Με εκδήλωση, πορεία και υπόμνημα στον Πρόεδρο τιμήθηκε η ημέρα της Γυναίκας από ΠΟΓΟ, ΠΕΟ, ΠΣΕ

Εκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας πραγματοποίησαν το Σάββατο το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, με τη στήριξη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, υπό το σύνθημα "Ψωμί και Τριαντάφυλλα". Η εκδήλωση άρχισε με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και συνεχίστηκε με πορεία στο Προεδρικό, όπου αναγνώσθηκε το υπόμνημα που επιδόθηκε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, με τελικό αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Παραδίδοντας το υπόμνημα, η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά είπε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης προσδοκούν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεριμνήσει ώστε η γυναίκα να τύχει της αναγκαίας στήριξης για να μπορέσει να συμμετέχει στον εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα.
 
Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βεβαιώνοντας ότι θα τύχει της απαιτούμενης προσοχής.
 
«Θα μελετηθούν τα όσα επισημαίνετε, αφού προέρχονται από τόσους συλλογικούς φορείς και οργανώσεις», πρόσθεσε.
 
Η ΓΓ της ΠΟΓΟ παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει η μέριμνα να περιοριστεί απλά σε κάποιους στόχους για να συμμετέχουν γυναίκες στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αλλά να είναι γενικότερη και να στηρίζει την εργαζόμενη γυναίκα, την εργαζόμενη οικογένεια, ώστε να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις γυναίκες.
 
Προσβλέπουμε ότι θα ληφθούν μέτρα, είτε νομοθετικά, είτε με διαμόρφωση που θα στηρίξουν τη γυναίκα σε όλους τους τομείς, είπε η κ. Κουκουμά, παρατηρώντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις υποδομές φροντίδας και στήριξης της οικογένειας των οποίων η λειτουργία τερματίζεται, κάθε άλλο παρά πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση δείχνουν.
 
Η προχτεσινή ημέρα υπενθύμισε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε στη χώρα μας, είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας για την επέτειο της εξέγερσης των γυναικών, επεσήμανε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα και πως η πολιτική της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και οι διακρίσεις που ακόμα υπάρχουν και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε περαιτέρω ότι η εκδήλωση και το υπόμνημα με εισηγήσεις και αιτήματα δίνουν την ευκαιρία «να επαναλάβουμε ότι η δράση και η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων πρέπει να είναι συλλογική», προσθέτοντας ότι αυτή είναι η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτή θα είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα προς την αντιπροσωπεία των διοργανωτών, ότι "θα πρέπει να περιμένετε να δείτε και τις απαντήσεις στα ζητήματα που σας απασχολούν και βεβαίως απασχολούν όλους μας".
 
Αναγνωρίζουμε ότι στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια όταν η χώρας μας βρέθηκε υπό ιδιαίτερες δυσκολίες μέσα στην κρίση, οι γυναίκες επιφορτίστηκαν με μεγαλύτερο βάρος από ό,τι όλοι οι υπόλοιποι, συνέχισε για να δηλώσει ότι ο «στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε είναι να μην υπάρχει καμμία διάκριση, λόγω του φύλου στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουμε τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι πολίτες και το μερίδιο που τους αναλογεί σε μια χώρα που παράγει ευημερία για όλο τον κόσμο».
 
Στο υπόμνημα που επιδόθηκε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων οι διοργανωτές ζητούν τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ισότητας, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο νόμο για την ίση αμοιβή, τερματισμό των ανεξέλεγκτων ωραρίων των καταστημάτων, να στηριχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να εφαρμόσει πολιτικές για στήριξη των γυναικών, πρόληψη για όλες στις μορφές βίας σε βάρος των γυναικών, να αξιολογηθούν τα καταφύγια και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις που περιέλαβε η Κυβέρνηση, λόγω κόστους εφαρμογής, υιοθετώντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  
Μιλώντας στους συγκεντρωθέντες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, η ΓΓ της ΠΟΓΟ  είπε πως διαδηλώνουμε και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους κυβερνώντες, την Πολιτεία και προς κάθε κατεύθυνση όπως δεν μοιράζουν ευχές και φιλοφρονήσεις προς το γυναικείο φύλο, αλλά να δηλώσουν ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τη μεγαλοεργοδοσία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, «ώστε να πετύχουμε επιτέλους την ισομισθία, την αύξηση της άδειας μητρότητας, την εφαρμογή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας και βελτιώσεις στην άδεια πατρότητας».
 
