Ψυχοφθόρα προσπάθεια, στοίχημα που θέλει διακαώς να κερδίσει ο Πρόεδρος

Εγχείρημα άκρως επίπονο και ψυχοφθόρο φαίνεται ν’ αποδεικνύεται η προσπάθεια του επανεκλεγέντος Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για σχηματισμό του νέου κυβερνητικού του σχήματος, με τις σχετικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
 
Ήδη, καταγράφονται οι αποχωρήσεις τριών υφιστάμενων Υπουργών τους οποίους ο Νίκος Αναστασιαδής θα τους ήθελε και στο υπό εκκόλαψη νέο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιωάννη Κασουλίδη από το Υπουργείο Εξωτερικών, του Χάρη Γεωργιάδη από το Υπουργείο Οικονομικών και του Γιώργου Παμπορίδη από το Υπουργείο Υγείας.  
 
Ουσιαστικά, οι τρεις αυτές αποχωρήσεις συνιστούν παράπλευρες απώλειες οι οποίες ενδεχομένως αλλάζουν εν μέρει τους αρχικούς σχεδιασμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού μολονότι-τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους κ.κ. Κασουλίδη και Παμπορίδη είχαν προ καιρού ενημερώσει για την πρόθεσή τους να μην συνεχίσουν- η οριστικοποίηση της απόφασής τους αυτής δεν παύει από το να δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο δεδομένων εντός των οποίων καλείται πλέον να λάβεις τις αποφάσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης. Πόσο μάλιστα, από τη στιγμή που σε αυτούς ήρθε να προστεθεί και ο Χάρης Γεωργιάδης.
 
Την ίδια ώρα, και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν ως διάδοχο του Ιωάννη Κασουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Νίκο Χριστοδουλίδη,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει με την κατά το δυνατό καλύτερη επιλογή για πλήρωση της νευραλγικής θέσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το πόσο ψηλά, κατά καθολική αποδοχή, ανέβασε τον πήχη για τη συγκεκριμένη θέση ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Όλα αυτά, την ώρα που ψηλά τον πήχη και τις προσδοκίες ανέβασε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσον αφορά τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, προαναγγέλλοντας από την μια αυξημένη εκπροσώπηση γυναικών(σ.σ. αν τελικά αποχωρήσει και η Ζέτα Αιμιλιανίδου θα ξεκινά ουσιαστικά τη συγκεκριμένη προσπάθεια του από το μηδέν), αλλά και από την άλλη διορισμούς προσωπικοτήτων, η παρουσία των οποίων θα μετουσιώνει σε πράξη την εξαγγελία του για Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής.
 
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι συνεργάτες του, αποδίδουν τεράστια σημασία στο να κερδηθεί το στοίχημα της σύνθεσης του νέου κυβερνητικού σχήματος, τόσο επικοινωνιακά-σημειολογικά όσο και επί της ουσίας , αποφεύγοντας λάθη που έγιναν το 2013 και τα οποία στοίχισαν στην εικόνα της Κυβέρνησης(και δη του ίδιου του Νίκου Αναστασιάδη) πριν καν τότε αναλάβει τα καθήκοντα της.
 
Υπό το πρίσμα αυτό, μπορεί πρόθεσή και θέληση του Προέδρου Αναστασιάδη να είναι όπως τελειώσει με το κεφάλαιο σχηματισμού της Κυβέρνησής του τα ταχύτερο δυνατό, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξυπακούει καταφυγή σε λύσεις ανάγκης και μπαλώματα. Αντιθέτως, ξεκάθαρη επιδίωξη παραμένει η σύσταση ενός σχήματος που να ανταποκρίνεται πλήρως στις παραμέτρους και προδιαγραφές που έχουν τεθεί, έστω και αν για την υλοποίηση του στόχου αυτού χρειαστεί να εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο.
 
Σημειώνεται πως αύριο συνέρχεται, αν όχι στην τελευταία, σε μια από τις τελευταίες συνεδρίες του το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την παρούσα του σύνθεση.     
 
 

Δειτε Επισης

Η ανάγνωση Προεδρικού για εκθέσεις ΟΗΕ-«Αναμένουμε να μην εξισώνονται αμυντικές ενέργειες με παραβιάσεις»
Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών