Τριγμοί και στη Βρετανία από το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Η εταιρεία Cambridge Analytica που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook με σκοπό τον επηρεασμό Αμερικανών ψηφοφόρων υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, παραπλάνησε τους Βρετανούς βουλευτές σε ό,τι αφορά το ρόλο της στο δημοψήφισμα για το Brexit.
 
Σε νέα αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian η μέχρι προ δύο εβδομάδων Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας στο Λονδίνο, Μπρίτανι Κάιζερ αποκαλύπτει ότι η Cambridge Analytica διεξήγαγε έρευνα επί δεδομένων ψηφοφόρων για λογαριασμό της εκστρατείας Leave.EU.
 
Η εκστρατεία αυτή είχε ως ηγετική φυσιογνωμία τον Νάιτζελ Φάρατζ και βασικό χρηματοδότη τον κύριο χρηματοδότη του κόμματος  UKIP Άαρον Μπανκς. Μάλιστα το UKIP  ήταν αυτό που παρείχε στην εταιρεία τα προς ανάλυση δεδομένα, σύμφωνα με την κ. Κάιζερ.
 
Σημειώνεται ότι σε εμφάνισή του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής τον περασμένο μήνα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, που μόλις προ ημερών τέθηκε σε διαθεσιμότητα, είχε διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τη συνεργασία της εταιρείας του με την εκστρατεία Leave.EU.
 
«Θα είμαι απολύτως σαφής για αυτό. Δεν ξέρω με πόσους τρόπους μπορώ να το πω. Δεν εργαστήκαμε για το Leave.EU. Δεν αναλάβαμε καμία επί πληρωμή ή απλήρωτη δουλειά για αυτούς, εντάξει;» είχε πει ο κ. Νιξ.
 
Η Μπρίτανι Κάιζερ αποκαλύπτει ότι είχαν γίνει «τουλάχιστον έξι ή επτά συναντήσεις» με κορυφαία στελέχη της αντιευρωπαϊκής οργάνωσης. Στελέχη της Leave.EU και του UKIP απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της κ. Κάιζερ.
 
Σε μία άλλη εξέλιξη το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε αργά την Παρασκευή το ένταλμα έρευνας στα γραφεία της Cambridge Analytica που είχε ζητήσει η Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από τις βόμβες στη διπλωματία-Τι συζητούν ΗΠΑ και Ιράν πίσω από κλειστές πόρτες για ένα πυρηνικό deal
Καταζητεί την 37χρονη Νάταλυ Τζιαπούρα η Αστυνομία (pic)
Νετανιάχου: Η νίκη επί του Ιράν συνιστά ευκαιρία για διεύρυνση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ισραήλ
Συνελήφθη ο διαβόητος ναρκέμπορος «El Fito»-Είχε διατάξει τη δολοφονία προεδρικού υποψηφίου το 2023
Μετά το Ιράν, Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν να τελειώσουν και τον πόλεμο στη Γάζα σε δύο εβδομάδες
Διευκρινίσεις από Citroën με ελαττωματικό αερόσακο ΤΑΚΑΤΑ αναμένει το ΤΟΜ
Θεσπίζεται πλαίσιο παροχής υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και μαιευτικής
Μειώνεται το κόστος διέλευσης από τον Κόλπο ενώ διατηρείται η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Την ετοιμότητα της Κύπρου να αναλάβει ρόλο στη Μ. Ανατολή τόνισε ο ΠτΔ στην ΕΕ-Ειδική προσθήκη στα συμπεράσματα για άμυνα
Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια-Παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια, απομακρύνθηκαν πολίτες (pics)