Ν. Αναστασιάδης: Θα δείξει ο χρόνος αν λήφθησαν τα μηνύματα από την Τουρκία

«Αν η Τουρκία όντως επιθυμεί τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, θα πρέπει και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας», διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 9ου Μεσογειακού Φόρουμ Oil and Gas, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη Σύνοδο της Βάρνας και σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας επέμενε και χθες ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη σε ό,τι αφορά τις όποιες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε:
 
«Το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως έχουν διατυπωθεί έχουν μεταφερθεί προς την Τουρκία.
 
Οι δημόσιες δηλώσεις, τόσο του Προέδρου Τουσκ όσο και του Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιούνκερ ήταν σαφέστατες.
 
Το αν ελήφθησαν ή όχι τα μηνύματα από την Τουρκία, αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω σχόλια. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αν όντως ενδιαφέρεται, και όχι για λόγους τακτικής προσποιείται ότι επιθυμεί τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, θα πρέπει και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες αλλά και με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Ούτως ή άλλως οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα κατοχυρωμένοι και τα προσχήματα περί τάχα προστασίας των Τουρκοκυπρίων είναι απλά το προκάλυμμα για τους στόχους της Τουρκίας να ελέγξει τους φυσικούς πόρους ή την πορεία διοχέτευσης του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, να μετατραπεί δηλαδή σε ένα ενεργειακό κέντρο προμήθειας της Ευρώπης».
 
Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η ΕΕ αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει το κείμενο Συμπερασμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αντί να προλαμβάνουμε αποφάσεις, να δούμε πώς ενεργούμε, όπως ενεργούμε με σύνεση χρησιμοποιώντας τη διπλωματική οδό για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε: ειρήνη, σταθερότητα και βεβαίως διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων.
 
«Αυτό το έχουμε πει και το επαναλάβαμε δεκάδες φορές. Αυτό που δεν επιδιώκουμε είναι όξυνση, αντιπαράθεση. Αντίθετα, θέλουμε ειρήνη, και βεβαίως τα οφέλη από τον φυσικό πλούτο, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ανήκουν στο κράτος, ανήκουν στους πολίτες είτε είναι Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
*«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα δικαιώματα της Κύπρου ως ενός ανεξάρτητου και πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας με το ενεργειακό μας πρόγραμμα», υπογράμμισε εξάλλου ο Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του στο 9ο Μεσογειακό Φόρουμ «Oil and Gas».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά υπήρξε μια άνευ προηγουμένου καταδίκη από την Ε.Ε. των συνεχιζόμενων τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας την ικανοποίηση του για την ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης από την Ε.Ε. που καταγράφεται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε .θα είναι παρακολουθεί την εφαρμογή ή όχι αυτών των Συμπερασμάτων.
 
«Ελπίζω πραγματικά ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει επιτέλους μια ρεαλιστική προσέγγιση αλλάζοντας τακτική και συμπεριφορά», τόνισε ο Πρόεδρος.
 
Αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα προς την υλοποίηση των σχεδιασμών, προσθέτοντας ότι «φιλοδοξούμε σύντομα η Κύπρος να καταστεί παραγωγός φυσικού αερίου και χώρα διαμετακόμισης του».
Επεσήμανε εξάλλου ότι το Υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία «Αφροδίτη» βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις ώστε, το συντομότερο δυνατόν, να καταρτίσουν το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του «Αφροδίτη».
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι το επόμενο βήμα είναι οι γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
 
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως με τη διπλωματία των κανονιοφόρων η Τουρκία παραβίασε το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και το δίκαιο της Θάλασσας στην κυπριακή ΑΟΖ και απέτρεψε στην πράξη τη διεξαγωγή γεώτρησης από την εταιρεία ΕΝΙ ως ήταν προγραμματισμένη στο τεμάχιο 3.
 
Πρόσθεσε ότι αυτές οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις όχι μόνο υποσκάπτουν τα συμφέροντα και τους στόχους της Κύπρου, αλλά και τον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε. να πετύχει, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή της ασφάλεια.
 
O Πρόεδρος σημείωσε ότι η πρόφαση της Τουρκίας ότι ενεργεί για την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς αβάσιμη εφόσον «έχουμε κατ’ επανάληψη και δημόσια δηλώσει ότι οι φυσικοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
 
Επίσης, υπάρχει σύγκλιση από τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων ότι το θέμα των φυσικών πόρων θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα της επανενωμένης Κύπρου. Αυτή η σύγκλιση επαναβεβαιώθηκε στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν υπήρξε αρνητική αντίδραση από την τουρκοκυπριακή πλευρά». 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Κύπρος με μεγάλη επιτυχία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο με χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Ελλάδα. 
 
Είπε επίσης ότι η Κύπρος προχωρεί με την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το “CyprusGas2EU”, το «EastMed Pipeline» και το «EuroAsia Interconnector».
 
Τέλος, σημείωσε ότι «το εννοούμε όταν λέμε πως θέλουμε την Τουρκία ως σύμμαχο. Όμως όχι ως ταραχοποιό ή κάποιον που παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η καλύτερη λύση όλων αυτών είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 

Δειτε Επισης

Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»