Διπλωματικό κρεσέντο ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- Ο στόχος της Λευκωσίας

Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας πως ο στόχος που θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η εξασφάλιση ότι θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. ως προς τον τερματισμό της επιθετικής συμπεριφοράς και των προκλήσεων από την Τουρκία, άλλα και για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμπρακτη σχέση καλής γειτονίας.
 
«Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί κανονικά. Οι ανάδοχες εταιρείες, η Exxon Mobil μαζί με την Qatar Petroleum, έχουν προγραμματίσει τις έρευνες τους, έχουν και την αρμοδιότητα και συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στη Δημοκρατία», υπέδειξε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Προωθείται κανονικά αυτό το πρόγραμμα», συνέχισε, «οι εταιρείες κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς σε συνεννόηση πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία και λαμβάνοντας υπόψη και ανακοινώσεις που έχει κάνει η Exxon Mobil πιστεύουμε δεν χρειάζεται οτιδήποτε περαιτέρω. Οι σχεδιασμοί της Exxon Mobil προχωρούν κανονικά».
 
Ερωτηθείς πού επικεντρώνεται η Λευκωσία σε σχέση με τη Σύνοδο της Βάρνας, και σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα βέτο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι δεν είναι θέμα δικαιώματος βέτο.
 
«Η συνάντηση της Βάρνας είναι συνάντηση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Είναι προγραμματισμένη», υπέδειξε, για να σημειώσει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταθέσει τα γεγονότα και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε πρόσφατα και ως αποτέλεσμα είχε την ομόφωνη τοποθέτηση των «27», όπως δημοσιοποιήθηκε με τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Τουσκ.
 
«Τελικές αποφάσεις για την προγραμματισμένη Συνάντηση Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα, θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου», επισήμανε ο κ. Προδρόμου.
 
«Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας», σημείωσε, «δεν προσπαθεί να εμποδίσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά το να εξασφαλίσουμε ότι θα ισχύσουν οι προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. ως προς τον τερματισμό της επιθετικής συμπεριφοράς και των προκλήσεων από την Τουρκία, άλλα και για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμπρακτη σχέση καλής γειτονίας».
 
Ερωτηθείς κατά πόσο η θέση της Λευκωσίας είναι να τεθούν όροι στην Τουρκία από την Ε.Ε., ώστε να πραγματοποιηθεί η Συνάντηση της Βάρνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι στην επόμενη τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα, θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις.
 
«Εκεί θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μαζί με τους εταίρους μας, συλλογικά θα λάβουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει θέμα να προκαταλάβουμε ποια θα είναι η στάση της κυπριακής πλευράς. Το σίγουρο, όμως, είναι η επιδίωξή μας, και η επιδίωξή μας είναι να βρεθούν τρόποι-και αξιοποιούμε όλα τα μέσα και όλες τις διπλωματικές οδούς, πολύ περισσότερο τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε.-προκειμένου να τερματιστεί η προκλητικότητα και η προσπάθεια παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  
 
Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποτελούσε επιτυχία η έκδοση μιας καταδικαστικής δήλωσης από πλευράς της Ε.Ε. ή αν αναμένεται κάτι πιο απτό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο στόχος είναι να φέρουν αποτέλεσμα αυτά, τα οποία η Ε.Ε. περιμένει και ζητά από την Τουρκία.
 
«Με κάθε τρόπο εστιαζόμαστε σε αυτό τον σκοπό. Υπάρχουν διάφορα μέσα και τρόποι και η ίδια η Ε.Ε. προβληματίζεται, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου», επισήμανε.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα χώνει στην Τουρκία η Μέρκελ για τη μη λύση του Κυπριακού
 
Κληθείς να πει αν αυτοί οι τρόποι αφορούν και τη χρηματική βοήθεια από την Ε.Ε. προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ο Πρόδρομος Προδρόμου επισήμανε ότι το τι θα είναι αποτελεσματικότερο θα φανεί στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. έχουν πολλές διαστάσεις και η ίδια η Ε.Ε. αναζητεί τρόπους, ώστε οι πολιτικές και η συμπεριφορά της Τουρκίας να είναι τέτοια που να συμβάλλει σε μια βελτίωση των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας. Να μην ξεχνάμε ότι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι μόνο τα κυπριακά θέματα, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την Τουρκία και που απασχολούν και τους υπόλοιπους εταίρους μας», σημείωσε.  
 Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ θέτουν το πλαίσιο προβληματισμού.  
 
«Και βεβαίως», συμπλήρωσε, «είναι πολύ σημαντική διαπίστωση ότι ναι, το Κυπριακό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για το οποίο  ενδιαφέρονται και οι εταίροι μας να βρει τη λύση του. Και η ειδική αναφορά της κ. Μέρκελ ότι η Τουρκία έχει κεντρικό ρόλο να παίξει νομίζουμε ότι στέλλει το ξεκάθαρο μήνυμα».
 
Η επίσκεψη Μίτσιελ
Σε ερώτηση αν η επικείμενη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Μίτσιελ στην Κύπρο, σε συνάρτηση με την έναρξη εργασιών της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί κομβικό παράγοντα για να σταλούν μηνύματα απρόσκοπτης συνέχισης του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θεωρούμε σημαντική την επίσκεψη του κ. Μίτσιελ».
 
«Σημειώνουμε και είναι κατανοητό ότι η επίσκεψη αυτή-όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα που έχει στο πλαίσιο της Αμερικανικής Κυβέρνησης-είναι ακόμα μια ευκαιρία για να συζητήσουμε τόσο για διμερή θέματα, τα οποία υπάρχουν, όσο και γενικότερα, μιλώντας για τις ΗΠΑ, για την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να επανέλθουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, εφόσον βέβαια προηγουμένως αρθούν όλα αυτά τα γεγονότα που δεν λειτουργούν θετικά. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας. Η επίσκεψη του κ. Μίτσιελ γίνεται κατανοητό ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι μόλις έχει αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο».

Δειτε Επισης

Αναμένονται ημερομηνίες από τα ΗΕ, ενώ αυξάνεται η ένταση του τουρκικού αμανέ των «δύο κρατών»
Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό