Ανοικτά της Κρήτης, καθ’ οδόν για το οικόπεδο 10 το Ocean Investigator

Καθ’ οδόν για την Κύπρο και συγκεκριμένα για το οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil Ocean Investigator, το οποίο ξεκίνησε χθες την πορεία του για την ΑΟΖ της Κύπρου από το Λαύριο.

Το Ocean Investigator έρχεται για τη διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών και συλλογή δεδομένων ενόψει των δύο γεωτρήσεων που προγραμματίζονται για το προσεχές φθινόπωρο στο οικόπεδο 10 από την κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum. Σημειώνεται πως και δεύτερο ερευνητικό πλοίο της Exxon Mobil, το Med Surveyor, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται 44,3 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Χάιφα όπου πραγματοποιεί έρευνες, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα το ταξίδι του με προορισμό το οικόπεδο 10.

 

Το Ocean Investigator βρίσκεται ανοικτά της Κρήτης και αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο μεθαύριο Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές, με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας δεσμεύτηκε από τους Τούρκους μια τεράστια θαλάσσια περιοχή περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι τα δυτικά της Πάφου, η οποία ωστόσο δεν συμπίπτει σε κανένα σημείο με τη δεσμευμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή για τη διενέργεια ερευνών για λογαριασμό της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10.
 
H τουρκική Navtex δεσμεύει τις εν λόγω περιοχές για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου.
 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλειας η Navtex αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε ξανά τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Η αντίδραση από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα ήταν άμεση με έκδοση Antinavtex, που επισημαίνει πως η Navtex με αριθμό 0369/18 δεν εγκρίθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφιστά την προσοχή των ναυτιλλομένων, ενώ επισημαίνει εκ νέου πως ο νόμιμος σταθμός για έκδοση Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι το JRCC Λάρνακας και το Ράδιο Κύπρος.
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ στην Μπεκάα-«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις στον Λίβανο»
Άρχισε στο Εκλογοδικείο η ακρόαση ένστασης Κώστας Κωνσταντίνου για αποτέλεσμα εκλογών ΤΑ
Νεκρός έφηβος στη Βρετανία που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη μέση του δρόμου
Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζητά ο ΥΠΕΞ με ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Ε. Μακρόν: Να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη κατοχή ως νόμιμη»
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά
Δύο με τρία άτομα φέρονται να μετακίνησαν τη μοτοσικλέτα του 16χρονου-Έρευνες για αναρτήσεις σε ΜΚΔ
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της