«Μην μας λέτε πόσο σέβεστε και εκτιμάτε τη γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία», ανέφερε καλώντας να δηλώσουν ποιοι είναι έτοιμοι να αντισταθούν στο συντηρητισμό και τις παρεμβάσεις της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας, που θέλει να αποφασίζει και για το σώμα των γυναικών.
 
Η ΓΓ της ΠΟΓΟ ζήτησε επίσης από τους κυβερνώντες να δηλώσουν αν θα συνεχίσουν την οικονομική πολιτική που διαλύει το κοινωνικό κράτος, τις εργατικές κατακτήσεις και συρρικνώνει τις κοινωνικές υποδομές που στηρίζουν την οικογένεια.
 
«Κατάμουτρα, μας είπατε προχθές ότι δεν είναι δουλειά του κράτους η λειτουργία κρατικών υποδομών στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας», ανέφερε η ΓΓ της ΠΟΓΟ.
 
Παρατήρησε επίσης ότι η ισοτιμία των φύλων παραμένει ακόμα στόχος, όραμα και όχι πραγματικότητα και ανέφερε ότι η γυναίκα της Κύπρου βρίσκει πολύ πιο δύσκολα δουλειά και αμείβεται, κατά κανόνα, λιγότερα.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι σε δεκάδες χώρους δουλειάς, οι εργοδότες απολύουν ή αποφεύγουν να προσλάβουν γυναίκες που είναι έγκυες ή γυναίκες που είναι σε ηλικία για να κάνουν παιδιά, επειδή θέλουν να αποφύγουν να καταβάλουν την άδεια μητρότητας.
 
Σημείωσε ακόμα ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της προόδου και των δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πριν δύο εβδομάδες ότι θα επιτρέπεται η απόλυση εγκύων εργαζομένων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων.
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε χαιρετισμό του, είπε ότι θα πορευτούμε διαδηλώνοντας την απαίτηση μας για καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία.
 
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι λόγω της κρίσης  ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών έχει εξόφθαλμα ανατραπεί υπέρ της εργοδοσίας, προσθέτοντας ότι «διεκδικούμε από την πολιτεία ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη προς τον κόσμο της εργασίας και όχι ευχολόγια, συνθήματα και διακηρύξεις με τα οποία έχουμε χορτάσει».
 
Περαιτέρω πρόσθεσε ότι «απαιτούμε νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες και όπου δεν υπάρχουν συμβάσεις μηχανισμό ο οποίος να καθορίζει μέσα από τριμερείς διαβουλεύσεις,  αξιοπρεπή ελάχιστα όρια για τους μισθούς και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων».
 
Διεκδικούμε επαναοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους  που έχει ξηλωθεί και υποδομές οι οποίες θα στηρίζουν την εργαζόμενη γυναίκα στην πράξη, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργειών μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δομές φροντίδας, στήριξης και προστασίας νηπίων, παιδιών, βρεφών, ηλικιωμένων και αναπήρων, συνέχισε.
 
Είπε ακόμα ότι διεκδικούμε επαναφορά των δικαιωμάτων που έχασαν οι συνταξιούχοι και επανασυζήτηση του πέναλτι 12% για συνταξιοδότηση στα 63 και ΓεΣΥ στην πράξη και όχι στις διακηρύξεις.

Δειτε Επισης

Παράταση για αιτήσεις εταιρειών για είδη σε σχολικά κυλικεία
Ενίσχυση Σχεδίου Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων ζητούν οι συνταξιούχοι από Παναγιώτου
Κλείνει για πέντε ημέρες ο δρόμος Ριζοκαρπάσου-Αποστόλου Ανδρέα
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής η υποβολή στοιχείων στρατευσίμων 2025 ΕΣΣΟ
Εισήγηση για οικονομική αυτονόμηση των σχολείων-«Θα παρέχονται κονδύλια ανάλογα με το μέγεθος τους»
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Παροχή βοήθειας από Υφ. Πολιτισμού για συμπλήρωση αίτησης για ΘΥΜΕΛΗ
Τραγική η κατάσταση στο ΤΟΜ Αμμοχώστου μετά από «έφοδο» της Επ. Μεταφορών-«Στεγάζεται σε μια αποθήκη»
Σημαντική πτώση στην αγορά οχημάτων-Βουτιά 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο