Κύριο στοίχημα του Υπουργού Υγείας, η εφαρμογή ΓΕΣΥ και αυτονόμηση δημοσίων νοσηλευτηρίων
15:26 - 15 Μαρτίου 2018
Τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα της υγείας, εξέθεσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ο νέος Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος είχε μια πρώτη γνωριμία με τα μέλη της.
Ζήτησε δε, την συνεργασία τους στο άμεσο μέλλον με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της υγείας.
Οι βουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, με τον Υπουργό να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι μετά την ομόφωνη ψήφιση των τριών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων το 2017, για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, κύριο στοίχημα είναι η εφαρμογή τους.
Οπως είπε σε δηλώσεις του, τα χρονοδιαγράμματα έχουν τεθεί όσον αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ που η πρώτη φάση εφαρμογής για την πρωτοβάθμια είναι η 1/6/2019 και η δεύτερη φάση 1/6/2020. Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, προχωρά και η αυτονόμηση κι έχει ήδη συγκροτηθεί Διοικητικό Συμβούλιο αλλά κι εμείς ως Υπουργείο τρέχουμε τις διαδικασίες.
"Προχωρά σε πρώτη φάση η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια που θα είναι ο πρώτος τομέας της υγείας που θα ενταχθεί στο ΓΕΣΥ με την συμπλεγματοποίηση. Ηδη λειτουργούν πιλοτικά κάποια κέντρα υγείας το απόγευμα, άρα προχωρούμε με τους σχεδιασμούς ως έχει. Είναι στενά τα χρονοδιαγράμματα αλλά ευελπιστώ ότι θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι υπάρχει μια "παρανόηση" όσον αφορά το Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Μιλούμε, σημείωσε, για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα γίνει μετά τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και αφορά την υγεία οπότε αφορά όλους μας ότι το Συμβούλιο αυτό θα έπρεπε, κι έτσι έγινε, να στελεχωθεί με τα πιο ικανά άτομα. "Αν δείτε την σύνθεση του Συμβουλίου κι αν ξεκινήσω από τον Σερ Ντέιβιντ, μιλούμε για ένα άνθρωπο, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος που έτρεξε την αντίστοιχη μεταρρύθμιση στην Αγγλία, έχει εργαστεί σε πάνω από δέκα χώρες στο εξωτερικό ως σύμβουλος και κουβαλά μια τεράστια εμπειρία. Δεν υπήρχε αυτή η εμπειρία σε άτομο από την Κύπρο, άρα ο στόχος μας εμάς δεν ήταν αν θα είναι ξένος ή Κύπριος, Ο στόχος μας όταν δημιουργήθηκε το Συμβούλιο ήταν ότι ψάχναμε συγκεκριμένα προσόντα και τα βρήκαμε στα συγκεκριμένα άτομα", ανέφερε.
Είπε ότι η αυτονόμηση από τον αυτόνομο Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς όταν διοριστούν τα πρώτα έμμισθα στελέχη. Μέχρι να διοριστούν, χρέη εκτελεστικού διευθυντή, πρόσθεσε, θα εκτελεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Κληθείς να σχολιάσει μια τροποποίηση στον νόμο, είπε ότι υπήρχε μια κακή διατύπωση του νόμου σε ένα εδάφιο για τα μέλη του κι έγινε αλλαγή ώστε να καλύπτει σύνδεση τους με επιχειρήσεις που τυχόν έχουν σχέση με θέματα υγείας.
Σε ερώτηση αν ευσταθούν κατηγορίες ότι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είχε σύγκρουση συμφερόντων, απάντησε "καμία απολύτως" σημειώνοντας ότι είναι καλό όταν γίνονται τέτοιες κατηγορίες να τεκμηριώνονται και να μην αφήνουμε να αιωρούνται υπόνοιες ότι συμβαίνει κάτι το μεμπτό
Ο Υπουργός αναφερόμενος στις ενέργειες που γίνονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είπε ότι "το 2017 έχουν παραπεμφθεί στον ιδιωτικό τομέα 28,000 ασθενείς, έχουμε ξεκινήσει τον θεσμό της υπερωριακής απασχόλησης στα ίδια τα κρατικά νοσηλευτήρια δηλαδή ξεκινήσαμε με χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται απόγευμα. Εχουν γίνει μέχρι στιγμής πέραν των 5,000 επεμβάσεων και πρόσφατα έχει ξεκινήσει και σε μη χειρουργικές επεμβάσεις. Υπάρχουν κέντρα υγείας που λειτουργούν και απόγευμα και Σάββατο αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν παρθεί και θα συνεχίσουμε που σκοπό έχουν να μειώσουν τις λίστες αναμονής διότι με την οικονομική κρίση πολύς κόσμος έχει στραφεί στα δημόσια νοσηλευτήρια"
Ανέφερε, ότι οι μισές κλίνες υγείας είναι στα δημόσια νοσηλευτήρια με τους δικαιούχους να φθάνουν το 80% του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια ανισορροπία η οποία θα λυθεί με την αυτονόμηση.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι σήμερα είχαμε την ευκαιρία για μια πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, όπου μας ανέλυσε τις προτεραιότητες του στο Υπουργείο Υγείας.
"Μαζί με τις ευχές μας για κάθε επιτυχία στο πολυσήμαντο έργο του, τονίσαμε ότι το ΑΚΕΛ θα τον βρει σύμμαχο σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και στήριξης της δημόσιας υγείας, της αυτονόμησης και της προώθησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) το οποίο θα έχει ως βάση το μονοασφαλιστικό. Δυστυχώς όμως τα πράγματα στην δημόσια υγεία στην Κύπρο νοσούν Πρόσφατα είδατε τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας όπου οι δαπάνες για την υγεία στην χώρα μας 2,6 μας φέρνουν στις τελευταίες χώρες συγκριτικά με 7,2 που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Διεκδικούμε δυστυχώς ακόμη μια αρνητική πρωτιά", πρόσθεσε.
Είπε ότι "η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ πρέπει να κατανοήσουν ότι οι πολιτικές της λιτότητας, των περικοπών και του λιγότερου κράτους δεν βοηθούν την δημόσια υγεία. Ολες οι κλινικές σε νοσοκομεία της Κύπρου δυσλειτουργούν. Οι λίστες αναμονής έχουν ξεπεράσει τις 30,000 ασθενών, οι ασθενείς πονούν και υποφέρουν κι εξαντλείται η υπομονή τους".
Κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό αφού ενημερωθεί για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτήρια "να προχωρήσει και να μας παρουσιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη που αφορά τόσο τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων όσο και την προώθηση του ΓΕΣΥ με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να καταθέτει όραμα στήριξης και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας γιατί κατανοούμε ότι οι ασθενείς σε συνθήκες κρίσης χρειάζονται την στήριξη και την βοήθεια μας".
Πηγή: ΚΥΠΕ