Ιρλανδός ΥΠΑΜ: Χρειάζεται εμπιστοσύνη και πολιτική θέληση για λύση του Κυπριακού

Εμπιστοσύνη και επικοινωνία είναι οι δύο παράγοντες, που σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Ιρλανδίας Πολ Κίο, διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση της όποιας ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο, που συμπίπτει με τα 20 χρόνια από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.
 
Σημείωσε παράλληλα ότι η θέληση της πολιτικής ηγεσίας και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε μία διένεξη, να υπερπηδήσουν τα όποια εμπόδια για να φτάσουν στην ειρήνη, αποτελεί ένα άλλο απαραίτητο στοιχείο, που συμβάλλει στην επιτυχία των όποιων διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι όλα τα θέματα που απασχολούν τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να είναι στο τραπέζι των συνομιλιών.
 
Αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας πιο ενεργούς εμπλοκής του Δουβλίνου στην υπό τα ΗΕ ειρηνευτική διαδικασία στο Κυπριακό, είπε πως αυτό είναι θέμα το οποίο αφορά τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, έδωσε τα εύσημα τόσο στο λαό της Ιρλανδίας που –όπως είπε – έκανε πολλές θυσίες και στήριξε τις πολύ δύσκολες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, είπε ότι το Δουβλίνο δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν, τονίζοντας ότι ούτε η χώρα του ούτε το ΗΒ θέλουν ένα «σκληρό σύνορο» μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Κάλεσε δε τους Ευρωπαίους εταίρους του να δουν την Ιρλανδία ως «μια πολύ ειδική περίπτωση’’.
 
Κληθείς να αξιολογήσει τη σημερινή κατάσταση στην Ιρλανδία, 20 χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτισε την επέτειο αυτή και σημείωσε: «Όταν ο κόσμος έρχεται πιο κοντά ο ένας στον άλλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι πρωτίστως (να διασφαλιστεί) η επικοινωνία και κατά δεύτερο λόγο (να εμπεδωθεί) η εμπιστοσύνη».
 
Στην Ιρλανδία, όπως εξήγησε, πολιτικά ομιλούντες η εμπιστοσύνη εμπεδώθηκε με την πάροδο του χρόνου.
 
«Σήμερα είμαστε τυχεροί που τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει ειρήνη, και ο λόγος είναι ότι ο κόσμος ενεπλάκη (στην ειρηνευτική διαδικασία) όπως επίσης και η πολιτική ηγεσία τόσο στη Βόρειο Ιρλανδία όσο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», είπε, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η νέα γενιά στη Βόρειο Ιρλανδία ζει σε συνθήκες ειρήνης και πολλοί νέοι δεν θυμούνται "τις φασαρίες" («the troubles”) – όπως χαρακτηρίζεται η μακρά περίοδος ένοπλης αντιπαράθεσης των δύο πλευρών, των Ενωτικών που είναι υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο ΗΒ και των Δημοκρατικών που στηρίζουν την ένωση της Β. Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας – τις δολοφονίες και τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ατόμων, μελών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας, αμάχων, παραστρατιωτικών ομάδων κ.ά.
 
Απαντώντας άλλη ερώτηση για τα προβλήματα και τα εμπόδια που είχε να αντιμετωπίσει η ειρηνευτική διαδικασία, τα οποία στην Κύπρο πρέπει να αποφύγουμε στην προσπάθεια επανένωσης του νησιού, τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη είναι ο αριθμός ένα παράγοντας», που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
 
Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια οικοδόμησης της ειρήνης, αφού ήδη είναι σε εξέλιξη μια ειρηνευτική διαδικασία, υπέδειξε, είναι η συνέχιση της πολύ σημαντικής σχέσης μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων και στις δύο πλευρές.
 
«Θέλουμε να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε τις σχέσεις, ιδιαίτερα στο πολιτικό πεδίο», πρόσθεσε.
 
Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχουν εμπόδια, υπήρχαν και θα υπάρχουν εμπόδια αλλά – όπως τόνισε στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ – «το πιο σημαντικό είναι να προσπαθούμε να τα υπερπηδούμε μέσω μιας πολύ στενής σχέσεις, συνεννόησης και εμπιστοσύνης με όλα τα κόμματα και όλο τον κόσμο που εμπλέκεται».
 
Αυτό, σημείωσε, είναι ένας από τους λόγους, στην πραγματικότητα ο κύριος λόγος, που είμαστε εδώ που είμαστε στην Ιρλανδία.
 
