Επιστολή του Lobby for Cyprus προς Σ.Α. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο

Επιστολή προς τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνονται οι καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο, απηύθυνε η παροικιακή οργάνωση του Λονδίνου Lobby for Cyprus, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φυλετικής Διάκρισης στις 21 Μαρτίου.
 
Η επιστολή θέτει πέντε ερωτήματα, με πρώτο το τι έχει κάνει το Σ.Α. για να λογοδοτήσει η Τουρκία για την «εθνοθρησκευτική εκκαθάριση» περίπου 170.000 Κυπρίων πολιτών από τα σημερινά κατεχόμενα εδάφη και για την υποβολή τους σε διακρίσεις στη βάση της εθνικής τους καταγωγής ή/και του ορθόδοξου θρησκεύματός τους.
 
Κατά δεύτερο, τι έχει κάνει το Σ.Α. για την επιστροφή των προσφύγων και επίσης γιατί έχει αποδεχθεί το Σ.Α. ως βάση μιας λύσης τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, που, όπως δηλώνεται στην επιστολή, θα οδηγήσει σε ευθεία ή έμμεση διάκριση μεταξύ των πολιτών.
 
Τα υπόλοιπα δύο ερωτήματα αφορούν το ποιες κυρώσεις και πιέσεις έχουν ασκηθεί στην Τουρκία για την άρνησή της να υιοθετήσει διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν το απαρτχάιντ, δηλαδή τις διακρίσεις μεταξύ πολιτών και προωθούν την ισότητα.
 
Η οργάνωση Lobby for Cyprus είναι ένας κομματικά και πολιτικά ανεξάρτητος οργανισμός Κυπρίων της Βρετανίας που διεκδικεί την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή, απορρίπτοντας παράλληλα τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως βάση λύσης.
 
Η επιστολή καλεί, τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας να τηρήσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φυλετικής Διάκρισης ότι «κάθε άτομο έχει δικαίωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις».
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγράφηκαν ζημιές σε 15 κοινότητες-Ξεπέρασαν τις 200 οι κατοικίες, πάνω από 100 οχήματα
Προκλητικός ο δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα στην απολογία του-«Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση της»
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε αγορά τροφίμων στην Μπανγκόκ-Ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε πέντε ανθρώπους
Κατέκαψε το 1,3% του νησιού η φονική πυρκαγιά-«Οι κοινότητες χρειάζονται δεκαετίες για να ανακάμψουν»
Απομένουν πέντε μάρτυρες για την υπόθεση Γιαννάκη-Πίεση και στις δύο πλευρές για ολοκλήρωση τη διαδικασίας
Στον Ιεζεκιήλ δόθηκε η ανώνυμη πληροφορία για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών-«Όσο ηλίθια κι αν είναι, δεν μπορώ να αδιαφορήσω»
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Αϊκούτ για λόγους υγείας
Έως και 20 εκατομμύρια το κόστος από τη φονική πυρκαγιά στη Λεμεσό
Οκτώ οι τραυματίες στο Κίεβο από ρωσική επιδρομή-Ανάμεσά τους παιδί τριών ετών
Διαμαρτυρία από τους ιδιοκτήτες skip με 57 φορτηγά-Από το Υπουργείο Γεωργίας πάνε έξω από το Προεδρικό