Λιλλήκας: Όχι σε δείπνο αν δεν καθοριστεί εκ των προτέρων η ατζέντα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να παρευρεθεί σε δείπνο με τον Μουσταφά Ακιντζί αν δεν γίνουν διπλωματικές διεργασίες και καθοριστεί η ατζέντα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας επισημαίνοντας τον κίνδυνο από το ενδεχόμενο ο Τ/κ ηγέτης να επιμένει για συζήτηση του φυσικού αερίου ως πρώτου θέματος στην ατζέντα.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με ομάδα αδιόριστων καθηγητών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών και πολλοί ξένοι βλέπουν την επανέναρξη αυτή ως μια διέξοδο από την ένταση και τα θερμά επεισόδια που προκαλεί η Τουρκία.

«Θεωρώ ότι η δική μας πλευρά θα πρέπει να κάνει πολύ προσεκτικά βήματα γιατί στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό σήμερα. Το όποιο λάθος θα μας οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα», είπε ο κ. Λιλλήκας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο όχι για να αξιολογήσει όπως έγινε την προηγούμενη φορά τις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετικότητα της Τουρκίας αλλά να μελετήσει σε βάθος τα εναλλακτικά σενάρια για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως από τα δικά μας λάθη ή τη δική μας ορθή τακτική θα εξαρτηθεί το κατά πόσο το Κυπριακό θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας με προοπτικές εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης ή το κατά πόσο σε περίπτωση βεβιασμένων κινήσεων και ενός νέου αδιεξόδου, το Κυπριακό θα καταταγεί στα μη επιλύσιμα προβλήματα με αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να πάψει να επιδεικνύει ενδιαφέρον. «Θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.

Ανέφερε πως θα πρέπει να βρούμε συλλογικά μακριά από την όποια κομματική ή άλλη σκοπιμότητα, εκείνη την τακτική η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σταθερά με προοπτικές επιτυχίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο Πρόεδρος δεν θα πρέπει να παρευρεθεί αν δεν μελετηθεί πολύ προσεκτικά και αν δεν γίνουν διπλωματικές διεργασίες ώστε να υπάρχει καθορισμός των θεμάτων συζήτησης.

Διερωτήθηκε τι θα συμβεί αν στο δείπνο ο κ. Ακιντζί επιμένει φορτικά ότι για να προχωρήσει η όποια διαδικασία θα πρέπει να αποφασιστεί η δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου, ή αν επιμένει ότι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών θα πρέπει να μπει πρώτο το Φυσικό Αέριο.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ στην Μπεκάα-«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις στον Λίβανο»
Άρχισε στο Εκλογοδικείο η ακρόαση ένστασης Κώστας Κωνσταντίνου για αποτέλεσμα εκλογών ΤΑ
Νεκρός έφηβος στη Βρετανία που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη μέση του δρόμου
Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζητά ο ΥΠΕΞ με ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Ε. Μακρόν: Να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη κατοχή ως νόμιμη»
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά
Δύο με τρία άτομα φέρονται να μετακίνησαν τη μοτοσικλέτα του 16χρονου-Έρευνες για αναρτήσεις σε ΜΚΔ
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της