Τουσκ: Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη»

Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
 
Ο Ντ. Τουσκ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ότι αναμένεται να θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα.
 
«Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της ΕΕ αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία», είπε ο Ντ. Τουσκ τονίζοντας, ωστόσο, ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».
 
Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα» καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».
 
 
"Ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει" 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Συνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες αφού καταδίκασε τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και εξέφρασε εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια του και την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λάο», είπε πως η Σύνοδος είχε πολλα θέματα, και επισήμανε τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα. 

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαΐκή προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί διαφορετική πορεία, είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην πρόασπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε πως ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκώς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Για το ίδιο θέμα είπε εξάλλου: «Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν».

Για τον φόβο θερμού επεισοδίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να πυρυβολεί τα πόδια του» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο.

Σε ερώτηση για το δεσμευτικό χαρακτήρα του κειμένου των Ευρωπαίων εταίρων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ελπίζει η Τουρκία θα άλλαξει τακτική και να επανέρθει σε όρους καλης γειτονίας.

Έχουμε το χέρι τεταμένο στη φιλιά και στο διάλογο, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας για τις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. «Θέλουμε το διάλογο, θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να διεκδικούμε και το δίκιο μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»