Χωρίς λύση δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ΦΑ, εκτιμά ο Γ.Βασιλείου

Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα άλλαξε άρδην τις συνθήκες που επικρατούν, τόνισε χθες βράδυ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του δεύτερου τόμου της αυτοβιογραφίας του «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον».

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Λευκωσία και συνιστά μια άψογη και άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση, αφού καλύπτει ολόκληρη την πενταετία της διακυβέρνησης του (1988-1993).

Πρόκειται για ένα τόμο πολυτελείας, που περιλαμβάνει ένα τεράστιο όγκο μαρτυρικού και αρχειακού υλικού με φωτογραφίες και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη στα χέρια των ερευνητών και ιστορικών, αλλά και σημαντικό βοήθημα στα χέρια των πολιτικών.

«Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα άλλαξε άρδην τις συνθήκες»

Ο συγγραφέας Γιώργος Βασιλείου άδραξε τη χθεσινοβραδινή ευκαιρία για να τονίσει ότι «η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα άλλαξε άρδην τις συνθήκες που επικρατούσαν», σημειώνοντας πως «ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεσή του αρνήθηκε πεισματικά να επιρρίψει ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων».

Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλείου «ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και λέει μεν ότι είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά θέτει για πρώτη φορά ένα πολύ ουσιαστικό όρο», για να προσθέσει πως «ο ΓΓ λέει ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν από κοινού την επανέναρξη των συνομιλιών και να ζητήσουν στη συνέχει από τον ΓΓ να υποβοηθήσει την όλη διαδικασία».

Σημείωσε ακόμα ότι «μια χώρα στην οποία η ειρήνη εξαρτάται από την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, δεν μπορεί να είναι υπόδειγμα σταθερότητας για τις άλλες χώρες», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για το μέλλον της Κύπρου, το οποίο όπως ανέφερε, «θα μπορεί να διασφαλισθεί εάν άμεσα επιδιώξουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, οι οποίες αυτή τη φορά να οδηγήσουν το ταχύτερο δυνατόν σε τελική διευθέτηση, κάτι το οποίο απαιτεί και το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας».

Επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά πως «μία ενωμένη Κύπρος στα πλαίσια της Διζωνικής  Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα μπορεί να προσφέρει απεριόριστο πλούτο στη χώρα μας», για να σημειώσει ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να λέμε πως αυτός είναι ο στόχος, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να τον πετύχουμε, διότι έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας».

«Το στάτους κβο εξυπηρετεί τον ισχυρότερο και ο ισχυρότερος στη περιοχή μας αναμφισβήτητα είναι η Τουρκία», σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Χωρίς λύση του κυπριακού δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη δυνατότητα αξιοποίησης του ΦΑ»

Αναφερόμενος στις προοπτικές αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι «χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη δυνατότητα αξιοποίησης του».

Είπε πως «πριν από μερικούς μήνες κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως η Τουρκία θα εμπόδιζε τη διενέργεια των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 3 και ότι η ENI  θα αποχωρούσε αναγκαστικά», συμπληρώνοντας πως «αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός θέλουμε να το ξεχνούμε και αρχίσαμε τώρα να θριαμβολογούμε λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να τα βάλει με την Exxon Mobil».

«Έχει, όμως, κανένας την ψευδαίσθηση ότι εάν τελικά η Τουρκία θελήσει να δημιουργήσει προβλήματα οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε σύγκρουση με την Τουρκία, για να διαφυλάξουν το φυσικό πλούτο της Κύπρου; Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε πως τα ΗΕ, η ΕΕ και διάφορες άλλες χώρες περιορίστηκαν στο να εκφράσουν την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια τους, για τις πράξεις της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα μας είπαν πως ο μόνος τρόπος να λυθούν οι διαφορές είναι να βρούμε λύση στο κυπριακό», υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου.

 
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό-Όχημα συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Σ. Στεφάνου: Αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας η αντιφασιστική νίκη
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα και Ένωσης Προσφύγων
Κατηγορεί τον Τατάρ ότι δεν έκανε τίποτα και ισχυρίζεται πως η Ε/κ πλευρά πλησιάζει στη χαλαρή ομοσπονδία ο Ερχιουρμάν
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου