Έκθεση καταπέλτης για το Τμήμα Περιβάλλοντος από την Ελεγκτική Υπηρεσία

Το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν διενεργεί συστηματικούς ελέγχους για την εξακρίβωση της τήρησης των όρων έγκρισης του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας που λειτουργεί στην Κύπρο, σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική της έκθεση για τη διαχείριση αποβλήτων συσκευασίας στην Κύπρο.

Στην έκθεσή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί πως οι περιοδικοί έλεγχο που διενεργεί το Τμήμα είναι ελλιπείς, καθότι σε αυτούς δεν εξετάζεται η τήρηση σημαντικών όρων της Έγκρισης.

«Το Τμήμα δεν ασκεί ετήσιο έλεγχο για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης του Συστήματος με τους όρους της έγκρισής του, ενώ η εποπτεία που ασκεί γενικά στη λειτουργία του Συστήματος φαίνεται να είναι ανεπαρκής», αναφέρεται.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως το σύστημα εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες δεν συνάδουν με τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, το Σύστημα αναλάμβανε, από τα μέλη του, έναντι οικονομικού αντιτίμου, τη διαχείριση υλικών συσκευασίας, τα οποία, στην ουσία, δεν διαχειριζόταν, κατά παράβαση των όρων της έγκρισής του και των προνοιών των σχετικών κανονισμών και της ευρωπαϊκής οδηγίας και τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο υπόλειμμα διαλογής που κατέληγε σε χωματερές (π.χ. απόβλητα συσκευασίας tetrapak, από PS (πολυστερίνη) και PVC (κρεμαστάρια)).

Σημειώνει συναφώς πως η Υπηρεσία ζήτησε νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο η ενέργεια του Συστήματος να εισπράττει τέλη από παραγωγούς για υπηρεσίες που στην ουσία δεν παρέχει, είναι σύννομη.
 
Ολόκληρη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ΕΔΩ.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Ενημέρωσα τη μητέρα μου ότι γέννησα από το ραδιόφωνο… Σε τρυφερή ηλικία εγκαταλείψαμε τους γονείς μας»
Επικοινωνία ΤΟΜ με ιδιοκτήτες οχημάτων Citroën που φέρουν ελαττωματικό αερόσακο Takata
Υπ. Ενέργειας: Αναμενόμενη αλλά προσωρινή η αύξηση των τιμών καυσίμων-Θα παρέμβουμε εάν ξεφύγουν οι τιμές
Ουρές στο λιμάνι Λεμεσού για επιβίβαση στο Crown Iris-Επαναπατρίζονται άλλοι 1600 Ισραηλινοί
Ακόμη τέσσερις Κύπριοι και οι οικογένειες τους έφυγαν από το Ιράν και επιστρέφουν στην Κύπρο
Παραίτηση Υφυπουργού Πρόνοιας ζητά η Ισότητα για κάμερες που κατέγραφαν ήχο
Κατέπλευσε εκ νέου στο λιμάνι Λεμεσού το «Crown Iris»-Μετέφερε 1.600 ξένους υπηκόους
Πραγματοποιούνται άλλες 15 πτήσεις από τη Λάρνακα προς Ισραήλ και Ιορδανία για επαναπατρισμό πολιτών
Στα ύψη ο υδράργυρος-Έρχονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες
Οι προκλήσεις της ΕΕ για απόκτηση στρατηγικής αυτονομίας, η παρουσία ΝΑΤΟ και ο ρόλος της Κύπρου