Τριάντα οκτώ Νομπελίστες κατά Ερντογάν με ανοιχτή επιστολή

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian, 38 Νομπελίστες τονίζουν ότι «μέχρι η Τουρκία να απελευθερώσει τους κρατούμενους συγγραφείς και μέχρι να επιστρέψει στο κράτος δικαίου, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι μέλος του ελεύθερου κόσμου».
 
Στην αρχή της επιστολής αναφέρουν ότι η παράνομη κράτηση και άδικη καταδίκη συγγραφέων και διανοουμένων στη χώρα κάνουν ζημιά στη φήμη της Τουρκίας, καθώς επίσης στην αξιοπρέπεια και την ευημερία των πολιτών της.
 
Οι υπογράφοντες επικαλούνται περσινό υπόμνημα του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς, ο οποίος σημείωνε πως «ο χώρος για δημοκρατικό διάλογο στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί ανησυχητικά».
 
Η επιστολή επισημαίνει ως βασικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του επιτρόπου τη σύλληψη το Σεπτέμβριο του 2016 του Αχμέτ Αλτάν, δημοφιλούς συγγραφέα και αρθρογράφου, του αδερφού του Μεχμέτ Αλτάν, καθηγητή Οικονομικών και της δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ, με τις κατηγορίες απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης.
 
Αφού αναλύουν το πόσο αδύναμα ήταν τα στοιχεία με βάση τα οποία καταδικάστηκαν οι τρεις προαναφερθέντες, οι 38 νομπελίστες χαρακτηρίζουν τις καταδικαστικές αποφάσεις ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πράξη υπονόμευσης του κράτους δικαίου, επικαλούμενοι και εδώ την έκθεση Μούιζνιεκς.
 
Υπενθυμίζουν στη συνέχεια στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το 1998 είχε και ο ίδιος υποστεί απαγόρευση ανάληψης πολιτικών καθηκόντων και καταδικαστεί σε φυλάκιση δέκα μηνών λόγω απαγγελίας ενός ποιήματος κατά τη διάρκεια ομιλίας. «Αυτό ήταν άδικο, παράνομο και σκληρό. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σας υπερασπίστηκαν τότε εκφράζουν τώρα αποτροπιασμό για τις παραβιάσεις που συμβαίνουν τώρα στη χώρα σας», σημειώνει η επιστολή.
 
«Υπό αυτές τις συνθήκες», καταλήγει η επιστολή, «αρθρώνουμε την ανησυχία πολλών εντός της ίδιας της Τουρκίας, των συμμάχων της και των πολυμερών οργανισμών των οποίων είναι μέλος. Ζητάμε την ανάκληση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τη γρήγορη επιστροφή στο κράτος δικαίου και την πλήρη ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε μία ταχεία αθώωση με έφεση της κ. Ιλιτσάκ και των αδερφών Αλτάν και την άμεση απελευθέρωση άλλων που κρατούνται αδίκως. Ακόμα καλύτερα, θα έκανε την Τουρκία ξανά ένα περήφανο μέλος του ελεύθερου κόσμου».
 
Μεταξύ των 38 που υπογράφουν βρίσκονται και πολλοί συγγραφείς, όπως οι Σβετλάνα Αλεξέιεβιτς, Τζ.Μ. Κούτσι, Μάριο Βάργας Γιόσα, Β.Σ. Νάιπολ και Καζούο Ισιγκούρο.

ΠΗΓΗ: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο υπερπληθυσμό στις φυλακές η Κύπρος-Τι καταγράφει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΒΙΝΤΕΟ: Αναστάτωση σε πτήση στις ΗΠΑ-Επιβάτης επιχείρησε να ανοίξει την έξοδο κινδύνου
Αφού βομβάρδισε την καθολική εκκλησία στη Γάζα ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Πάπα
ΒΙΝΤΕΟ: Σκηνές απείρου κάλλους στο κέντρο της Λευκωσίας-Άγρια συμπλοκή, μαρτυρίες για μαχαίρια και ζημιές
Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Al Jazeera o Πετρίδης-Εγκρίθηκαν 27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις κατά τη θητεία του
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 18χρονου καταζητούμενου από το θανατηφόρο στη Λεμεσό (pic)
Μείωση 86% των παράτυπων αφίξεων στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια-Στα χαμηλά και οι αιτήσεις ασύλου
Απαντά ο Πεσκόφ για το νέο πακέτο κυρώσεων-«Η Ρωσία έχει αναπτύξει κάποια ανοσία σε τέτοια μέτρα»
Ένταλμα σύλληψης εναντίον του οδηγού του οχήματος που παρέσυρε και σκότωσε την 58χρονη στη Λεμεσό
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους