H Kύπρος, εντάχθηκε στην προσπάθεια για την κατασκευή της επόμενης γενειάς υπέρυπολογιστών

H Kύπρος είναι η 15η χώρα που εντάσσεται, στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την κατασκευή και την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς υπερυπολογιστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η Κύπρος έγινε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η 15η χώρα που συμμετείχε υπογράφοντας την ευρωπαϊκή διακήρυξη για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (HPC). Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι υπερυπολογιστές αποτελούν τον πυρήνα σημαντικών καινοτομιών σε πολλούς τομείς, όπως η εξατομικευμένη ιατρική, η εξοικονόμηση ενέργειας ή ο έξυπνος πολεοδομικός σχεδιασμός. Σημειώνει δε ότι διαθέτουν επίσης μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν με την υπογραφή αυτή, η Κύπρος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσχωρήσει στην κοινή επιχείρηση EuroHPC,  και ακολουθεί έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η κοινή επιχείρηση είναι ένα νομικό και χρηματοδοτικό μέσο που στοχεύει στη συγκέντρωση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την κατασκευή και την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών υπερυπολογιστών που θα κατατάσσονται μεταξύ των τριών κορυφαίων παγκοσμίως μέχρι το 2022-2023.

Η δήλωση EuroHPC ξεκίνησε αρχικά τον Μάρτιο του 2017 κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Ψηφιακής και υπογράφηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Από τότε έχουν προστεθεί άλλες οκτώ χώρες: εκτός από την Κύπρο και το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Κροατία και η Τσεχική Δημοκρατία. Τα άλλα κράτη μέλη και οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών