Αντάλλαξαν με ανήλικο στο διαδίκτυο ροζ υλικό - Το παιδί τα είπε όλα στην αστυνομία
09:06 - 08 Φεβρουαρίου 2018
Η Αστυνομία προχώρησε χθες στη σύλληψη δύο ενήλικων προσώπων 28 και 41 ετών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, απόκτησης ή κατοχής παιδικής πορνογραφίας, άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς και άσεμνης επίθεσης εναντίον άνδρα.
Της σύλληψης των πιο πάνω προσώπων, προηγήθηκε καταγγελία στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αρχηγείου, από ανήλικο, ο οποίος ανέφερε, ότι ενώ συνομιλούσε μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με τα πιο πάνω πρόσωπα, αυτοί του ζήτησαν όπως αποστείλει αριθμό αρχείων εικόνας και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, πράγμα το οποίο έκανε.
Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία, τα εν λόγω πρόσωπα, απέστειλαν στον ανήλικο αριθμό αρχείων εικόνας και βίντεο, παρόμοιου περιεχομένου. Εναντίον των πιο πάνω προσώπων, εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα και συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Κατόπιν οδηγήθηκαν στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο και εξέδωσε εναντίον τους εντάλματα κράτησης τεσσάρων ημερών.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό (καθώς επίσης και παρόμοια) το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θέλει να ενημερώσει ότι η ασφάλεια του διαδικτύου σε ποσοστό 80% σχετίζεται με τις ενέργειες του χρήστη.
Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε προσωπικά, καθώς υπάρχει η ανωνυμία και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και αν τα στοιχεία που μας δίνει είναι αληθινά. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να συναντούμε διαδικτυακούς φίλους, εκτός αν τους γνωρίζουμε προσωπικά. Είναι σημαντικό όταν κάτι μας κάνει να νιώσουμε άβολα ή περίεργα στο διαδίκτυο να το μοιραστούμε με έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε όπως γονείς/δασκάλους κ.λ.π.
Οι γονείς πρέπει να συνομιλούν με τα παιδιά τους για τυχόν προβλήματα που τους απασχολούν ή προσκλήσεις που δέχονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς διαπιστώνεται ότι οι ανήλικοι προσπαθούν να χειριστούν μόνοι τους τέτοια θέματα και λόγω άγνοιας είναι ευάλωτα.
Επίσης οι γονείς προτρέπονται να ελέγχουν τους διαδικτυακούς φίλους των παιδιών τους καθώς και το υλικό που ανταλλάσσουν μεταξύ τους γιατί το διαδίκτυο δεν είναι πάντα ασφαλές και ακίνδυνο.