Υπό κράτηση κατηγορούμενοι για κατασκοπεία οι δύο στρατιώτες στον Έβρο

Να τεθούν υπό κράτηση αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθηκαν στον Έβρο, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατηγορούνται για ‘"προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας" και για "είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή”. Τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν και ελέγχονται.

Σενάρια κατασκοπείας σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθηκαν στον Έβρο εξετάζουν οι τουρκικές αρχές αναφέρει η τουρκική εθνικιστική εφημερίδα ‘Γενί Ακίτ’ η οποία επικαλείται τουρκικές πηγές ασφαλείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν δύο σενάρια για τους Έλληνες στρατιώτες. Πρώτον, ότι δεν είναι στρατιώτες, αλλά κατάσκοποι και εκτιμούν μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα λόγω της πολιτικής έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατάσκοποι φορώντας στρατιωτική στολή αναπτύσσουν έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα στα σύνορα. 

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η Άγκυρα, είναι οι δύο Έλληνες στρατιώτες να πέρασαν στο τουρκικό έδαφος ώστε να συναντήσουν σημαντικά μέλη των Κούρδων μαχητών της Συρίας (PYD) ή μέλη της φετουλαχιστικής οργάνωσης FETÖ. “Είναι μία πρακτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ώστε να προσφέρει βοήθεια σε γκιουλενιστές για να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα”, υποστηρίζει η εφημερίδα. 

Οι πηγές ασφαλείας που μίλησαν στην ‘Γενί Ακίτ’ αναφέρουν πάντως ότι η Άγκυρα εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια και για το λόγο αυτό η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει. «Είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επαφών που διεξάγεται τώρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία για να τους επιστρέψει θα ζητήσει από την Ελλάδα επίσης την επιστροφή κάποιων άλλων ατόμων. Αλλά βέβαια πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το τωρινό γεγονός», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
 
«Συνομωσιολογικά, κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» χαρακτήρισε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τα περί διαπραγματεύσεων για την επιστροφή στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων αξιωματικών από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας το θέμα απολύτως τυπικό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κυβέρνηση, το περιστατικό το θέμα «προέκυψε από λάθος. Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Προσέθεσε δε, ότι οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας». «Από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Η κρίση στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Γεραπετρίτη-Σούκρι στην Αθήνα
Στη φυλακή ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Ομολόγησε για την πράξη του
Επιστολή Μητσοτάκη σε φον ντερ Λάιεν για πολυεθνικές και ακρίβεια
Στον ανακριτή ο 50χρονος για τη δολοφονία στο Μενίδι
Νέα στοιχεία για την γυναικοκτονία στο Μενίδι-Την σκότωσε για μια φωτογραφία ομολόγησε κυνικά ο δράστης
Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Θρίλερ με τη δολοφονία της 63χρονης στην Χαλκίδα-«Ήξερε τον δολοφόνο της, μπορεί να ήταν στην κηδεία»
Δεν πρόλαβε και γέννησε στο προαύλιο του νοσοκομείου της Κορίνθου
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει