Πολεμικά πλοία της Τουρκίας παρενόχλησαν το Saipem 12000

Παρενόχληση από τουρκικά πολεμικά πλοία που έπλεαν σαράντα περίπου ναυτικά μίλια απο τις ακτές του Κάβο Γκρέκο, δέχτηκε το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, ενώ βρισκόταν καθοδόν για τον στόχο "Σουπιά" όπου είναι προγραμματισμένο να διενεργήσει την επόμενη ερευνητική γεώτρηση, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Όπως μετέδωσε στο δελτίο είδησεών του ο Alpha, δύο τορπιλάκατοι και μία φρεγάτα που βρίσκονται εντός της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία με παράτυπη navtex για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων απο 6-12 Φεβρουαρίου, κάλεσαν τον καπετάνιο του πλοίου να αλλάξει πορεία, ισχυριζόμενοι δια ασυρμάτου ότι βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της "νότιας Κύπρου".
 
Επικαλούμενοι μάλιστα τις συντεταγμένες της παράτυπης navtex, ζήτησαν απο τον καπετάνιο του Saipem 12000 να μην εισέλθει στο τεμάχιο Τρία της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα να βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, καθώς απο την πλευρά του επικαλέστηκε τις σχετικές navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, ως η μόνη αρμόδια για το σκοπό αυτό.
 
Σύμφωνα με το alphanews.live η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεννόηση με ευρωπαϊκές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, προβαίνοντας μάλιστα στα σχετικά διαβήματα. Την ίδια ώρα, διαπιστώνει την αυξημένη τουρκική κινητικότητα στην περιοχή, σε σύγκριση με άλλες φορές, καθώς και την εντονότερη ενοχλητική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δειτε Επισης

Με χαμηλές προσδοκίες βλέπει Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ναρκοπέδιο τα προαπαιτούμενα των Τούρκων
Αποχώρησε από την εκδήλωση η ΕΔΕΚ-«Από υπερκομματική μετατράπηκε σε κομματική και αντικυβερνητική»
Έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου-Συγκρατημένα αισιόδοξοι στο Προεδρικό
Έξω από το Προεδρικό πλήθος κόσμου-Διαμαρτυρία κατά της διαφθοράς στον απόηχο της παύσης Οδυσσέα (vid&pics)
Επανεκλέγηκε ο Ουνάλ Ουστέλ αρχηγός του ΚΕΕ στα κατεχόμενα
Συνάντηση Τατάρ – Γιλμάζ στην Άγκυρα
Ενημερώνει για αποτελέσματα MED9 για ξηρασία το Συμβούλιο ΕΕ η Παναγιώτου
Ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος σε Γκουτέρες
Τη σημαντικότητα της συνδεσιμότητας της ΕΕ με γειτονικές χώρες εξήρε ο Υπουργός Μεταφορών
Αυτή την καθοριστική στιγμή για την πατρίδα μας πρέπει να αναλάβουμε δράση διαμηνύει η ΠτΒ