«Διατεθειμένος» να αναλάβει πρωθυπουργός στην Ιταλία δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΚ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι θα δεχθεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας στην περίπτωση που το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Ταγιάνι, 64 ετών, είχε προταθεί επανειλημμένα για το αξίωμα αυτό από τον Μπερλουσκόνι -ο οποίος δεν μπορεί να αναλάβει αιρετό αξίωμα λόγω μιας καταδίκης του- αλλά μέχρι χθες επέμενε ότι ήθελε να παραμείνει στην προεδρία του ΕΚ.

"Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Μπερλουσκόνι για την εκτίμηση που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Απόψε του είπα ότι είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω την Ιταλία", έγραψε ο Ταγιάνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. "Πλέον η απόφαση επαφίεται στους συμπολίτες μας και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας", συμπλήρωσε.

Ο Ταγιάνι χαρακτηρίζεται πολιτικός που επιδιώκει κατά σύστημα συναίνεση κι έχει πολυετή εμπειρία σε θεσμούς της ΕΕ. Εξελέγη για πρώτη φορά στο ΕΚ το 1994. Χρημάτισε ακόμη Ευρωπαίος επίτροπος Μεταφορών και Βιομηχανίας. Υποστηρικτής της μοναρχίας στα νιάτα του, ο Ταγιάνι ήταν ιδρυτικό μέλος του Φόρτσα Ιτάλια ("Εμπρός Ιταλία") του Μπερλουσκόνι και υπήρξε ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού από το 1994 μέχρι το 1995. Ωστόσο δεν είχε ποτέ μείζονα ρόλο στο ιταλικό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αν εξαιρεθεί η αποτυχημένη εκστρατεία του για να εκλεγεί δήμαρχος της Ρώμης το 2001.

Ο Μπερλουσκόνι, 81 ετών, εξελέγη πρωθυπουργός της Ιταλίας τέσσερις φορές, αλλά του έχει απαγορευθεί να αναλάβει οποιοδήποτε κρατικό αξίωμα μέχρι το 2019 εξαιτίας της καταδίκης του για φορολογική απάτη το 2013. Ο μεγιστάνας χαιρέτισε το "καλό νέο", την απόφαση που ανακοίνωσε ο Ταγιάνι, λίγη ώρα μετά την εμφάνισή του σε τηλεοπτικό δίκτυο που του ανήκει. "Ξέρω ότι είναι κρίμα που παίρνω τον Αντόνιο Ταγιάνι από την Ευρώπη, αλλά είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας", είπε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ταγιάνι επέδειξε σε όλη του την καριέρα απόλυτη πίστη στον ηγέτη του Φόρτσα Ιτάλια, παραμένοντας στο πλευρό του κι αφού ο βετεράνος δεξιός πολιτικός, εν μέσω σκανδάλων σεξουαλικής φύσης, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2011, εν μέσω της κορύφωσης της κρίσης κρατικού χρέους.

Ωστόσο τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια είναι κάθε άλλο παρά ευπρόσδεκτα από τους εταίρους του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, που έχουν θέσεις ανοικτά ευρωσκεπτικιστικές.

Η συμμαχία της δεξιάς που έχει συγκροτήσει ο Μπερλουσκόνι προβλεπόταν ότι θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες στην τελευταία δημοσκόπηση που είχε δημοσιοποιηθεί πριν απαγορευθεί η μετάδοση των αποτελεσμάτων τέτοιων ερευνών τη 16η Φεβρουαρίου, όμως χωρίς να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Οι εταίροι στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι, το αντιμεταναστευτικό κόμμα Λέγκα του Βορρά υπό τον Ματέο Σαλβίνι και το εθνικιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας υπό τη Τζόρτζα Μελόνι, έχουν συμφωνήσει πως εάν εξασφαλίσουν πλειοψηφία, το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα επιλέξει τον πρωθυπουργό.

Κατά τις δημοσκοπήσεις, το Φόρτσα Ιτάλια προηγείται της Λέγκας σταθερά. Αλλά εκείνος που θα επιλέξει σε τελευταία ανάλυση σε ποιον θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τι αναμένεται από τις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας-Οι εκτιμήσεις για αδιέξοδο, τι θα κάνει ο Τραμπ
Συνεχίζεται το θρίλερ για το Ουκρανικό-Την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας
Πράσινο Βουλής για αποκεντρωμένη διοίκηση σε δημόσια νοσηλευτήρια-Πυρά κατά Κυβέρνησης για ανάληψη ευθυνών
Πρώτη τοποθέτηση Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό Χαν-«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του»
Θρίλερ για γερά νεύρα οι συνομιλίες στο Ουκρανικό-«Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή»
Το «φιάσκο» στην Τουρκία και οι ειρωνικές εκατέρωθεν δηλώσεις-Τα σενάρια για τις συνομιλίες
Στον αέρα οι συζητήσεις στην Τουρκία-«Ο Ζελένσκι δεν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη»
Δύο χρόνια φυλάκιση στη γιαγιά του βρέφους που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών στην Ελλάδα
Καταχωρείται η υπόθεση για την θανάτωση του καγκουρό-Στο κατηγορητήριο κι άλλα πρόσωπα εκτός από τον 36χρονο
Η «χαλαρότητα» στο ΚΕΠ και η κατάθεση Πετρίδη στο επίκεντρο της δίκης για Al Jazeera