Χάρτης: Στα όρια του Οικοπέδου 10 η τουρκική Navtex που περικυκλώνει την Κύπρο

Συνεχίζει την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ με τη νέα τουρκική Navtex που περικυκλώνει στην κυριολεξία την Κύπρο.
 
Με νέα Navtex που εκδόθηκε σήμερα από τον σταθμό της Αττάλειας δεσμεύτηκε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα μέχρι τα δυτικά της Πάφου η οποία ωστόσο δεν συμπίπτει σε κανένα σημείο με τη δεσμευμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή για τη διενέργεια ερευνών για λογαριασμό της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10.
H τουρκική Navtex δεσμεύει τις εν λόγω περιοχές για την περίοδο 11 με 18 Μαρτίου και 22 με 29 Μαρτίου.
 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το σταθμό της Αττάλειας η Navtex αφορά διενέργεια άσκησης πολεμικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε ξανά τουρκικά πολεμικά πλοία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Η αντίδραση από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα ήταν άμεση με έκδοση Antinavtex που επισημαίνει πως η Navtex με αριθμό 0369/18 δεν εγκρίθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφιστά την προσοχή των ναυτιλλομένων ενώ επισημαίνει εκ νέου πως ο νόμιμος σταθμός για έκδοση Navtex εντός της Κυπριακής ΑΟΖ είναι το JRCC Λάρνακας και το Ράδιο Κύπρος.
 
Από την άλλη πλευρά απόψε τίθεται σε ισχύ η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες της ExxonMobil εντός του Οικοπέδου 10 ενώ αναμένεται να φτάσουν και τα δύο ερευνητικά σκάφη από Χάιφα και Λαύριο.
 
Συγκεκριμένα το Med Surveyor σήκωσε άγκυρα από το Λιμάνι της Χάιφα και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι Λεμεσού ενώ το Ocean Investigator παραμένει αγκυροβολημένο στο Λιμάνι του Λαυρίου.
 
Την ίδια ώρα τα πολεμικά πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ βρίσκονται στη Μεσόγειο θάλασσα σε διάφορες αποστολές. Συγκεκριμένα το Iwo Jima βρίσκεται στο Ισραήλ όπου θα συμμετέχει στην κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ Juniper Cobra 2018, ενώ τα υπόλοιπα πλοία του 6ου στόλου πλέουν νοτια της ιταλικής ακτογραμμής αφού συμμετέχουν στην άσκηση των χωρών του ΝΑΤΟ Dynamic Manta 2018.
 
Παράλληλα  παραμένει δεσμευμένη μια μεγάλη λωρίδα εντός της ΑΟΖ για τις έρευνες του γερμανικού ακαδημαϊκού ερευνητικού πλοίου «Maria S. Merian» το οποίο πραγματοποιεί  επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, navtex που συγκρούεται με την νεοκδοθείσα από την Τουρκία.
 
Τέλος εντός της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε ισχύ και σχετική Navtex που εκδόθηκε από το Ράδιο Κύπρος για ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών στα νοτιοανατολικά του Κάβο Γρκέκο από τις 12 μέχρι τις 15 Μαρτίου και από τις 28 μέχρι τις 29 του μήνα.
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ στην Μπεκάα-«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις στον Λίβανο»
Άρχισε στο Εκλογοδικείο η ακρόαση ένστασης Κώστας Κωνσταντίνου για αποτέλεσμα εκλογών ΤΑ
Νεκρός έφηβος στη Βρετανία που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη μέση του δρόμου
Διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζητά ο ΥΠΕΞ με ομολόγους του στη Νέα Υόρκη
Ε. Μακρόν: Να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη κατοχή ως νόμιμη»
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά
Δύο με τρία άτομα φέρονται να μετακίνησαν τη μοτοσικλέτα του 16χρονου-Έρευνες για αναρτήσεις σε ΜΚΔ
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της