Ρευστό σκηνικό και προσπάθεια να μεταπειστεί ο Χάρης

Εντελώς ρευστό εξακολουθεί να παραμένει το σκηνικό όσον αφορά τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τις προσπάθειες του Προεδρικού αυτή τη στιγμή να επικεντρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στο να μεταπειστεί ο Χάρης Γεωργιάδης και να παραμείνει στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Το πρωί, στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε κατ’ ίδιαν συναντήσεις και συζήτησε το θέμα της σύστασης του νέου Υπουργικού Συμβουλίου με συγκεκριμένους Υπουργούς και συνεργάτες του, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να μπορεί να ειπωθεί οτιδήποτε που να προεξοφλεί με ασφάλεια την κατάληξη της όλης προσπάθειας.
 
Εξερχόμενοι του Προεδρικού το πρωί, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, οι πλείστοι των Υπουργών δεν θέλησαν να πουν οτιδήποτε, ενώ και όσοι επέλεξαν να μιλήσουν, υπέδειξαν τον αυτονόητο. Ότι δηλαδή, εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει τις αποφάσεις του.
 
«Μας ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δει έναν προς έναν όλους τους Υπουργούς και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις του», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Υπουργού Γεωργίας Νίκου Κουγιάλη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, υποδεικνύοντας πως ο Πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίσει.
 
Ανάλογή υπήρξε λίγο αργότερα και η σχετική απάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργου Λακκοτρύπη. «Ας αφήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει τις αποφάσεις του, όπως είναι και το συνταγματικό του δικαίωμα. Μας ενημέρωσε σήμερα ότι θα μας φωνάξει να κουβεντιάσουμε, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.
 
Την ίδια ώρα πάντως, τροφή για συνειρμούς έδωσε η τοποθέτηση Χάρη Γεωργιάδη κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να συνεχίσει στο Υπουργείο Οικονομικών και πως ενημέρωσε συναφώς τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
«Αυτά εσείς τα γράφετε», ανέφερε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Όπως έχει προαναφερθεί, στον Υπουργό Οικονομικών ασκούνται έντονες πιέσεις προκειμένου να επανεξετάσει την απόφασή του για αποχώρηση και να παραμείνει, με καλά ενημερωμένες πήγες να μην αποκλείουν στο τέλος της ημέρας μια τέτοια εξέλιξη.
 
Ανοικτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει και το ενδεχόμενο παραμονής του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη στο κυβερνητικό σχήμα, σίγουρα όχι με το ίδιο χαρτοφυλάκιο αλλά ενδεχομένως από άλλο πόστο.  
 
Πέραν των πιο πάνω, και μολονότι όπως έχει τονιστεί και προηγουμένως τίποτα δεν μπορεί ακόμη να λεχθεί με ασφάλεια, Νίκος Κουγιάλης, Μάριος Δημητριάδης και Χριστόφορος Φωκαϊδης φέρονται να βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός του υπό σύσταση κυβερνητικού σχήματος, την ίδια ώρα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Υπουργείο Εξωτερικών και ο Πρόδρομος Προδρόμου προβάρει για τα καλά κοστούμι Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
 
Όσον αφορά την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για κατά το δη μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ένα από τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζονται ως επιλογή, είναι αυτό της Γενικής Διευθύντριας του CIPA, Νατάσας Πηλείδου.  
 

Δειτε Επισης

Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου
Ν. Χριστοδουλίδης: Προετοιμαζόμαστε εντατικά για μια φιλόδοξη Προεδρία τους Συμβουλίου της ΕΕ
Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029
Ενοχλήθηκε και με τον Τασούλα ο Τατάρ-Κάνει λόγο για απόκρυψη της πραγματικότητας
A. Δημητρίου: Η θέση της Κύπρου είναι στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε λόγο και ρόλο
Επιμένει το ΑΚΕΛ για παύση Χαρτσιώτη από ΠτΔ-«Φαίνεται πως ξοφλά ακόμη προεκλογικά γραμμάτια του ‘23»
Αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις ο Μορφάκης Σολομωνίδης-«Δεν ρίχνω λάδι στη φωτιά»
Επενδύει στη συμβολή της ΕΕ ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Λειτουργεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας»
Προεκλογικές σκοπιμότητες βλέπει πίσω από τις αντιδράσεις για τους κυνηγούς ο ΠτΔ-«Οι θεσμοί να βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται»
Η σταθερή ευρωπαϊκή θέση, ο εκνευρισμός της Τουρκίας και ο στόχος της αλλαγής στάσης