Τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο κυρώσεων σχετικά με χημικά όπλα στη Συρία

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος, για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για την καταπολέμηση της διάδοσης και της χρήσης χημικών όπλων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, τα πρόσωπα αυτά είναι ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός και 3 επιστήμονες που εργάζονται στο κέντρο επιστημονικών σπουδών και έρευνας (Scientific Studies and Research Centre), δηλαδή την κρατική οντότητα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την παραγωγή μη συμβατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων, και των πυραύλων που φέρουν τα όπλα αυτά. Η οντότητα αυτή υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ από την 1η Δεκεμβρίου 2011.
 
Η σημερινή απόφαση ανεβάζει σε 261 τον συνολικό αριθμό των προσώπων, τα οποία υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, επειδή είναι υπεύθυνα για τη βίαιη καταστολή κατά του άμαχου πληθυσμού στη Συρία, ωφελούνται από το καθεστώς ή το στηρίζουν ή/και συνδέονται με τέτοια πρόσωπα.
 
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, επιπλέον, 67 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Γενικότερα, οι κυρώσεις που ισχύουν επί του παρόντος κατά της Συρίας περιλαμβάνουν πετρελαϊκό αποκλεισμό, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας εντός της ΕΕ, περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, καθώς και εξοπλισμού και τεχνολογίας για την παρακολούθηση ή την υποκλοπή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών. Τα μέτρα αυτά παρατάθηκαν τελευταία φορά στις 29 Μαΐου 2017 και ισχύουν μέχρι την 1η Ιουνίου 2018.
 
Τέλος, οι Υπουργοί αναφέρουν ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης για τη σύγκρουση στη Συρία βάσει του ισχύοντος πλαισίου που έχει συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αναφέρεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2017, η ΕΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και υποστηρίζει θερμά το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και τις ενδοσυριακές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη.
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στη ΜΕΘ 17χρονος που τραυματίστηκε από την αιματηρή συμπλοκή με μαχαίρια-Υποβλήθηκε σε επέμβαση 15χρονος
Ενημερώνει για τις διαδικτυακές αγορές η Υπ. Προστασίας Καταναλωτή-Όσα ισχύον για φόρο και ΦΠΑ
Πρόταση νόμου για ενημέρωση από Αστυνομία για τους χώρους και τις ώρες λειτουργίας των καμερών
Τα αναθεωρημένα νομοσχέδια για ΤΑ, οι κολυμβητικές δεξαμενές και τα προβλήματα στο Πισσούρι ενώπιον της Επ. Εσωτερικών
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια-Καίγονται σπίτια, εκκενώσει και απεγκλωβισμοί κατοίκων
Σε δημόσια διαβούλευση Νομοσχέδιο για διαφάνεια και πολιτική διαφήμιση
Μίλησε για το Κυπριακό ο Ερντογάν με τον Μακρόν-Του ζήτησε να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας
Δεν αρκούν τα προγράμματα απεξάρτησης στις Κεντρικές Φυλακές-Τεράστιες οι ανάγκες για ολοήμερα κέντρα
Έδωσε γραπτώς σειρά από ερωτήματα για τα ξενόγλωσσα στην Επ. Παιδείας το ΥΠΑΝ
Γ. Σαββίδης: Οι θεσμοί και λειτουργούν αλλά και συνεργάζονται, κακεντρεχή σχόλια και fake news στα MKΔ