Η συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας της Βάρνας θα γίνει, λέει η Σόφια
17:07 - 20 Μαρτίου 2018
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ε. Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι "σήμερα συζητήσαμε και για τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 26 του μήνα και θα λάβει χώρα στη Βάρνα, τη συνάντηση ΕΕ - Τουρκίας". "Οι προετοιμασίες συνεχίζονται", είπε.
Επισήμανε, ωστόσο, πως "οι Έλληνες και Κύπριοι συνάδελφοι θα ενημερώσουν τη Σύνοδο των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για όλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με την Τουρκία στις προσπάθειες των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ και τις εντάσεις γύρω από το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών, πιστεύω όμως ότι αυτό δεν θα καταλήξει στην αναβολή της συνάντησης", είπε.
Συμπλήρωσε δε ότι "κατά τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων διαπιστώθηκε πως είναι ευκαιρία να τεθούν όλα τα θέματα των ευρωτουρκικών σχέσεων και είναι θετικό το να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση". "Οι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη. Για την ώρα δεν σχεδιάζουμε την ακύρωση αυτής της συνάντησης", κατέληξε η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.
Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Μαΐου στη Σόφια. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και την πρόσφατη επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο με νευροπαραλυτικό παράγοντα. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, στο πλαίσιο της ατζέντας ηγετών, οι ηγέτες της ΕΕ θα διεξαγάγουν συζήτηση σχετικά με τη φορολογία στην ψηφιακή οικονομία.
Ο Τουσκ θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας
Πάντως σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ θα θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι ένα ισχυρό λεκτικό μήνυμα για το θέμα στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου θα τον ενισχύσει.
Σύμφωνα κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα επίσημα τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, η συζήτηση των 28 ηγετών της ΕΕ για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, θα διεξαχθεί στο δείπνο των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης.
“Σε αυτό το πλαίσιο και για αυτό το θέμα αναμένω τον κ. (Νίκο) Αναστασιάδη και τον κ. (ΑλέξΤσίπρα να λάβουν το λόγο”, δήλωσε συγκεκριμένα ο κοινοτικός αξιωματούχος.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα του ΚΥΠΕ να δώσει διευκρινίσεις για το σημείο αυτό της Συνόδου, αλλά και για το θέμα της διεξαγωγής της συνάντησης ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα και την εντολή με την οποία θα πάει σε αυτή ο Πρόεδρος Τουσκ, ο κοινοτικός αξιωματούχος απάντησε: “το άμεσο επιχειρησιακό ερώτημα θα είναι αν θα έχουμε σύνοδο με την Τουρκία, ή όχι”. Τόνισε δε, “η απάντηση νομίζω θα είναι πως είναι θετική”, διευκρινίζοντας πως “αυτή είναι η αίσθηση τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία”.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε μάλιστα ότι “μιλώντας για μια άτυπη εντολή προς τον Πρόεδρο Τουσκ”, ο οποία θα πάει στη Σύνοδο της Βάρνας, “δεν χρειάζεται κανείς να πείσει τον Πρόεδρο Τουσκ πως όταν θα δει τον Ερντογάν θα πρέπει να του θέσει το ζήτημα των παράνομων πράξεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, διότι μιλάμε και για την Ελλάδα και όχι μόνο για την Κύπρο”. Ωστόσο συμπλήρωσε πως “αν βέβαια τον ακολουθεί και ένα ισχυρό κείμενο συμπερασμάτων, τότε το μήνυμά του θα είναι ακόμα πιο ισχυρό”. Ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε μάλιστα πως “αυτό εργαζόμαστε να πετύχουμε με τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφό μας”.
Σε ό,τι αφορά τις ελπίδες της Τουρκίας για την δυνατότητα απόδοσης απελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων στην Τουρκία, ο κοινοτικός αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στην Κομισιόν για το αν αυτή εκτιμά αν και κατά πόσο η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 72 προαπαιτούμενα και σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι τόσο αισιόδοξος, ούτε για τη visa, ούτε και για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης. "Αν έχουμε διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες, να στείλουμε μια τεχνική αποστολή να δει τι συμβαίνει με τα προαπαιτούμενα", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τόνισε δε ότι "η συνάντηση της Βάρνας έχει να κάνει με την διαχείριση προσδοκιών και από τις δύο πλευρές,
τη συνεργασία στη μετανάστευση, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εκεί που έχουμε κοινά συμφέροντα, ίσως δούμε μακροπρόθεσμες προοπτικές όχι όμως και τη visa ή την τελωνειακή ένωση", κατέληξε.
ΚΥΠΕ