Όλο το  παρασκήνιο της απόφασης των «28» για την Τουρκία

Για "ισχυρή στήριξη ΕΕ προς την Ελλάδα στο ζήτημα των 2 στρατιωτικών" και "ιστορική απόφαση για το Αιγαίο" κάνουν λόγο ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε συνέχεια της χθεσινοβραδινής απόφασης των 28 για την δράση της Τουρκίας.
 
Συγκεκριμένα, οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι μετά από την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η ΕΕ παίρνει σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Αναλυτικά: για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ.Μεσογειο. Αποτυπώθηκε επίσης η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα και υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Υπήρξε επίσης δέσμευση Γιούνκερ - Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτών στον Ερντογάν, στη σύνοδο της Βάρνα ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος, αναφέρουν οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας αλλά να ζητηθούν από Γιούνκερ-Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων,  αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.
 
Για τη συζήτηση σχετικά με την επίθεση στο Σάλσμπέρι, ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και στην ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει προκύψει και πρέπει να κρατάμε διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία. Αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία του με το Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ο οποίος του μετέφερε τα όσα συζήτησε και με τον Πρόεδρο Τραμπ στον τομέα του έλεγχου των εξοπλισμών.
 
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δε πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πόσο δε μάλλον όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί, σημειώνουν οι ίδιες ελληνικές κυβερνητικές πηγές.
 

Δειτε Επισης

Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αλλά όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο» έκοψαν το ρεύμα στην Αμοργό
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε
Τα πρόσωπα της τραγωδίας έχουν ονοματεπώνυμο... Επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι άτυχοι Δημήτρης και Μάρω
Στην κόλαση της Προύσας... Πάνω από 1.700 εκκενώσεις, νεκρός πυροσβέστης από ανακοπή και 76 ενεργά μέτωπα