Έβαλε πλώρη για το Οικόπεδο 10 το Med Surveyor (χάρτης)

Για το Οικόπεδο 10 αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Λιμάνι Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil Med Surveyor, το οποίο μέσα στις επόμενες βδομάδες θα διενεργήσει περιβαλλοντικές μελέτες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου η κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο να πραγματοποιήσουν γεώτρηση.
 
Την ίδια ώρα το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής εταιρίας , Ocean Investigator, παραμένει στο Λιμάνι Λεμεσού. Το , Ocean Investigator θα πραγματοποιήσει τις αρχαιολογικές έρευνες στο οικόπεδο 10.
 
Το Ocean Investigator αναμένεται να εκτελέσει κάποιες φορτώσεις εξοπλισμού, οι οποίες θα μεταφερθούν στο χώρο δράσης του, που είναι στο οικόπεδο 10. Αναμένεται να μείνει για λίγες μέρες εντός του λιμένα για να εκτελέσει αυτές τις εργασίες και ακολούθως θα αναχωρήσει για τον προορισμό του.
 
 
Πάντως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται οποιαδήποτε κίνηση από τουρκικής πλευράς αφού δεν έχει εκδοθεί καμία παράτυπη Navtex από πλευράς Τουρκίας πέραν από τη γνωστή η οποία περικυκλώνει την Κύπρο και αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε ξανά τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Με τη νέα Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας δεσμεύτηκε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι τα δυτικά της Πάφου η οποία ωστόσο δεν συμπίπτει σε κανένα σημείο με τη δεσμευμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή για τη διενέργεια ερευνών για λογαριασμό της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10.
 
H τουρκική Navtex δεσμεύει τις εν λόγω περιοχές για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου.

Δειτε Επισης

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας
Ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στη Λευκωσία 57χρονος από το πρωί της Παρασκευής
Τον Τατάρ αποφάσισε να στηρίξει στις «προεδρικές εκλογές» το Κόμμα Αναγέννησης
Επίθεση με μαχαίρι στο Αμβούργο με τουλάχιστον 12 τραυματίες-Συνελήφθη μία γυναίκα
Έβαλε στόχο την εξουσία το ΕΛΑΜ-Τέσσερα βήματα ενόψει Βουλευτικών υπέδειξε ο Χρίστου
Μπλόφα ή πραγματική απειλή;-Η Ευρώπη «ζυγίζει» τη δασμολογική πολιτική Τραμπ
Το χαλλούμι από τα κατεχόμενα θα φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά το 2026, σύμφωνα με το τ/κ επιμελητήριο
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην κατεχόμενη Καρπασία
Δικαστικό χαστούκι στον Τραμπ για την απαγόρευση των εγγραφών ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ
Προφυλακιστέα η 33χρονη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια-«Δεν ήξερα τι έκανα»