Mάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για να προστατευθούν από τη σκόνη

Το φαινόμενο των αυξημένων επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και οι τρόποι διαχείρισής του από τις σχολικές μονάδες, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των μαθητών, συζητήθηκε διεξοδικά κατά την χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη ειδικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδεία και Πολιτισμού.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, δεδομένου ότι το σύνολο του πληθυσμού μέχρι την ηλικία των 18 ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, και σύμφωνα με τις συστάσεις των Αρμοδίων Υπηρεσιών του Κράτους, προτείνεται η εξασφάλιση προστατευτικής μάσκας το συντομότερο δυνατό βάσει διαδικασίας από το ΥΠΠ για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες και η διασύνδεση της χρωματικής σήμανσης των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy (Κλάδος Ποιότητας Αέρα, Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας), με συγκεκριμένες ενέργειες των Σχολικών Διευθύνσεων.
 
Συγκεκριμένα, όταν είναι πράσινη σήμανση, όλες οι δραστηριότητες των σχολείων διεξάγονται κανονικά, όταν είναι κίτρινη σήμανση, όλες οι δραστηριότητες των σχολείων διεξάγονται κανονικά και συστήνεται η παρακολούθηση των παιδιών με διαγνωσμένα προβλήματα υγείας που πιθανόν η υγεία τους να επιδεινώνεται με την παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και προτροπή για χρήση μάσκας σε περίπτωση δυσφορίας, όταν είναι πορτοκαλί σήμανση, ακυρώνονται όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικού χώρου (σχολικές εκδρομές, εκδηλώσεις κ.α.) και το μάθημα της φυσικής αγωγής διεξάγεται μόνο σε κλειστούς χώρους με τη χρήση μάσκας, ενώ στο διάλειμμα γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και όταν είναι κόκκινη σήμανση, ακυρώνονται όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικού χώρου.
 
Επίσης, όταν είναι κόκκινη η σήμανση γίνεται περιορισμός στη μετακίνηση σε υπαίθριους χώρους και μόνο με χρήση μάσκας (αποχωρητήριο, νερό, καντίνα κτλ), ακυρώνεται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σε κλειστούς χώρους  η χρήση μάσκας είναι προαιρετική, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τα παιδιά παραμένουν σε κλειστούς χώρους, εκεί και όπου οι εγκαταστάσεις του σχολείου το επιτρέπουν, οι διευθύνσεις των σχολείων διευθετούν το πρόγραμμα, ανάλογα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αλλαγή περιβάλλοντος και η ξεκούραση των παιδιών.
 
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων λόγω σκόνης, συνιστάται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους ή σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών σε συνεννόηση με τον κηδεμόνα.
 
Στη διευρυμένη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Όλες οι βαθμίδες και Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας), οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, η Σχολιατρική Υπηρεσία, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η ΠΟΕΔ, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΟΛΤΕΚ, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μ.Ε., η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δ.Ε. και ο Εκπρόσωπος Ερευνητικού Προγράμματος LIFE+MEDEA.
 
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται στα σχολεία για τα αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποφάσισε τη μετάθεση των 65ων Παγκυπρίων Αγώνων Στίβου Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
 
Οι αγώνες οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν αύριο, θα διεξαχθούν την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στον ίδιο χώρο και με το ίδιο πρόγραμμα.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 16,2 εκατ. ευρώ
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης-«Δεν θα επιτρέψουμε στην κατοχή να γίνει κανονικότητα»
Έκκληση Επαρχιακής Διοίκησης να ενημερώσουν όσοι δεν το έπραξαν για να αποζημιωθούν-«Πραγματική τραγωδία»
Αυξάνονται τα περιστατικά θερμοπληξίας-Τέσσερις στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση 61χρονος
Υποχωρεί ο καύσωνας, αυξάνεται η υγρασία-Βελτιωμένες οι καιρικές συνθήκες από βδομάδας
Με γοργούς ρυθμούς η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές-Καταγράφηκαν όλες οι ζημιές
Διακόπτονται τα ντελίβερι για τέσσερις ώρες ελέω καύσωνα-Συστάσεις Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση-Αγγίζει τους 43 βαθμούς ο υδράργυρος
Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση-Στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος την Κυριακή