Σε παρατήρηση ότι το θέμα του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων ήταν το κύριο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας και κληθείς να αναφέρει το πιο σημαντικό πρόβλημα που κατά τη γνώμη του δεν επιτρέπει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, είπε ότι η κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα θέματα και ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ των δύο προβλημάτων (Ιρλανδικό και Κυπριακό).
 
«Στην Ιρλανδία, ένα από τα πράγματα που κάναμε είναι ότι θέσαμε στο τραπέζι των συνομιλιών τα ζητήματα που μας απασχολούσαν, κάθε πλευρά έθεσε τα δικά της θέματα και ακολούθως έγινε διαπραγμάτευση για ένα πακέτο που θα μας έπαιρνε μπροστά. Υπήρχαν διάφορα θέματα, κάθε πλευρά είχε τα δικά της» και μετά υπήρξε διαπραγμάτευση κατά την οποία βρήκαμε τη χρυσή τομή, εξήγησε.
 
Η θέληση των δύο πλευρών για την επίτευξη ειρήνης ήταν ένας από τους κύριους λόγους που σήμερα είμαστε εδώ που φτάσαμε στην Ιρλανδία, πρόσθεσε ο κ. Κίο.
 
Ερωτηθείς για το ρόλο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην ειρηνευτική διαδικασία, ο Ιρλανδός Υπουργός απάντησε: «Η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο, πιστεύω υπήρχε η θέληση και από τις δύο πλευρές να φτάσουν κάπου, αυτό είναι το πιο σημαντικό στην έναρξη της διαδικασίας. Η δέσμευση να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν ήταν επίσης σημαντικό στοιχείο».
 
Σε άλλη ερώτηση για ενδεχόμενη πιο ενεργό συμβολή του Δουβλίνου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε στο ιρλανδικό απόσπασμα που υπηρετεί στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε επιπρόσθετη συμβολή είναι θέμα του Ιρλανδού Πρωθυπουργού και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.
 
Και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ, βρίσκονται σε συνεχή επαφή και στηρίζουν η μια την άλλη, είπε ο Ιρλανδός ΥΠΑΜ, σημειώνοντας ότι «θέλουμε να στηρίζουμε την Κύπρο με κάθε δυνατό τρόπο».
 
Αναφορικά με το Brexit και απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι ούτε το Δουβλίνο αλλά ούτε και το Λονδίνο επιθυμούν ένα «σκληρό σύνορο». Θέλουμε, είπε, να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο που δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια. «Δεν θέλουμε να πάμε πίσω στην κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν», πρόσθεσε.
 
Απευθυνόμενος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έκανε έκκληση να δουν την Ιρλανδία ως «μια πολύ ειδική περίπτωση γιατί είμαστε ένα κράτος νησί, όπως και η Κύπρος, αλλά και λόγω της εγγύτητάς μας με το ΗΒ. Ελπίζω όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να δουν την περίπτωση της Ιρλανδίας από μια πολύ ειδική γωνία».
 
Σε ερώτηση κατά πόσο και η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τις προκλήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι οι αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν αυτό το θέμα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
«Αυτό που θέλω να πω, από ευρωπαϊκή σκοπιά, είναι ότι η σχέση Ιρλανδίας-Κύπρου είναι πολύ σημαντική και θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτή τη σχέση και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι αυτές τις ημέρες στο νησί», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό και οι σχέσεις με την Άγκυρα, ο κ. Κίο αναγνώρισε τη σημασία η Ευρώπη και τα κράτη μέλη να στηρίζουν ο ένας τον άλλο.
 
Ερωτηθείς για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ο κ. Κίο έδωσε τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία του τόπου κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο λαός στήριξε πολύ τις πολύ δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση για χρόνια».
 
Η ανεργία στην Ιρλανδία, υπενθύμισε, ήταν 14% και σήμερα κάτω από το 6%. Πίστωσε την ανάκαμψη στις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν και τις θυσίες του ιρλανδικού λαού για χρόνια, λέγοντας ότι και οι δύο ήθελαν να επαναφέρουν την οικονομία της χώρας στα επίπεδα που υπήρχαν προ της κρίσης.
 
Για την επίσκεψή του στην Κύπρο, είπε ότι συναντήθηκε με Ιρλανδούς μέλη της αστυνομικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την επικεφαλής της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος αποδέχτηκε πρόσκληση του Ιρλανδού ομολόγου του για να επισκεφθεί το Δουβλίνο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Κλείδωσε η ημερομηνία συνάντησης Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ
Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