υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος του Ισραήλ Γιαρόν Μαζούζ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, ο Διευθυντής Ναυτικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ Υποναύαρχος Ίντο Μπεν-Μοσέ, διαπιστευμένοι στο Ισραήλ πρέσβεις και ακόλουθοι άμυνας, αξιωματούχοι και αξιωματικοί του Ισραήλ, οι κυβερνήτες και αντιπροσωπείες των μονάδων του πολεμικού ναυτικού που ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Χάιφας στο πλαίσιο της άσκησης, καθώς και μέλη της ελληνικής κοινότητας Ιερουσαλήμ και αριθμός Ελλήνων που κατοικούν στο Ισραήλ. Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το πολεμικό ναυτικό, με το αντίστοιχο των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευρωπαϊκή ανησυχία για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο-Στήριξη Μπορέλ προς την Κύπρο
Καταδίκασε τις δηλώσεις Νασράλα ενώπιον των εταίρων ο Κόμπος-«Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης»
Καταπάτηση δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ο Ουστέλ για τις παράνομες αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα
Θλίψη Χριστοδουλίδη για τον θάνατο του Ηλιάδη-«Με τίμησε με τη φιλία του μέχρι το τέλος της ζωής του»
Υπ. Οικονομικών: Σημαντικά τα οφέλη για Κύπρο από άνοιγμα τοπικού γραφείου ΕΤΕπ
Στην Γενική Συνέλευση ΔΣΟ και σε ελληνικές κοινότητες Σικελίας Κύπριοι Βουλευτές
Τερματικό στο Βασιλικό, Interconnector, αποζημιώσεις πυρόπληκτων και ΟΠΑΠ στη Βουλή
Νέο μήνυμα συμπαράστασης προς Κύπρο από Ελλάδα-«Απειλείται ωμά και κυνικά»
Τους τέσσερις πιθανούς στόχους της Χεζμπολάχ στην Κύπρο δείχνει ισραηλινό ΜΜΕ-Όσα μεταδίδονται
Τα Social Media δεν είναι ο μόνος λόγος που έχει εκλεγεί ο Φειδίας