Από πού πήρε το όνομα και τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη στην Κύπρο
10:27 - 08 Φεβρουαρίου 2018

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, όπου οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.
Το όνομα «Τσικνοπέμπτη» προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα».
Τσικνοπέμπτη στην Κύπρο
Η «Τσικνοπέμπτη» στην Κύπρο, πήρε το όνομά της, από τις τσίκνες, τις μυρωδιές, που βγαίνουν από τα αναμμένα κάρβουνα όταν ψήνονται επάνω τους σουβλάκια, χαλούμια, ρέγγες, λουκάνικα, λούντζες από τους κατοίκους του νησιού.
Κατά το έθιμο, την Τσικνοπέμπτη, συγγενείς και φίλοι, μαζεύονται σε ένα σπίτι και το ρίχνουν στο γλέντι, στο χορό και στο τραγούδι. Στην διάρκεια της διασκέδασης και του γλεντιού, κάνουν την εμφάνισή τους μάσκες, επισφραγίζοντας την απαρχή του καρναβαλιού.
Η πόλη της Λεμεσού είναι η επαρχία που κρατάει μέχρι σήμερα δυνατό το έθιμο της Τσικνοπέμπτης παραδοσιακά, μιας και είναι η πόλη του Καρναβαλιού. Παραδοσιακά, η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η επίσημη πρώτη ημέρα του καρναβαλιού και οι Λεμεσιανοί ξεχύνονται στους δρόμους μασκαρεμένοι ανάβοντας παράλληλα τα κάρβουνα για να τσικνόσουν.